Színház

Capa, a világhírű fotós története elevenedik meg a Spinoza Színházban

2022.03.25. 12:50
Ajánlom
A fennállásának 20. évét ünneplő Spinoza Színház Robert Capa életéből készült drámával indítja március 26-án a jubileumi évét. Czeizel Gábor rendezésében Ódor Kristóf kelti életre a világ egyik leghíresebb fotósát, míg Grisnik Petra a gyerekkori barátot, Besnyő Évát alakítja.

Friedmann Endre (1913-1954) Budapesten született, majd a gyerekkorában cápának becézett fiú Robert Capa néven a világ leghíresebb haditudósítója, fotósa lett. Bohém, kalandor, nőcsábász volt, aki a háborúban nem ismerte a félelmet, a szerelemben viszont annál inkább. A kalandjait elmesélő dráma 1929 és 1954 között játszódik Budapesten, Berlinben, Párizsban, New Yorkban és Amszterdamban.

„Volt benne valami nagyvonalúság és kedélyesség, mindazok ellenére, amiken átment.

Egyáltalán nem volt kétdimenziós figura, és színészileg nagyon jó, hogy az emberi oldalát, a gyengeségeit, vágyait is megmutathatjuk.

Összetett és szélsőséges karakter, ezért izgalmas vele foglalkozni”mondta a Robert Capa szerepét játszó Ódor Kristóf, aki először lép fel a Spinoza Színházban, és aki hobbiként maga is fotóz, autodidakta módon tanulja a fényképészetet.

Munka közben a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúra a szereplők is sokat gondoltak. „Érdekes helyzet, hogy pont most kell egy háborús fotós bőrébe bújnom. Gyakran előfordul, hogy foglalkozunk a színházban egy témával, szereppel, és az, amiről beszélünk, megjelenik körülöttünk…

Biztos vagyok benne, hogy ha Capa élne, bárhol is lenne, azonnal Ukrajnába utazna

mondta Ódor Kristóf.

A Spinoza Színház célkitűzése, hogy saját produkcióival szórakoztatva tanítson. Ennek a gondolatnak a jegyében született a Capa, a világhírű fotós című előadás is, amely a modern fotográfia és a haditudósítás rejtelmeibe is beavat.

Látjuk Capát a spanyol polgárháborúban, a kínai-japán háborúban, Észak-Afrikában, a normandiai partraszálláskor, végül a számára végzetes indokínai háborúban.

Útjai során olyan emberekkel kerül kapcsolatba, mint Trockij, Frida Kahlo, George Orwell, Ernest Hemingway, Roosevelt elnök, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, John Steinbeck, Pablo Picasso vagy éppen Ben Gurion. A sok harc és különös találkozás története mellett belelátunk viharos szerelmi ügyeibe is, így derül ki a néző számára, hogy az egyik leghíresebb magyar, aki több mint 70.000 fotót hagyott az utókorra, nemcsak háborús hős, de a nők kedvence is volt.

A drámában Capa kísérője a gyermekkori barátja, Besnyő Éva (1910-2003), Hollandia egyik leghíresebb fotósa. Munkái képeslapok formájában százezres számban keringenek a nagyvilágban.

A szintén magyar származású művész már a háború előtt nevet szerzett Hollandiában, majd tovább emelte népszerűségét, amikor a hetvenes évek nőmozgalmának „házi fotósa” lett.

Kortársa, barátja volt a szintén fotós Kertésznek és Brassainak is. Capa legendás élete a vele folytatott beszélgetésekből tárul majd a közönség elé. Ódor Kristóf partnereként Grisnik Petra alakítja az építészeti fotóiról is ismert Besnyő Évát. „Ő egyike azoknak a magyar művészeknek, akik külföldön megbecsültebbek, mint itthon.

Korszakfestő sors az övé, hiszen el kellett hagynia az országát ahhoz, hogy az lehessen, aki szeretne lenni.

Erős nő benyomását kelti, nem véletlen, hogy rám is nagy hatással van. A szerepre való felkészülés során sok fotóját megnéztem. Nekem eszembe sem jutna falakat megörökíteni, de most már tökéletesen értem, hogy őt mi ragadta meg a különböző terek látványában, és ez a gondolkodásmód, ami a képeiből tükröződik, nekem nagyon tetszik”mondta el a színésznő.

Grisnik Petra és Ódor Kristóf, akárcsak Besnyő Éva és Robert Capa, gyerekkori barátok. Egy iskolába jártak, csak a fotószakkör helyett, a színjátszókört választották.

Úgy még sosem dolgoztunk együtt, hogy csak mi ketten játsszunk, hogy ennyi idő és figyelem jusson a másikra.  Ez egy teljesen új élmény.

A Spinozában egyébként is minden családias, úgyhogy ez a munkafolyamat most jót tesz a lelkemnek és az idegrendszeremnek” – fogalmazott Grisnik Petra. „Szeretem, ha egy munka során az alkotói energiáinkra kell hagyatkoznunk. Minél kevesebb pénz jut egy produkcióra, és minél kisebb az infrastruktúra egy színházban, annál nagyobb szükség van az igazi kreativitásra. Itt, a Spinozában erre tudunk támaszkodni” – tette hozzá Ódor Kristóf.

A Spinoza Színház a jubileumi évre összesen öt ősbemutatóval készül. Ennek első állomása a Capa, a világhírű fotós című produkció, amely március 26-án lesz először látható.

Capa, a világhírű fotós
egy sármos pesti nőcsábász története

Robert Capa: Ódor Kristóf
Besnyő Éva: Grisnik Petra

Írta: Ann Silberberg
Dramaturg: Fabacsovics Lili
Jelmeztervező: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor

Bemutató: 2022. március 26.

Fejléckép: Ódor Kristóf és Grisnik Petra (fotó/forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.