Színház

Borral és zenével érkezik a Magyarországi Német Színház legújabb előadása

2022.02.08. 16:35
Ajánlom
Verena Koch komédiája, melynek alapötletét 2020 márciusa felülírta, a jelenről szól: koronavírus-járványról, itt ragadt német turistákról és persze slágerekről és rengeteg finom borról. A kortárs dalokat felvonultató előadás február 9-én látható a Bethlen Téri Színházban.

A szőlőtőkék istene/ Der Gott der Reben eredeti története 2019-ben fogalmazódott meg Verena Koch fejében. Akkor a szerző és a társulat úgy gondolta, szeretnének egy darabot készíteni a borról, mindezt a bor városában, Szekszárdon. A témához az az elgondolás társult, hogy az előadást ne csak színpadon, hanem borospincékben, rezidenciákon is játszható legyen, ám a járvány mindent felülírt.

„A karantén is inspiráló hatással volt a rendezőnőre és a társulatra”

– mesélte Lotz Katalin, a Magyarországi Német Színház igazgatója.

A szőlőtőkék istenének története onnan indul, hogy a járványhelyzet miatt egy borospincében reked néhány turista, akik egyszer csak arra eszmélnek, hogy hirtelen a bor római istenének, Bacchusnak a pincéjében találják magukat.

A turisták, akik fogságba estek a föld mélyén, persze nem vetik meg az italt, ám minél több bor fogy, annál inkább előtérbe kerülnek a személyes drámák. A részegedéssel egy időben persze felcsendülnek a világ legismertebb alkoholhoz és borhoz köthető dalai, a szereplők pedig féktelen mulatozásba kezdenek.

A játszókat négyfős zenekar kíséri, akik élőben játsszák a magyar, német és angol slágereket.

Az előadás kétnyelvű, a párbeszédek többségében németül hangzanak el, melyeket magyar felirattal követhetnek a nézők.

„Előny, ha valaki akár csak kicsit is beszél németül, de nem létszükséglet. Egyrészt ott a felirat, másrészt a Magyarországi Német Színház művészeinek játéka univerzális, mindenki megértheti a darab lényegét, nyelvtudástól függetlenül. Fontos kiemelni, hogy nem szeretnénk kihagyni a nézőket se a borozás élményéből; az előadás előtt Komjáthi Tamás borműves, saját borait kínálja majd a nézőknek” – mondta Lotz Katalin.

Az előadás február 9-én látható a Bethlen Téri Színházban. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Mártonfai Dénes / Magyarországi Német Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.