Színház

Churchill és Garbo partra szállt a Rózsavölgyiben

2021.05.21. 10:25
Ajánlom
Ősbemutatót láthatott a Rózsavölgyi Szalon közönsége május 17-én. Isabelle Le Nouvel darabja, a Churchill és Garbo egy fiktív találkozás történetét meséli el, emberi közelségbe hozva két kivételes személyiséget.

A kiindulópont valós: 1959 júliusában kifutott a nyílt vízre Aristoteles Onassis luxusjachtja, a Christina, fedélzetén számtalan hírességgel, köztük a rivaldafénytől visszavonult Winston Churchillel és Greta Garbóval.

Utóbbit eleinte úgy látjuk, ahogy mindenki ismeri: dívaként, akinek puszta jelenlététől megáll a teremben a levegő. Churchill más, ő már levedlette a miniszterelnökség álarcát, öregségére nyugalomra vágyik, rászakadt szabadidejében pedig a felkelő és lemenő napsugarakat álmodja vászonra. Garbo fénye azonban őt is elvakítja, és bár először kultikus szerepe után Krisztina királynőnek szólítja, őszinte rajongással igyekszik minél jobban megismerni a valódi énjét elfedni szándékozó nőt.

Hogy Churchill örökös faggatása és pozitív életszemlélete, a lassan kialakuló bizalom, vagy a rengeteg ital teszi-e, nem tudni, de Greta hamarosan megnyílik és mesélni kezd hányattatott fiatalkoráról, Hollywood szörnyűségeiről és utolsó filmjéről – élete kudarcáról.

187091719_3843822639061112_5555133499455836809_n-095437.jpg

Churchill és Garbo (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Garbo varázsa Churchill titkárát, Nicket is ámulatba ejti, a bohókás fiú bármit megtenne, hogy minél tovább a díva közelében maradhasson. Ám nem marad neki más, csak a pincérszerep, és az a megtisztelő kötelesség, hogy átadja utastársai üzenetét Onassisnak: szeretnék, ha a szintén a hajón utazó operacsillag, Maria Callas énekelne nekik.

Sehol nem vagy olyan szabad, mint a nyílt tengeren

– hangzik el az előadásban, ám az alkoholba és magányba menekülő legendáknak előbb saját börtönükből kell kiszabadulniuk. Egy biztos: amikor a hajó végre kiköt, egészen más emberként lépnek újra a szárazföldre.

Az előadást a Winston Churchillt is játszó Hegedűs D. Géza rendezte, Greta Garbo szerepében Nagy-Kálózy Eszter, Nickként Csiby Gergely látható.

A Churchill és Garbo legközelebb június 21-én, 22-én és 25-én látható 19:30-kor a Rózsavölgyi Szalonban.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.
Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.