Színház

Charlie Chaplin nyitja a Játékszín új évadát

2020.10.04. 14:20
Ajánlom
Chaplin életéről szóló előadással kezdi meg a 2020/2021-es évadot a Játékszín. Az október 17-én színre kerülő darabot, ami az 1931-ben forgatott Nagyvárosi fények című némafilm adaptációja, Szente Vajk rendezésében láthatja a közönség, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár főszereplésével.

Immár negyedik előadását jegyzi Szente Vajk a Játékszínben. A Tied a világ…, A szőke ciklon és a Legénybúcsú rendezője ezúttal egy unikális, néma előadást álmodott színpadra, ami a némafilmek hőskorát idézi meg, ugyanis fekete-fehér látványvilágot, zenére kidolgozott mozgássorokat és a régi filmek stílusát idéző színészi játékot ígér. „A színházban mindig az innovációt kell keresni, ami megújítja azt a formanyelvet, amit előadóművészetnek nevezünk” – mondta Szente Vajk.

A Chaplin korabeli színjátszás eszközei megváltoztak már, épp ezért lehet ma újra izgalmas a néma történetmesélés.

NagyvarosiFenyek_olvasoproba-112219.jpg

A Nagyvárosi fények című előadás alkotói (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A rendező kiemelte, hogy Chaplin munkássága nagy hatással van a mai filmművészetre, hiszen a filmes- és vicctechnikák mind tőle erednek. Hozzátette, hogy a színrevitel nemcsak azért érdekes, mert némán játszani nóvum, hanem a jó történet miatt is. Kiemelte azt is, hogy nem mozgásszínházat szeretne létrehozni, csak elmesélni egy történetet természetes játékmóddal, és a lélektani realizmus eszközeivel.

A cselekmény középpontjában egy magányosan élő csavargó áll, akire egy napon látszólag rámosolyog a szerencse. Szerelmes lesz egy vak virágáruslányba, és megmenti egy milliomos életét, aki innentől kezdve a barátjának tekinti. Hamar kiderül azonban, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri fel, ha részeg, ez pedig számos konfliktust szül – a csavargó a kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ez viszont rövid úton börtönbe juttatja.

Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár mellett feltűnik az előadásban Zsurzs Kati, Gáspárik Kata és Túri Lajos Péter, de váltott szereposztásban színpadra lép Csonka András és Szirtes Balázs is.

A zenei betéteket Gulyás Levente jegyzi, míg a díszletekért Rákay Tamás, a jelmezekért Kovács Yvette Alida felel. A néma produkcióba plusz eszenciát is csempésznek, egyedi technikával illatokat varázsolnak a színpadra Zólyomi Zsolt segítségével.

Fejléckép: Nagyvárosi fények - Kovács Gyopár, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.
Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.