Színház

Bodrogi Gyula, Borbás Gabriella és Reviczky Gábor is díszdiplomát vett át az SZFE-n

2023.09.12. 14:50
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóján Sepsi Enikő, az intézmény frissen kinevezett rektora díszoklevelet adott át az egyetemen 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt végzett hallgatóknak. Korábban több egykori diák is jelezte, hogy nem veszi át az oklevelet személyesen a – mint fogalmaztak – „korábbi szellemiségét megtagadó” egyetemtől.

Mint arról korábban hírt adtunk, Vámos László ötven éve végzett osztályának tagjai, köztük Kossuth- és Jászai-díjjal kitüntetett színművészek levélben tudatták a nyilvánossággal, hogy nem fogják átvenni aranydiplomájukat szeptember 11-én.

Így fogalmaztak: „Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig.

Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.”

Az ötven éve végzett osztály tagjai között van Kútvölgyi Erzsébet, Lázár Kati, Egri Márta, Miklósy Judit, Varsa Mátyás és Vas-Zoltán Iván.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem díszdiploma-átadó ünnepséggel egybekötött tanévnyitóján több egykori hallgató is megjelent, akik átvette az oklevelet. Aranyoklevélben részesült Kabay Barnabás Balázs Béla- és SZOT-díjas film és televízió rendező, Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari -díjas színművész, Borbás Gabriella Jászai Mari- és Kabos Gyula-díjas színművész és Sáfár Anikó színművész.

Gyémántoklevelet kapott Nagy Anna Jászai Mari- és Magyarország Érdemes Művésze díjas színművész, valamint Harsányi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész. Vasoklevelet vehetett át Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Ambrus András, a Magyar Rádió Nívódíjával kitüntetett színművész rubintoklevelet vehetett át.

reviczky-144620.jpg

Sepsi Enikő rektor és Reviczky Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén (Fotó/Forrás: Bruzák Noémi / MTI)

Az eseményen jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, aki köszöntőjében a Színház- és Filmművészeti Egyetemet izgalmas, pezsgő szellemi műhelynek nevezte, ahol az élő közösséget a hallgatók alkotják, szabadon, tudásuk, tehetségük, világnézetük, hitük és szorgalmuk szerint, elfogadva a kultúra sokszínűségét, tisztelve a nemzet hagyományait, büszkén megbecsülve a kulturális örökséget. „Ebben a korszerű, nyitott, befogadó szellemiségű és a legmagasabb szakmai színvonalat nyújtó intézményben minden együtt van a szabad, méltó körülmények között folytatott tanuláshoz és alkotáshoz” – emelte ki az államtitkár.

Vidnyánszky Attila rendező, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke a tanévnyitón hangsúlyozta, hogy mára sikerült „kinyitni” az intézményt:

soha ilyen gyakorisággal és intenzitással külföldi alkotók nem voltak jelen, mint most.

vidnyanszky-144621.jpg

Vidnyánszky Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén (Fotó/Forrás: Bruzák Noémi / MTI)

A Nemzeti Színházat is vezető szakember figyelmeztetett arra, hogy a színházi világnak ismét igazolnia kell léte jogosultságát, de a közönség jelet ad: mára már nagyobb a magyarországi teátrumok nézőszáma, mint a járványhelyzet előtt volt – jegyezte meg. Vidnyánszky Attila kiemelte: sok még a teendő az egyetemen infrastrukturális területen is, de az alap a szabad légkör biztosítása, hiszen szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni, nem lehet komoly dolgokat létrehozni. Ennek felelőssége elsősorban a tanári gárdáé, de a diákságé is - mutatott rá a kuratórium elnöke.

Sepsi Enikő, az SZFE frissen kinevezett rektora beszédében kiemelte, több mint tízszeres volt a túljelentkezés az egyetemre, így a legjobb magyar tehetségek tanulhatnak ott. Idén 1919 jelentkező közül 144-en nyertek felvételt, és 141-en iratkoztak be; a tanév megújult tantervekkel és 16 képzéssel indult – közölte. A rektor elmondása szerint az intézményben szervezeti átalakítások is zajlottak, Mádi Zoltán személyében például új gazdasági főigazgató érkezett.

Fejléckép: Bodrogi Gyula és Sepsi Enikő rektor (középen) a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén (fotó/forrás: Bruzák Noémi / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.