Színház

Bodó Viktor: Szép volt, hallgatók! Szép volt, tanárok!

2020.11.11. 11:05
Ajánlom
Felfogtuk a jelentőségét mindannak, az elmúlt 71 napban történt? – tette fel a kérdést az SZFE ügye kapcsán nyilvános bejegyzésében Bodó Viktor.

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, aki nemrégiben Horvát Lili hívására tért vissza újra a színészethez egy filmforgatás erejéig, azután tette közzé gondolatait, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói bejelentették, a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhagyják az SZFE elfoglalt épületeit, amelyeket immár 71 napja tartottak.

A diákok kijelentették, a blokádot nem feladják, hanem „magukkal viszik”. Ennek jegyében kedden éjjel átadták az ellenállás jelképeinek számító molinókat és a zászlót a támogató színházaknak megőrzésre.

A támogató színházak homlokzatára kerülnek az SZFE molinói

Kapcsolódó

A támogató színházak homlokzatára kerülnek az SZFE molinói

A Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó vette át megőrzésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületén a blokád idején kifüggesztett molinókat és a zászlót.

„Láttátok ezt? Láttátok mi történt velünk?

Felfogtuk a jelentőségét mindannak, ami történt körülöttünk és velünk az elmúlt években és leginkább az elmúlt 71 napban?” – szegezi a kérdést Bodó Viktor a magyar színházi és filmes szakmának, úgy fogalmazva, hogy egy maroknyi egyetemista „leckét adott alázatból, szellemességből, összetartásból, szervezettségből, önzetlenségből, jómodorból.

Megmutatták, hogy amúgy még van remény.”

A művész úgy véli, a diákok az egész országnak tükröt tartottak, a szakma pedig ahelyett, hogy elgondolkodott volna, csak megosztottá vált. „Mi meg Ti meg ahelyett, hogy gondolkodtunk volna a megoldáson arra jutottunk, hogy Mi meg TI. Ennyit tudunk felmutatni. Felnőtt meglett emberek hada” – írja, majd így összegez: „Szégyen, hogy mi meg ti nemhogy összefogni, de még szót érteni sem tudtunk semmiben. Megbocsájthatatlan.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Tisztelt vagy Kedves?

ejh behogy

Inkább csak egyszerűen:

Hé, te!

Magyar színházi és filmes szakma!

Láttátok ezt? Láttátok mi történt velünk? Felfogtuk a jelentőségét mindannak, ami történt körülöttünk és velünk az elmúlt években és leginkább az elmúlt 71 napban?

Egy maroknyi egyetemista leckét adott alázatból, szellemességből, összetartásból, szervezettségből, önzetlenségből, jómodorból. Megmutatták, hogy amúgy még van remény.

Minél nagyobbat rúgtak az szfe-be, ők annál békésebben és szelídebben reagáltak.

Soha semmilyen vállalhatatlan gesztust nem tettek.

Óriási a nyomás a mai napig a hallgatókon.

Belegondoltatok mekkora nyomás ez?

Nekik volt a legnagyobb veszíteni valójuk és beáldozták.

Mindent egy lapra. Azután jöttek a rohadt nehéz hétköznapok és az ezzel járó praktikus teendők egy olyan helyzetben, amire senkinek nem volt kész forgatókönyve.

Csak néhány hírt lehetett hallani, hogy éppen milyen éjszakai fórum zajlik, hogy mire van szükség. Elképzelni sem lehet milyen nehéz helyzetekkel kellett küzdeni. Nap nap után.

A tehetség és a szellemesség és olyan elementáris erejű összefogás és kitartás, amelyhez foghatót nem igen láthatunk az országban, ahol a szemünk láttára sorba dől be minden.

Tarol a sötétség.

Ahol nincs következménye szinte semminek.

Nincsen tanulság sem nagyon.

A közöny az apátia a félelem az önös érdekek a gyávaság a mohóság a tájékozatlanság az előítéletek.

Ezek lettek a legfőbb motivációk idekint.

Az Szfe hallgatói megszégyenítő módon leleplezték ezzel ellenállással, hogy hol is tartunk tulajdonképpen. Milyen rettenetes rossz állapotban van ez a szakma.

Meg az egész ország. Nem is olyan görbe tükör.

Mi meg Ti meg ahelyett, hogy gondolkodtunk volna a megoldáson arra jutottunk, hogy Mi meg TI.

Ennyit tudunk felmutatni. Felnőtt meglett emberek hada.

Hagyjuk, hogy ez legyen... sőt... részesei vagyunk és működtetjük miközben igyekszünk azt hazudni, hogy jobbak vagyunk a másiknál. Milyen kár, hogy kamu ez egész.

Nincs nyertes. Mert ez nem is verseny. Akkor mi volt ez eddig?

Milyen színvonalú megszólalások, nyilatkozatok voltak?

Mit tudtunk mi felmutatni?

Hogyan támogattuk őket?

Mit tettünk mi?

De komolyan!

Mit nyertünk ezen ez egészen?

Mit tanultunk eddig mindebből?

Miközben milliárdok és milliárdok szállnak el a semmibe vadászkiállítástól kezdve Déryné programon át a Nemzetünk Színházának (roppant gazdaságos) felújítására. vagy akármilyen Ilyenolyanfideszkdnp-s vagy annak strómanjarokona bulira.

Felfoghatatlan, ami itt történik.

De attól még történik.

Minden nap történik és egyre cifrább a tánc.

Nem vagyok büszke rád magyar színházi szakma.

Ha érdekel szerény véleményem.

De persze miért is érdekelne, hiszen olyan jól meg vagy te abban a szarban, amiben nyakig ülsz, de amit te főztél magadnak.

Fenékig.

Szégyen, hogy mi meg ti nemhogy összefogni, de még szót érteni sem tudtunk semmiben.

Megbocsájthatatlan.

Tisztelgek az SZFE polgárai előtt.

Szép volt, Hallgatók! Szép volt, tanárok!

Ami ez alatt kint az épületen kívül történt az pedig .... szégyen.

71. nap

Fejléckép: Bodó Viktor (fotó: Dömölky Dániel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.