Színház

Botránytémából színházi előadás – Schwechtje Mihály drámája az Örkény Színházban

2022.04.22. 13:55
Ajánlom
Az Örkény Színház új előadása, a Szex.Újra.El. Robin Hanson nagy port kavart szexuális újraelosztás elméletén alapszik, és a társulat improvizációiból kiindulva írta a rendező, Schwechtje Mihály.

A darab sok tekintetben reflektál a mára, miközben felvillant valamit a történelem elmúlt évszázadaiban feltűnő elnyomó hatalmak működéséből.

„Közelíthetünk hozzá komolyan, vagy akár az abszurd felől is”

mondta a Szex. Újra. El. kapcsán Schwechtje.

A szexuális újraelosztás elmélete 2018-ban látott napvilágot, és abból indul ki, hogy a szex alapjog, tehát mindenkinek joga van hozzájutni. Hanson megoldást is kínál az elosztásra az incell (nem önként vállalt cölibátusban élő) közösségek számára: pénzbeli kompenzációt, vagy szexrobotok kiutalását javasolja.

A széleskörű felháborodást az váltotta ki, hogy az elmélet csak a férfioldalt veszi górcső alá, a nők szexuális tárgyként jelennek meg.

„Már Magyarországon is van egy incell közösség, akik valamennyire artikulálták a problémájukat”

– hangsúlyozza a rendező, hozzátéve, hogy ezek az emberek úgy vélik, nőuralom van nálunk, és magukat omega férfiaknak tartják.

Az előadás egy olyan világot próbál teremteni a színpadon, ahol az elmélet a gyakorlatban is megvalósul, ehhez pedig az alkotók a színészek improvizációit és témáról alkotott gondolatait is felhasználták.

A darab világa azonban a látszat ellenére nem egy ideális környezetet mutat be:

„Egy szögletes és brutális világot teremtettünk, amelyben a kevés nő miatt forradalom tör ki, amelynek folytán az alfákat kiherélik, a bétákat pedig átnevelik.

A kevés számú nőt kötelező szolgálatra osztják be, elveszik az emberi jogaikat és szolgálatot kell teljesítsenek az omegáknál.”

A Szex. Újra. El. május 12-től látható az Örkény Színház színpadán. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: a Szex. Újra. El. olvasópróbája (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.