Színház

Bodó Viktor: Szép volt, hallgatók! Szép volt, tanárok!

2020.11.11. 11:05
Ajánlom
Felfogtuk a jelentőségét mindannak, az elmúlt 71 napban történt? – tette fel a kérdést az SZFE ügye kapcsán nyilvános bejegyzésében Bodó Viktor.

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, aki nemrégiben Horvát Lili hívására tért vissza újra a színészethez egy filmforgatás erejéig, azután tette közzé gondolatait, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói bejelentették, a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhagyják az SZFE elfoglalt épületeit, amelyeket immár 71 napja tartottak.

A diákok kijelentették, a blokádot nem feladják, hanem „magukkal viszik”. Ennek jegyében kedden éjjel átadták az ellenállás jelképeinek számító molinókat és a zászlót a támogató színházaknak megőrzésre.

A támogató színházak homlokzatára kerülnek az SZFE molinói

Kapcsolódó

A támogató színházak homlokzatára kerülnek az SZFE molinói

A Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó vette át megőrzésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületén a blokád idején kifüggesztett molinókat és a zászlót.

„Láttátok ezt? Láttátok mi történt velünk?

Felfogtuk a jelentőségét mindannak, ami történt körülöttünk és velünk az elmúlt években és leginkább az elmúlt 71 napban?” – szegezi a kérdést Bodó Viktor a magyar színházi és filmes szakmának, úgy fogalmazva, hogy egy maroknyi egyetemista „leckét adott alázatból, szellemességből, összetartásból, szervezettségből, önzetlenségből, jómodorból.

Megmutatták, hogy amúgy még van remény.”

A művész úgy véli, a diákok az egész országnak tükröt tartottak, a szakma pedig ahelyett, hogy elgondolkodott volna, csak megosztottá vált. „Mi meg Ti meg ahelyett, hogy gondolkodtunk volna a megoldáson arra jutottunk, hogy Mi meg TI. Ennyit tudunk felmutatni. Felnőtt meglett emberek hada” – írja, majd így összegez: „Szégyen, hogy mi meg ti nemhogy összefogni, de még szót érteni sem tudtunk semmiben. Megbocsájthatatlan.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Tisztelt vagy Kedves?

ejh behogy

Inkább csak egyszerűen:

Hé, te!

Magyar színházi és filmes szakma!

Láttátok ezt? Láttátok mi történt velünk? Felfogtuk a jelentőségét mindannak, ami történt körülöttünk és velünk az elmúlt években és leginkább az elmúlt 71 napban?

Egy maroknyi egyetemista leckét adott alázatból, szellemességből, összetartásból, szervezettségből, önzetlenségből, jómodorból. Megmutatták, hogy amúgy még van remény.

Minél nagyobbat rúgtak az szfe-be, ők annál békésebben és szelídebben reagáltak.

Soha semmilyen vállalhatatlan gesztust nem tettek.

Óriási a nyomás a mai napig a hallgatókon.

Belegondoltatok mekkora nyomás ez?

Nekik volt a legnagyobb veszíteni valójuk és beáldozták.

Mindent egy lapra. Azután jöttek a rohadt nehéz hétköznapok és az ezzel járó praktikus teendők egy olyan helyzetben, amire senkinek nem volt kész forgatókönyve.

Csak néhány hírt lehetett hallani, hogy éppen milyen éjszakai fórum zajlik, hogy mire van szükség. Elképzelni sem lehet milyen nehéz helyzetekkel kellett küzdeni. Nap nap után.

A tehetség és a szellemesség és olyan elementáris erejű összefogás és kitartás, amelyhez foghatót nem igen láthatunk az országban, ahol a szemünk láttára sorba dől be minden.

Tarol a sötétség.

Ahol nincs következménye szinte semminek.

Nincsen tanulság sem nagyon.

A közöny az apátia a félelem az önös érdekek a gyávaság a mohóság a tájékozatlanság az előítéletek.

Ezek lettek a legfőbb motivációk idekint.

Az Szfe hallgatói megszégyenítő módon leleplezték ezzel ellenállással, hogy hol is tartunk tulajdonképpen. Milyen rettenetes rossz állapotban van ez a szakma.

Meg az egész ország. Nem is olyan görbe tükör.

Mi meg Ti meg ahelyett, hogy gondolkodtunk volna a megoldáson arra jutottunk, hogy Mi meg TI.

Ennyit tudunk felmutatni. Felnőtt meglett emberek hada.

Hagyjuk, hogy ez legyen... sőt... részesei vagyunk és működtetjük miközben igyekszünk azt hazudni, hogy jobbak vagyunk a másiknál. Milyen kár, hogy kamu ez egész.

Nincs nyertes. Mert ez nem is verseny. Akkor mi volt ez eddig?

Milyen színvonalú megszólalások, nyilatkozatok voltak?

Mit tudtunk mi felmutatni?

Hogyan támogattuk őket?

Mit tettünk mi?

De komolyan!

Mit nyertünk ezen ez egészen?

Mit tanultunk eddig mindebből?

Miközben milliárdok és milliárdok szállnak el a semmibe vadászkiállítástól kezdve Déryné programon át a Nemzetünk Színházának (roppant gazdaságos) felújítására. vagy akármilyen Ilyenolyanfideszkdnp-s vagy annak strómanjarokona bulira.

Felfoghatatlan, ami itt történik.

De attól még történik.

Minden nap történik és egyre cifrább a tánc.

Nem vagyok büszke rád magyar színházi szakma.

Ha érdekel szerény véleményem.

De persze miért is érdekelne, hiszen olyan jól meg vagy te abban a szarban, amiben nyakig ülsz, de amit te főztél magadnak.

Fenékig.

Szégyen, hogy mi meg ti nemhogy összefogni, de még szót érteni sem tudtunk semmiben.

Megbocsájthatatlan.

Tisztelgek az SZFE polgárai előtt.

Szép volt, Hallgatók! Szép volt, tanárok!

Ami ez alatt kint az épületen kívül történt az pedig .... szégyen.

71. nap

Fejléckép: Bodó Viktor (fotó: Dömölky Dániel)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.