Színház

Capa, a világhírű fotós története elevenedik meg a Spinoza Színházban

2022.03.25. 12:50
Ajánlom
A fennállásának 20. évét ünneplő Spinoza Színház Robert Capa életéből készült drámával indítja március 26-án a jubileumi évét. Czeizel Gábor rendezésében Ódor Kristóf kelti életre a világ egyik leghíresebb fotósát, míg Grisnik Petra a gyerekkori barátot, Besnyő Évát alakítja.

Friedmann Endre (1913-1954) Budapesten született, majd a gyerekkorában cápának becézett fiú Robert Capa néven a világ leghíresebb haditudósítója, fotósa lett. Bohém, kalandor, nőcsábász volt, aki a háborúban nem ismerte a félelmet, a szerelemben viszont annál inkább. A kalandjait elmesélő dráma 1929 és 1954 között játszódik Budapesten, Berlinben, Párizsban, New Yorkban és Amszterdamban.

„Volt benne valami nagyvonalúság és kedélyesség, mindazok ellenére, amiken átment.

Egyáltalán nem volt kétdimenziós figura, és színészileg nagyon jó, hogy az emberi oldalát, a gyengeségeit, vágyait is megmutathatjuk.

Összetett és szélsőséges karakter, ezért izgalmas vele foglalkozni”mondta a Robert Capa szerepét játszó Ódor Kristóf, aki először lép fel a Spinoza Színházban, és aki hobbiként maga is fotóz, autodidakta módon tanulja a fényképészetet.

Munka közben a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúra a szereplők is sokat gondoltak. „Érdekes helyzet, hogy pont most kell egy háborús fotós bőrébe bújnom. Gyakran előfordul, hogy foglalkozunk a színházban egy témával, szereppel, és az, amiről beszélünk, megjelenik körülöttünk…

Biztos vagyok benne, hogy ha Capa élne, bárhol is lenne, azonnal Ukrajnába utazna

mondta Ódor Kristóf.

A Spinoza Színház célkitűzése, hogy saját produkcióival szórakoztatva tanítson. Ennek a gondolatnak a jegyében született a Capa, a világhírű fotós című előadás is, amely a modern fotográfia és a haditudósítás rejtelmeibe is beavat.

Látjuk Capát a spanyol polgárháborúban, a kínai-japán háborúban, Észak-Afrikában, a normandiai partraszálláskor, végül a számára végzetes indokínai háborúban.

Útjai során olyan emberekkel kerül kapcsolatba, mint Trockij, Frida Kahlo, George Orwell, Ernest Hemingway, Roosevelt elnök, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, John Steinbeck, Pablo Picasso vagy éppen Ben Gurion. A sok harc és különös találkozás története mellett belelátunk viharos szerelmi ügyeibe is, így derül ki a néző számára, hogy az egyik leghíresebb magyar, aki több mint 70.000 fotót hagyott az utókorra, nemcsak háborús hős, de a nők kedvence is volt.

A drámában Capa kísérője a gyermekkori barátja, Besnyő Éva (1910-2003), Hollandia egyik leghíresebb fotósa. Munkái képeslapok formájában százezres számban keringenek a nagyvilágban.

A szintén magyar származású művész már a háború előtt nevet szerzett Hollandiában, majd tovább emelte népszerűségét, amikor a hetvenes évek nőmozgalmának „házi fotósa” lett.

Kortársa, barátja volt a szintén fotós Kertésznek és Brassainak is. Capa legendás élete a vele folytatott beszélgetésekből tárul majd a közönség elé. Ódor Kristóf partnereként Grisnik Petra alakítja az építészeti fotóiról is ismert Besnyő Évát. „Ő egyike azoknak a magyar művészeknek, akik külföldön megbecsültebbek, mint itthon.

Korszakfestő sors az övé, hiszen el kellett hagynia az országát ahhoz, hogy az lehessen, aki szeretne lenni.

Erős nő benyomását kelti, nem véletlen, hogy rám is nagy hatással van. A szerepre való felkészülés során sok fotóját megnéztem. Nekem eszembe sem jutna falakat megörökíteni, de most már tökéletesen értem, hogy őt mi ragadta meg a különböző terek látványában, és ez a gondolkodásmód, ami a képeiből tükröződik, nekem nagyon tetszik”mondta el a színésznő.

Grisnik Petra és Ódor Kristóf, akárcsak Besnyő Éva és Robert Capa, gyerekkori barátok. Egy iskolába jártak, csak a fotószakkör helyett, a színjátszókört választották.

Úgy még sosem dolgoztunk együtt, hogy csak mi ketten játsszunk, hogy ennyi idő és figyelem jusson a másikra.  Ez egy teljesen új élmény.

A Spinozában egyébként is minden családias, úgyhogy ez a munkafolyamat most jót tesz a lelkemnek és az idegrendszeremnek” – fogalmazott Grisnik Petra. „Szeretem, ha egy munka során az alkotói energiáinkra kell hagyatkoznunk. Minél kevesebb pénz jut egy produkcióra, és minél kisebb az infrastruktúra egy színházban, annál nagyobb szükség van az igazi kreativitásra. Itt, a Spinozában erre tudunk támaszkodni” – tette hozzá Ódor Kristóf.

A Spinoza Színház a jubileumi évre összesen öt ősbemutatóval készül. Ennek első állomása a Capa, a világhírű fotós című produkció, amely március 26-án lesz először látható.

Capa, a világhírű fotós
egy sármos pesti nőcsábász története

Robert Capa: Ódor Kristóf
Besnyő Éva: Grisnik Petra

Írta: Ann Silberberg
Dramaturg: Fabacsovics Lili
Jelmeztervező: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor

Bemutató: 2022. március 26.

Fejléckép: Ódor Kristóf és Grisnik Petra (fotó/forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.