Színház

Botránytémából színházi előadás – Schwechtje Mihály drámája az Örkény Színházban

2022.04.22. 13:55
Ajánlom
Az Örkény Színház új előadása, a Szex.Újra.El. Robin Hanson nagy port kavart szexuális újraelosztás elméletén alapszik, és a társulat improvizációiból kiindulva írta a rendező, Schwechtje Mihály.

A darab sok tekintetben reflektál a mára, miközben felvillant valamit a történelem elmúlt évszázadaiban feltűnő elnyomó hatalmak működéséből.

„Közelíthetünk hozzá komolyan, vagy akár az abszurd felől is”

mondta a Szex. Újra. El. kapcsán Schwechtje.

A szexuális újraelosztás elmélete 2018-ban látott napvilágot, és abból indul ki, hogy a szex alapjog, tehát mindenkinek joga van hozzájutni. Hanson megoldást is kínál az elosztásra az incell (nem önként vállalt cölibátusban élő) közösségek számára: pénzbeli kompenzációt, vagy szexrobotok kiutalását javasolja.

A széleskörű felháborodást az váltotta ki, hogy az elmélet csak a férfioldalt veszi górcső alá, a nők szexuális tárgyként jelennek meg.

„Már Magyarországon is van egy incell közösség, akik valamennyire artikulálták a problémájukat”

– hangsúlyozza a rendező, hozzátéve, hogy ezek az emberek úgy vélik, nőuralom van nálunk, és magukat omega férfiaknak tartják.

Az előadás egy olyan világot próbál teremteni a színpadon, ahol az elmélet a gyakorlatban is megvalósul, ehhez pedig az alkotók a színészek improvizációit és témáról alkotott gondolatait is felhasználták.

A darab világa azonban a látszat ellenére nem egy ideális környezetet mutat be:

„Egy szögletes és brutális világot teremtettünk, amelyben a kevés nő miatt forradalom tör ki, amelynek folytán az alfákat kiherélik, a bétákat pedig átnevelik.

A kevés számú nőt kötelező szolgálatra osztják be, elveszik az emberi jogaikat és szolgálatot kell teljesítsenek az omegáknál.”

A Szex. Újra. El. május 12-től látható az Örkény Színház színpadán. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: a Szex. Újra. El. olvasópróbája (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.