Színház

Bodó Viktorral és Shakespeare-drámával hangol az új szezonra a Vígszínház

2022.05.02. 16:40
Ajánlom
A teátrum születésnapjához kapcsolódó Vígmajálison hirdette ki következő évadának bemutatóit a Vígszínház. Emellett a 10 millió Fa Alapítvány szakmai támogatásával elindították a Vígerdő projektet, melynek keretében hagyományteremtő szándékkal 126 facsemetét ültettek el Budapest egyik külső kerületében.

A Barátom, Harvey bemutatója után a következő évadban is találkozhatnak a nézők bérletes premierrel: Franz Kafka A kastély című regényének abszurd, groteszk humorral átszőtt színpadi változatát Bodó Viktor rendezi, míg Shakespeare utolsó, nagy politikai játszmákkal, őrült vágyakkal, balfácánokkal és sok szerelemmel tűzdelt vígjátékát, a Szeget szeggelt Rudolf Péter állítja színpadra.

Míg az előbbi „elkafkásodást” ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Orosz Ákos, Kovács Patrícia és Radnay Csilla közreműködésével láthatja a közönség, addig a Shakespeare-művet Kőszegi Ákos, Stohl András, Wunderlich József, Márkus Luca, Seress Zoltán, Fesztbaum Béla és Ötvös András kelti életre.

A Pesti Színházban október 22-én Nick Payne Inkognitó című drámája kerül színre,

témája pedig nem más, mint Albert Einstein agya.

Egy igazi klasszikust is láthatnak a nézők a Váci utcában, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható ugyanis az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája.

Tennessee Williams fülledt hangulatú Macska a forró bádogtetőn című műve, amely egy házasság, egy család széteséséről és megmentéséről szól, Valló Péter értelmezésében, valamint Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Radnay Csilla és Telekes Péter szereplésével elevenedik meg.

Vigmajalis_kredit_Juhasz_Eva-164406.jpeg

Évadismertető a Vígmajálison (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

A színház gondol a legkisebbekre is: a Presser Gábor közreműködésével készülő Pinokkiót Keresztes Tamás állítja színpadra. Az általános és középiskolások számára ifjúsági bérletet adnak ki, amellyel kedvezményesen tekinthetők meg az elmúlt évek legnépszerűbb előadásai: A Pál utcai fiúk, a „Kinek az ég alatt már senkinek sincsen…”, a Toldi, Az öreg hölgy látogatása vagy a Lóvátett lovagok. Az látottak könnyebb megértését kísérőfoglalkozások segítik.

A Házi Színpadon az előző évek hagyományaihoz híven a kortárs drámákat tűznek műsorra,

majd az évad második felében elkezdődnek Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának próbái, melyet Mohácsi János újraértelmezésében láthatnak a nézők.

Az előadások mellett a Vígszínház kiemelt figyelmet szentel a környezetvédelemnek, ezért Budapest egyik külkerületében létrehozta a Vígerdőt. Az ökológiai restauráció alatt álló területen a társulat tagjai 126 facsemetét ültettek. A művészek bíznak benne, hogy az őshonos és a klímaváltozással járó szárazságnak ellenálló facsemeték segítenek majd a területen a természetes vegetáció helyreállításában.

További információ a 2022/23-as évadról a Vígszínház honlapján olvasható.

Fejléckép: Évadbejelentés a Vígmajálison (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mint mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.