Színház

Bodó Viktor is rendez az Örkény Színház új évadában

2023.09.01. 13:55
Ajánlom
Négy bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban az Örkény Színház, egyebek közt a Bűn és bűnhődést, valamint a Szentivánéji álom újszerű, improvizációra építő feldolgozását is láthatja a közönség. A teátrum novemberben egy héten keresztül lehetőséget nyújt a Freeszfe vizsgaelőadásainak bemutatkozására is. 

Megtartotta évadnyitó ülését az Örkény Színház. Mácsai Pál beszédében a színház feladatáról és felelősségéről beszélt, mint mondta, sebesen változó korunkban, egy túlnépesedett, környezeti félelmekkel terhelt bolygón az emberek biztonság utáni vágya rég meghaladottnak hitt társadalmi elveket hív elő. Az igazgató meglátása szerint sok alakban hódítanak merev világnézetek és politikák, amelyek minden újat és változást gyanakvással fogadnak, és számukra a progresszió szitokszóvá vált.

„Aki ma kíváncsi, kereső, nyitott művészettel foglalkozik, aki a megnyugtató, ismétlődő mintázatok helyett a váratlant keresi, aki új felismerésekre és új esztétikára vágyik, ennek a nagy, önmagát konzervatívnak nevező, valójában retrográd áramlatnak áll ellen” – jelentette ki a társulati ülésen.

Mácsai Pál hozzátette, sokféle művészet van, és sokféle művészet lehet jó, ám a színházban nincs múlt idő, csakis jelen. Hangsúlyozta, az ideológiai ostrom alatt álló modernitás az egyetlen út, ami valóban a jövőbe vezet.

Egyszerűsítés helyett rétegzett gondolatok, hallgatás helyett kérdések, megszokás helyett kíváncsiság, propaganda helyett őszinteség: itt és most az Örkény Színház ezt tekinti a színházművészet feladatának

– szögezte le.

orkeny_evadzaro_22_23_horvathjudit_net-8817-152552.jpg

Mácsai Pál az Örkény Színház évadzáró társulati ülésén (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Az igazgató kitért arra is, hogy az évad négy bemutatója mellett 2024. július 5-én új darabot mutatnak be a Városmajori Szabadtéri Színpaddal közösen, Prjct dq’24 címmel, a rendező Kovács D. Dániel, a szövegkönyvet Závada Péterrel együtt írják.

Polgár Csaba, az Örkény Stúdió művészeti vezetője elmondta, hogy a Freeszfe Egyesülettel együttműködve novemberben egy fesztivál keretében a Freeszfe vizsgaelőadásai lesznek láthatóak egy héten keresztül, hogy lehetőséget adjanak azoknak a fiatal alkotóknak, akik előtt igen szűk a nyilvánosság tere.

Neudold Júlia, az ÖrkényKÖZ Műhely vezetője vázolta, hogy hogy három új produkcióra készülnek: az egyik interaktív előadás, ami felsőtagozatos általános iskolásoknak és családjaiknak szól majd. A következő egy közösségi színházi előadás, a magyar társadalom és az alkoholfogyasztás közti kapcsolatot térképezi fel civil szereplők és szakértők közreműködésével.

Terveik között szerepel egy új, rendhagyó városi séta is.

117184085_3156788864403990_7384155925252262211_o-153340.jpg

Örkény Kert (Fotó/Forrás: Örkény Színház)

Az ülésen szó esett arról is, hogy az idei, 12. ÖrkényKertet az évfordulók jegyében rendezik meg szeptember 9-én, a Madách téren. A Budapest Jazz Orchestra Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val jeles fellépője lesz az idei Kertnek. Ligeti György születésének századik évfordulója előtt tisztelegve Rohmann Ditta cselló szóló szonáták előadásával hozza közelebb az érdeklődő fülekhez Ligeti zenéjét.  A gyerekeket a Piros Kakaó játszóház várja, valamint meghallgathatják a Vackort Für Anikó és Mácsai Pál felolvasásában, melynek szerzője, Kormos István idén lenne százéves. Kadarkai Endre Kerekes Évával és Zsigmond Emőkével beszélget az Örkény Stúdióban, Bíró Kriszta pedig előadást tart az elfeledett nőkről.

A Kert-en az érdeklődők találkozhatnak a színház művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni a Freeszfe Fesztivál létrejöttét is.

lsd_olvaso_net_horvathjudit-0587-134811.jpg

Bodó Viktor és Závada Péter (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Október 6-án mutatják be a 2023/2024-es évad első nagyszínpadi produkcióját, a Lidércek, Shaxpeare, Delírium címmel, Bodó Viktor rendezésében.

Shakespeare Szentivánéji álom című darabját Závada Péter írta a társulat számára.

A teátrum ajánlója szerint az átirat nagyban épít a társulat improvizációs játékára is. 

Párhuzamosan a Stúdióban a Dollár Papa Gyermekei és az Örkény Színház koprodukciója következik Ördög Tamás rendezésében. Az előző évadban meghirdetett Emma című produkció a tavaszi zártkörű premier után október 19-től lesz látható a nagyközönség számára.

A második nagyszínpadi bemutató Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című klasszikusának új színházi adaptációja,

amit Gáspár Ildikó ír és állít színpadra Polgár Csaba főszereplésével 2024. márciusában.

Az Örkény Stúdióban Kincses Réka saját darabját rendezi, melynek címe Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza. A mű középpontjában egy multikulti család áll (Kelet-Európa vs. Nyugat-Európa), akik a szeretet ünnepén épp a szeretetért harcolnak, ami váratlan helyekről, ne adj’ Isten migránsokon keresztül is megérkezhet. 

További részletek az Örkény Színház oldalán.

Fejléckép: Az Örkény Színház társulata (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Megvannak a Színikritikusok díja várományosai – hét kategóriában jelölték az Örkény Színházat

Kapcsolódó

Megvannak a Színikritikusok díja várományosai – hét kategóriában jelölték az Örkény Színházat

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.