Színház

Charlie Chaplin nyitja a Játékszín új évadát

2020.10.04. 14:20
Ajánlom
Chaplin életéről szóló előadással kezdi meg a 2020/2021-es évadot a Játékszín. Az október 17-én színre kerülő darabot, ami az 1931-ben forgatott Nagyvárosi fények című némafilm adaptációja, Szente Vajk rendezésében láthatja a közönség, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár főszereplésével.

Immár negyedik előadását jegyzi Szente Vajk a Játékszínben. A Tied a világ…, A szőke ciklon és a Legénybúcsú rendezője ezúttal egy unikális, néma előadást álmodott színpadra, ami a némafilmek hőskorát idézi meg, ugyanis fekete-fehér látványvilágot, zenére kidolgozott mozgássorokat és a régi filmek stílusát idéző színészi játékot ígér. „A színházban mindig az innovációt kell keresni, ami megújítja azt a formanyelvet, amit előadóművészetnek nevezünk” – mondta Szente Vajk.

A Chaplin korabeli színjátszás eszközei megváltoztak már, épp ezért lehet ma újra izgalmas a néma történetmesélés.

NagyvarosiFenyek_olvasoproba-112219.jpg

A Nagyvárosi fények című előadás alkotói (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A rendező kiemelte, hogy Chaplin munkássága nagy hatással van a mai filmművészetre, hiszen a filmes- és vicctechnikák mind tőle erednek. Hozzátette, hogy a színrevitel nemcsak azért érdekes, mert némán játszani nóvum, hanem a jó történet miatt is. Kiemelte azt is, hogy nem mozgásszínházat szeretne létrehozni, csak elmesélni egy történetet természetes játékmóddal, és a lélektani realizmus eszközeivel.

A cselekmény középpontjában egy magányosan élő csavargó áll, akire egy napon látszólag rámosolyog a szerencse. Szerelmes lesz egy vak virágáruslányba, és megmenti egy milliomos életét, aki innentől kezdve a barátjának tekinti. Hamar kiderül azonban, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri fel, ha részeg, ez pedig számos konfliktust szül – a csavargó a kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ez viszont rövid úton börtönbe juttatja.

Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár mellett feltűnik az előadásban Zsurzs Kati, Gáspárik Kata és Túri Lajos Péter, de váltott szereposztásban színpadra lép Csonka András és Szirtes Balázs is.

A zenei betéteket Gulyás Levente jegyzi, míg a díszletekért Rákay Tamás, a jelmezekért Kovács Yvette Alida felel. A néma produkcióba plusz eszenciát is csempésznek, egyedi technikával illatokat varázsolnak a színpadra Zólyomi Zsolt segítségével.

Fejléckép: Nagyvárosi fények - Kovács Gyopár, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház mti

Básti Juli kapja a Páger Antal-színészdíjat

Básti Juli kapja jövőre a Páger Antal-színészdíjat - jelentette be Farkas Éva Erzsébet makói polgármester közösségi oldalán.
Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.
Színház szfe

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház ajánló

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.