Színház

Bosszantó vonzalom – interjú Schneider Zoltánnal a Behavazva című előadás kapcsán

2022.06.01. 09:20
Ajánlom
Negyedik bemutatójára készül a Rózsavölgyi Szalonban a kis színpadok hatalmas színésze. Peter Quilter brit sikerszerző Behavazva című darabja humorral, iróniával feszegeti a magány, az önmagunkba zártság kérdéseit. A kétszemélyes játék bravúrszerepeiben Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán, a rendező Őze Áron. Bemutató: június 3.

Milyen meghatározó találkozásokat hozott számodra a Rózsavölgyi Szalon rendezőkkel, kollégákkal az elmúlt tíz évben?

A Rózsavölgyi legnagyobb erénye, hogy nem kényszerből jönnek létre az előadásai, hogy bekerülj a szereposztásba, hanem valóban rád kíváncsiak, veled szeretnének dolgozni. Ez már önmagában egy örömforrás. Mivel pici a színpad, kevés szereplővel dolgozhatnak. A pasi a szomszéd sír mellől című kétszemélyes produkcióban debütáltam a Rózsavölgyi Szalonban, amit Valló Péter rendezett, aki amúgy az akkori és a mostani főrendezőm a Radnóti Színházban. Így a vele való találkozás nem okozott sem meglepetést, sem rácsodálkozást. A partneremmel, Für Anikóval nagyon pozitív volt a közös munka. Egy kicsit úgy voltam vele, mint annak idején Börcsök Enikővel: ezeket a nagy színésznőket távolból csodáltam, aztán kiderült, hogy még sincsenek olyan távol tőlem, remekül tudunk együttműködni. Sztarenki Pállal kétszer is dolgoztam a Szalonban, a Semmit se bánok és Az elnök szabadsága című előadásokban. Pali régi ismeretség, még a Székely Gábor vezette Új Színházban voltunk társulati tagok. A Behavazva rendezője, Őze Áron pedig egy évvel felettem járt a főiskolán. Nagy-Kálózy Eszterrel csak egy kicsit játszhattam együtt a régi Új Színházban: Biancaként beugrott az Othellóba, amikor Kecskés Karina babát várt.

Még csak pár napja próbálunk a Rózsavölgyiben Eszterrel, de olyan, mintha nem múlt volna el az a huszonvalahány év.

FIDELIO2-110211.jpg

Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

A pasi a szomszéd sír mellől „mintájára” a Behavazva is két totálisan más világból jött ember egymásra találása?

Nem is annyira a világuk más, mint a habitusuk. A férfi mogorva, a nő cserfes. Két össze nem illő ember. Patrick egy tagbaszakadt medve, tipikusan magának való fazon. Kényelmes, beletörődő pasas. Egyetlen kapcsolatra derül fény az életéből, a nő otthagyta, ő meg nem ment utána. Az a fajta, aki mellett elmegy az élet, közben azt hiszi, hogy helyesen csinálta. Eredetileg egy angol úrra írta a szerző, Benedek Miklós vagy Szervét Tibor karakterű színészre. Némileg alakítottak rajta, az én fizimiskámra. Bár a külsőnek nincs igazán jelentősége, sokkal inkább a magányos farkason van a hangsúly. Patrick az idők végezetéig el lenne magában az angol faluban, amit csak tetéz a bezártság, a hatalmas vihar.

Judithot „besodorja” a vihar Patrick házába. Milyen nőnek képzeljük el őt?

A négy mérföldre lakó szomszédasszony egyszer csak úgy dönt, hogy átmegy a férfihoz. A mi olvasatunk szerint Judith már jó előre kinézte magának Patrickot. Meg akarja ismerni őt közelebbről, ki akarja mozdítani a kényelméből. Igen ám, de totálisan az idegeire megy a férfinak, roppant beszédes, állandóan izeg-mozog, nincs tekintettel semmire. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami kikezdi az ember idegrendszerét. Pláne egy olyan férfiét, akinek a hétköznapjai arról szólnak, hogy ül a számítógép előtt és nyomkodja. Tervezői munkát végez a csatornázási műveknél. Végül csak megtalálják a közös hangot. A találkozásaik nagyon afelé mutatnak, hogy összejönnek egymással. A férfi a bosszantó dolgok mögött meglátja a nőt is Judithban.

FIDELIO4-110211.jpg

Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

A mindannyiunk által megtapasztalt bezártság, kisebb-nagyobb kijárási tilalom, a veszélyhelyzet okozta félelem mennyire nyomja rá a bélyegét ennek a két magányos alaknak a történetére?

A körülmények nem érződnek direktben, bármikor születhetett volna a darab. Olyan módon szűrődik be a külvilág, hogy rendőrségi telefonhívás figyelmeztet a viharra, miután ki akarom tessékelni az otthonomból a nőt. Ugyanakkor mindenki átérezheti a helyzet súlyát, mert kénytelenek minden nap ugyanazt enni, amiből bespájzoltak. Többnyire salátát meg paradicsomot.

Színészileg inspiráló, ha olyan szöveget kell magadévá tenned, ami újdonság számodra és a közönség számára is?

Nem mondanám. A színészt az érdekli, jó szöveggel van-e dolga, vagy sem. Itt azzal.

FIDELIO5-110211.jpg

Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Anyaszínházadban, a Radnótiban a 451 Fahrenheit legemberibb figuráját, Fabert alakítod, aki a kultúra, a könyvek egyik utolsó mohikánjaként száll síkra a Guttenberg galaxis megmentéséért. Milyen személyes és társadalmi aggodalmaid fűződnek a disztopikus világhoz, amihez közelítünk, a technikai barbarizmus szép lassan felváltja a kultúra, az oktatás helyét?

Nem lehet elmenni ezen jelenségek mellett, mert erről szólnak a hétköznapjaink, a média, a televízió. Elkeserítőnek tartom, hogy manapság állami rendeletek születhetnek arról, mit szabad olvasniuk a gyerekeknek, és mit tilos. Dobjuk ki az antik görögöket, vagy tépkedjünk ki lapokat ókori szerzők köteteiből, mert lány vall szerelmet lánynak, férfi a férfinak?

Irodalmi tiltólista a 21. század Európájában? Álljon már meg a menet!

Faber, az öreg tanár, az a szerep a 451 Fahrenheitben, amelyikkel a legjobban tud menni a néző. Elmondja magáról, hogy ő is gyáva volt, nem állt a kultúra mellé, elégette a könyveit. De kész belátni, hogy tévedett, hibázott, mindent elszúrt, hogy nem nyitotta ki a száját.

Fejléckép: Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

Kapcsolódó

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Mondhatni, véletlenek sorozata vezetett a Rózsavölgyi Szalon megalapításához. De talán a sors keze is közrejátszott a tíz évvel ezelőtt, a magyar költészet napján létrejött belvárosi játszóhely elindulásában. Ahol bár nincs állandó társulat, a művészek közt olyan erős az összetartás, ami szinte családdá kovácsolja a játszókat és a nézőket egyaránt. A polgári szalonkultúráról és az eltelt évtized tapasztalatairól beszélgettünk az alapítóval és művészeti vezetővel, Zimányi Zsófiával.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 
Színház ajánló

Először láthatja a közönség anya-lánya kettősben Tordai Terit és Horváth Lilit

Szeptember 24-én a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban mutatják be Pataki Éva Nőkből is megárt a sok… című előadását, amelyben az idősödésről és a generációk összecsiszolódásáról beszél humorral, sok-sok tanulsággal.