Színház

Bosszantó vonzalom – interjú Schneider Zoltánnal a Behavazva című előadás kapcsán

2022.06.01. 09:20
Ajánlom
Negyedik bemutatójára készül a Rózsavölgyi Szalonban a kis színpadok hatalmas színésze. Peter Quilter brit sikerszerző Behavazva című darabja humorral, iróniával feszegeti a magány, az önmagunkba zártság kérdéseit. A kétszemélyes játék bravúrszerepeiben Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán, a rendező Őze Áron. Bemutató: június 3.

Milyen meghatározó találkozásokat hozott számodra a Rózsavölgyi Szalon rendezőkkel, kollégákkal az elmúlt tíz évben?

A Rózsavölgyi legnagyobb erénye, hogy nem kényszerből jönnek létre az előadásai, hogy bekerülj a szereposztásba, hanem valóban rád kíváncsiak, veled szeretnének dolgozni. Ez már önmagában egy örömforrás. Mivel pici a színpad, kevés szereplővel dolgozhatnak. A pasi a szomszéd sír mellől című kétszemélyes produkcióban debütáltam a Rózsavölgyi Szalonban, amit Valló Péter rendezett, aki amúgy az akkori és a mostani főrendezőm a Radnóti Színházban. Így a vele való találkozás nem okozott sem meglepetést, sem rácsodálkozást. A partneremmel, Für Anikóval nagyon pozitív volt a közös munka. Egy kicsit úgy voltam vele, mint annak idején Börcsök Enikővel: ezeket a nagy színésznőket távolból csodáltam, aztán kiderült, hogy még sincsenek olyan távol tőlem, remekül tudunk együttműködni. Sztarenki Pállal kétszer is dolgoztam a Szalonban, a Semmit se bánok és Az elnök szabadsága című előadásokban. Pali régi ismeretség, még a Székely Gábor vezette Új Színházban voltunk társulati tagok. A Behavazva rendezője, Őze Áron pedig egy évvel felettem járt a főiskolán. Nagy-Kálózy Eszterrel csak egy kicsit játszhattam együtt a régi Új Színházban: Biancaként beugrott az Othellóba, amikor Kecskés Karina babát várt.

Még csak pár napja próbálunk a Rózsavölgyiben Eszterrel, de olyan, mintha nem múlt volna el az a huszonvalahány év.

FIDELIO2-110211.jpg

Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

A pasi a szomszéd sír mellől „mintájára” a Behavazva is két totálisan más világból jött ember egymásra találása?

Nem is annyira a világuk más, mint a habitusuk. A férfi mogorva, a nő cserfes. Két össze nem illő ember. Patrick egy tagbaszakadt medve, tipikusan magának való fazon. Kényelmes, beletörődő pasas. Egyetlen kapcsolatra derül fény az életéből, a nő otthagyta, ő meg nem ment utána. Az a fajta, aki mellett elmegy az élet, közben azt hiszi, hogy helyesen csinálta. Eredetileg egy angol úrra írta a szerző, Benedek Miklós vagy Szervét Tibor karakterű színészre. Némileg alakítottak rajta, az én fizimiskámra. Bár a külsőnek nincs igazán jelentősége, sokkal inkább a magányos farkason van a hangsúly. Patrick az idők végezetéig el lenne magában az angol faluban, amit csak tetéz a bezártság, a hatalmas vihar.

Judithot „besodorja” a vihar Patrick házába. Milyen nőnek képzeljük el őt?

A négy mérföldre lakó szomszédasszony egyszer csak úgy dönt, hogy átmegy a férfihoz. A mi olvasatunk szerint Judith már jó előre kinézte magának Patrickot. Meg akarja ismerni őt közelebbről, ki akarja mozdítani a kényelméből. Igen ám, de totálisan az idegeire megy a férfinak, roppant beszédes, állandóan izeg-mozog, nincs tekintettel semmire. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami kikezdi az ember idegrendszerét. Pláne egy olyan férfiét, akinek a hétköznapjai arról szólnak, hogy ül a számítógép előtt és nyomkodja. Tervezői munkát végez a csatornázási műveknél. Végül csak megtalálják a közös hangot. A találkozásaik nagyon afelé mutatnak, hogy összejönnek egymással. A férfi a bosszantó dolgok mögött meglátja a nőt is Judithban.

FIDELIO4-110211.jpg

Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

A mindannyiunk által megtapasztalt bezártság, kisebb-nagyobb kijárási tilalom, a veszélyhelyzet okozta félelem mennyire nyomja rá a bélyegét ennek a két magányos alaknak a történetére?

A körülmények nem érződnek direktben, bármikor születhetett volna a darab. Olyan módon szűrődik be a külvilág, hogy rendőrségi telefonhívás figyelmeztet a viharra, miután ki akarom tessékelni az otthonomból a nőt. Ugyanakkor mindenki átérezheti a helyzet súlyát, mert kénytelenek minden nap ugyanazt enni, amiből bespájzoltak. Többnyire salátát meg paradicsomot.

Színészileg inspiráló, ha olyan szöveget kell magadévá tenned, ami újdonság számodra és a közönség számára is?

Nem mondanám. A színészt az érdekli, jó szöveggel van-e dolga, vagy sem. Itt azzal.

FIDELIO5-110211.jpg

Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Anyaszínházadban, a Radnótiban a 451 Fahrenheit legemberibb figuráját, Fabert alakítod, aki a kultúra, a könyvek egyik utolsó mohikánjaként száll síkra a Guttenberg galaxis megmentéséért. Milyen személyes és társadalmi aggodalmaid fűződnek a disztopikus világhoz, amihez közelítünk, a technikai barbarizmus szép lassan felváltja a kultúra, az oktatás helyét?

Nem lehet elmenni ezen jelenségek mellett, mert erről szólnak a hétköznapjaink, a média, a televízió. Elkeserítőnek tartom, hogy manapság állami rendeletek születhetnek arról, mit szabad olvasniuk a gyerekeknek, és mit tilos. Dobjuk ki az antik görögöket, vagy tépkedjünk ki lapokat ókori szerzők köteteiből, mert lány vall szerelmet lánynak, férfi a férfinak?

Irodalmi tiltólista a 21. század Európájában? Álljon már meg a menet!

Faber, az öreg tanár, az a szerep a 451 Fahrenheitben, amelyikkel a legjobban tud menni a néző. Elmondja magáról, hogy ő is gyáva volt, nem állt a kultúra mellé, elégette a könyveit. De kész belátni, hogy tévedett, hibázott, mindent elszúrt, hogy nem nyitotta ki a száját.

Fejléckép: Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter a Behavazva című előadásban (forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

Kapcsolódó

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Mondhatni, véletlenek sorozata vezetett a Rózsavölgyi Szalon megalapításához. De talán a sors keze is közrejátszott a tíz évvel ezelőtt, a magyar költészet napján létrejött belvárosi játszóhely elindulásában. Ahol bár nincs állandó társulat, a művészek közt olyan erős az összetartás, ami szinte családdá kovácsolja a játszókat és a nézőket egyaránt. A polgári szalonkultúráról és az eltelt évtized tapasztalatairól beszélgettünk az alapítóval és művészeti vezetővel, Zimányi Zsófiával.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.