Színház

Bodrogi Gyula: "Fiatalon már biztosan kiabálnék"

2013.06.06. 06:58
Ajánlom
Nincs olyan korosztály, amelyik ne ismerné. És nincs olyan műfaj, amit ne "igazítana" magára a kabarétól a filmslágereken át a klasszikus vagy kortárs drámákig. A mától induló POSzT idei díszvendégét ekhós szekérre ültetik a megnyitón, fotókiállítás nyílik a szerepeiből, a Fregatt vendéglőben pedig már hagyományszerűen főzni fog. INTERJÚ

- Mit jelent Önnek a POSzT?

- Az első évtől a találkozó hűséges visszatérője vagyok. Eshetett az eső, történhetett bármi, én akkor is részt vettem a POSzT-on. Azért szeretem, mert igazi családi összejövetel jellege van. Az ember találkozik rég nem látott kollégákkal, barátokkal, láthat olyan előadásokat, kamaradarabokat is, amiket év közben nem látott. Szóval ez egy remek találmány.

Utazás Töröcsik Marival:

- Ön egy személyben híres színész, vadász és szakács. Milyen hasonlóságokat lát a három szenvedélye között?

- Legfeljebb az a közös bennük, hogy mindegyik az életemnek egy része. A vadászat a természettel való kapcsolat, a színház a közönséggel, a főzés mint  szórakozás, vagy hobbi arról szól, hogy milyen ízeket lehet kihozni az ételekből. Az a lényeg, hogy amit csinálok, azt élvezettel csinálom.

- A POSzT díszvendégeként mindenféle "kötelezettségeknek" is eleget tesz majd: a megnyitótól a szerepeiről készült fotókiállításon át a kávéházi beszélgetésig.

- Majd megmondják, mit kell csinálni. Én legalább olyan érdeklődve és kíváncsian várom, hogy mit fognak kérni tőlem, és azt teljesítem, akár a közönséggel együttműködve, akár külön.

- Tavaly az OFF program keretében Varnus Xavérral közös műsora volt filmslágerekből. Várható ennek folytatása?

- Nem tudom. Nagyon élveztem a Xavérral való közös munkát. Nem csak kiváló orgonaművész, de éppúgy szenvedélyes riporter is, szívesen beszélgettem vele.

- Az éneklés, a zenés műfaj végigkíséri a pályafutását Bicska Maxi szerepétől a Voith Ágival közös önálló estekig.

- Még a pályám kezdetén meghatározó volt a Koldusopera a Belvárosi Színházban (ma Katona József Színház- a szerk.). Aztán a József Attilában minden szezon végén csináltunk egy zenés vígjátékot, így bemutattuk itt a Potyautast, az Imádok férjhez menni-t, a Kaktusz virágát, és még hosszasan sorolhatnám.

- Szándék, kedv kérdése vajon, hogy mostanában nem lép fel zenés produkcióban?

- Miklós Tibiékkel dolgozom a nyáron. Egy Beatles-előadást csinálnak Gyulán, amiben én is szerepelek. A "Hatvannégy éves leszek" című nótát énekelem, aminek az a vége, hogy akkor is fogsz- e szeretni, akkor is adsz-e enni, ha nyolcvannégy leszek.

- Anyaszínházáról, a Nemzetiről szólva, mi a véleménye az igazgatóváltásról, és mit vár a Vidnyánszky -féle vezetéstől?

- Úgy elrontották ezt az igazgatóváltást, ahogy csak valamit el lehet rontani. Nagyon sokszor átéltem színházigazgató váltást, sőt én magam is lettem igazgató és hagytam abba az igazgatást a Vidám Színpadon. Fel kellene hagyni a pályáztatással. Tulajdonképpen ellenreklám a színháznak. Most persze a Nemzeti Színháznak a ciklus végéig nagyon jó és sikeres, az egész színházi életre nézve viszont rossz. Majd lecsengenek a dolgok, de nagyon sok kárt tudnak okozni. A legfőbb baj az, hogy tehetséges emberekről van szó Vidnyánszky és Alföldi személyében. Semmiféle belekontárkodás nem kellene. Robi csinált egy nagyon jó színházat, összehozott egy jó társulatot. Egy váltásnál általában várni kellene kíváncsian, hogy milyen lesz az új igazgató, akiről szintén tudjuk, hogy tehetséges.

- A két táborra szakadás a színházi szakmát, a színészeket is utolérte. Mindezt hogyan látja?

- Pillanatemberkék találnak maguknak szólási lehetőséget, és úgy tesznek, mintha a szakmai dolgokat lehetne politikával intézni. Véleményem szerint egy színház, ha véletlenül politikai kabaréra adja a fejét, csak a mindenkori fennálló hatalmat piszkálhatja. De a politika nem szólhatna bele a kinevezésekbe. Szerencse, hogy ilyen öreg vagyok, mert fiatalon már biztosan kiabálnék.

- Jelentős állomás volt a pályáján az Alföldi rendezte Az ügynök halála. Mennyire volt kezdetben zökkenőmentes a közös munka?

- Nagyon szeretek Alföldivel dolgozni. Azt szoktam rá mondani, hogy nem csak a színdarabot, de a jeleneteket is meg tudja rendezni. Sok dologban vitatkoztam vele, de ha a közönség szereti, akkor minden meg van bocsátva. Azt szoktam mondani: siker alatt nincs színház. Egy festmény lehet, hogy ma sikertelen, száz év múlva viszont óriási érték. Az előadás ma születik, és ma hal meg. Az élő színház örök, ezért nem lehet semmivel sem pótolni.

- Voltak elszalasztott lehetőségek, kimaradt szerepek az eddigi pályafutásában?

- Szerencsém volt az életben, mert mindig kaptam olyan szerepeket, amiket nagy- nagy élvezettel csináltam. Így aztán nem is jutott eszembe, hogy ezt vagy azt kéne eljátszani. Én addig-addig próbálgatom a szerepeimet, amíg úgy nem érzem, hogy a szerző nekem írta. És ez kitölti a színházi életemet.


Bodrogi Gyulának egy ekhós szekér bakjáról elmondott köszöntőjével veszi kezdetét június 6-án a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelynek versenyprogramjában tizenkét produkció szerepel. Mint arról Kőhalmi Andrea, a POSZT ügyvezetője korábban beszámolt, a nemzet színésze a Bóbita Bábszínház óriásbábjainak társaságában érkezik a Színház térre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.