Színház

Churchill és Garbo partra szállt a Rózsavölgyiben

2021.05.21. 10:25
Ajánlom
Ősbemutatót láthatott a Rózsavölgyi Szalon közönsége május 17-én. Isabelle Le Nouvel darabja, a Churchill és Garbo egy fiktív találkozás történetét meséli el, emberi közelségbe hozva két kivételes személyiséget.

A kiindulópont valós: 1959 júliusában kifutott a nyílt vízre Aristoteles Onassis luxusjachtja, a Christina, fedélzetén számtalan hírességgel, köztük a rivaldafénytől visszavonult Winston Churchillel és Greta Garbóval.

Utóbbit eleinte úgy látjuk, ahogy mindenki ismeri: dívaként, akinek puszta jelenlététől megáll a teremben a levegő. Churchill más, ő már levedlette a miniszterelnökség álarcát, öregségére nyugalomra vágyik, rászakadt szabadidejében pedig a felkelő és lemenő napsugarakat álmodja vászonra. Garbo fénye azonban őt is elvakítja, és bár először kultikus szerepe után Krisztina királynőnek szólítja, őszinte rajongással igyekszik minél jobban megismerni a valódi énjét elfedni szándékozó nőt.

Hogy Churchill örökös faggatása és pozitív életszemlélete, a lassan kialakuló bizalom, vagy a rengeteg ital teszi-e, nem tudni, de Greta hamarosan megnyílik és mesélni kezd hányattatott fiatalkoráról, Hollywood szörnyűségeiről és utolsó filmjéről – élete kudarcáról.

187091719_3843822639061112_5555133499455836809_n-095437.jpg

Churchill és Garbo (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Garbo varázsa Churchill titkárát, Nicket is ámulatba ejti, a bohókás fiú bármit megtenne, hogy minél tovább a díva közelében maradhasson. Ám nem marad neki más, csak a pincérszerep, és az a megtisztelő kötelesség, hogy átadja utastársai üzenetét Onassisnak: szeretnék, ha a szintén a hajón utazó operacsillag, Maria Callas énekelne nekik.

Sehol nem vagy olyan szabad, mint a nyílt tengeren

– hangzik el az előadásban, ám az alkoholba és magányba menekülő legendáknak előbb saját börtönükből kell kiszabadulniuk. Egy biztos: amikor a hajó végre kiköt, egészen más emberként lépnek újra a szárazföldre.

Az előadást a Winston Churchillt is játszó Hegedűs D. Géza rendezte, Greta Garbo szerepében Nagy-Kálózy Eszter, Nickként Csiby Gergely látható.

A Churchill és Garbo legközelebb június 21-én, 22-én és 25-én látható 19:30-kor a Rózsavölgyi Szalonban.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.