Színház

Churchill és Garbo partra szállt a Rózsavölgyiben

2021.05.21. 10:25
Ajánlom
Ősbemutatót láthatott a Rózsavölgyi Szalon közönsége május 17-én. Isabelle Le Nouvel darabja, a Churchill és Garbo egy fiktív találkozás történetét meséli el, emberi közelségbe hozva két kivételes személyiséget.

A kiindulópont valós: 1959 júliusában kifutott a nyílt vízre Aristoteles Onassis luxusjachtja, a Christina, fedélzetén számtalan hírességgel, köztük a rivaldafénytől visszavonult Winston Churchillel és Greta Garbóval.

Utóbbit eleinte úgy látjuk, ahogy mindenki ismeri: dívaként, akinek puszta jelenlététől megáll a teremben a levegő. Churchill más, ő már levedlette a miniszterelnökség álarcát, öregségére nyugalomra vágyik, rászakadt szabadidejében pedig a felkelő és lemenő napsugarakat álmodja vászonra. Garbo fénye azonban őt is elvakítja, és bár először kultikus szerepe után Krisztina királynőnek szólítja, őszinte rajongással igyekszik minél jobban megismerni a valódi énjét elfedni szándékozó nőt.

Hogy Churchill örökös faggatása és pozitív életszemlélete, a lassan kialakuló bizalom, vagy a rengeteg ital teszi-e, nem tudni, de Greta hamarosan megnyílik és mesélni kezd hányattatott fiatalkoráról, Hollywood szörnyűségeiről és utolsó filmjéről – élete kudarcáról.

187091719_3843822639061112_5555133499455836809_n-095437.jpg

Churchill és Garbo (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Garbo varázsa Churchill titkárát, Nicket is ámulatba ejti, a bohókás fiú bármit megtenne, hogy minél tovább a díva közelében maradhasson. Ám nem marad neki más, csak a pincérszerep, és az a megtisztelő kötelesség, hogy átadja utastársai üzenetét Onassisnak: szeretnék, ha a szintén a hajón utazó operacsillag, Maria Callas énekelne nekik.

Sehol nem vagy olyan szabad, mint a nyílt tengeren

– hangzik el az előadásban, ám az alkoholba és magányba menekülő legendáknak előbb saját börtönükből kell kiszabadulniuk. Egy biztos: amikor a hajó végre kiköt, egészen más emberként lépnek újra a szárazföldre.

Az előadást a Winston Churchillt is játszó Hegedűs D. Géza rendezte, Greta Garbo szerepében Nagy-Kálózy Eszter, Nickként Csiby Gergely látható.

A Churchill és Garbo legközelebb június 21-én, 22-én és 25-én látható 19:30-kor a Rózsavölgyi Szalonban.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.