Színház

Búcsú és köszöntés a Centrál Színház évadzáróján

2012.06.12. 13:02
Ajánlom
Két új taggal kezdi a 2012/13-as évadot a Centrál Színház. A színházhoz szerződik Pokorny Lia és Földes Eszter, akik a társulattól távozó Schmied Zoltán és Kovács Vanda helyére érkeznek a Révay utcai teátrumba.

Évadzáró társulati ülést tartott a Centrál Színház társulata. Puskás Tamás igazgató beszélt a színház teljesítményéről, a jövő évi tervekről. A társulat elbúcsúzott a távozó tagoktól, és üdvözölte az újonnan érkezetteket. Puskás Tamás kitért arra, hogy a Centrál Színház - dacára színházi életet is sújtó recessziónak - idén is tudta emelni a színház nézőszámát, ami annak is köszönhető volt, hogy a kisszínház előadásszáma jelentősen növekedett a múlt évhez képest. A kisszínházban forgatott Beugró, valamint a Mindenből egy van című produkcióra ugyanúgy nagy volt az érdeklődés, mint a Manna Egyesület és az Orlai Produkció közös előadására, a Francia rúdugrásra. Mint mondta, mindez nagyon nagy eredmény és bízik benne, hogy az idei két premier, a Törőcsik Mari főszereplésével bemutatott Egy nyári éj mosolya és a Beatles-koncerttel egybekötött Black Comedy című vígjáték sikere a következő évadra is kitart.

E3F91C57-6784-4DFF-970B-09E042752BE7

Patai Anna és Törőcsik Mari - Egy nyári éj mosolya

A társulat elbúcsúzott Kovács Vandától és Schmied Zoltántól, akik a következő évadjukat már a Thália Színházban kezdik, és üdvözölték a társulat két új tagját, Földes Esztert, aki a Mindenből egy van című produkció révén idén is sokszor megfordult a színházban, valamint Pokorny Liát, aki Black Comedyben debütált a Centrál Színház színpadán.

Pokorny Lia Peter Shaffer Black Comedy című vígjátékában mutatkozott be a Centrál Színházban idén márciusban. Mint mondja: "Amikor eljöttem az Új Színházból, akkor Puskás Tamás volt az első ember, aki azonnal szerepet ajánlott, és már a Black Comedy próbaidőszaka alatt említette, hogy szeretne velem beszélni a jövőről. Amikor pedig megkért, hogy szerződjek le a színházba én azonnal boldogan igent mondtam, és bár még ősszel felmerült bennem, hogy szabadúszóként folytatom, a Centrál Színházban olyan társulattal találkoztam, hogy többé nem volt kérdés számomra, hogy nekem itt a helyem."

Ugyancsak az Új Színházból érkezik a Centrál Színház társulatához Földes Eszter, aki 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A fiatal színésznő a Mindenből egy van című produkcióban is látható, amelynek felvételei a Centrál Színház Kisszínházában zajlanak hétről hétre. "Mindenképp azt éreztem, hogy az Új Színházból mennem kell. Megkerestem Puskás Tamás igazgatót azzal, hogy szeretnék onnan eljönni. Az angyalok aztán úgy keverték a dolgokat, hogy a Centrál Színház társulatának tagja lehettem, aminek nagyon örülök! Barátságos a hangulat a színházban - úgy érzem, jó energiákkal teli helyre kerülök. Szóval most felülök erre a hullámra, és hagyom, hadd sodorjon. Mindent megteszek, hogy jól éljek azzal a bizalommal, amit most kaptam."

Az októberi évadkezdést nemcsak a két új társulati tag érkezése, hanem egy egészen kivételes West End-produkció bemutatója is különlegessé teszi. Jez Butterworth Az ígéret földje című darabja az utóbbi évek egyik legnagyobb színházi szenzációja volt a szigetországban. A budapesti produkció rendezője Novák Eszter lesz, az előadás főszerepében Rudolf Pétert láthatja a közönség. A jövő évad tervei között szerepel Alfonso Paso Inkább hazudj, drágám! című darabjának bemutatója, amelynek főszerepét Pokorny Lia játssza majd, valamint a Cabaret sikere után - amely elnyerte a színikritikusoktól a legjobb zenés-szórakoztató előadás díját is - ismét meg szeretné hívni a teátrum Bozsik Yvette koreográfust, ezúttal a Chicago színpadra állítását bízná rá.

Bár a kőszínházi évad befejeződött, a társulat nem megy pihenőre, hiszen az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Keszthelyi Nyári Játékok programjának jelentős részét a Centrál Színház produkciói adják a Festetics-kastély kertjében július 6. és augusztus 18. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.