Színház

Churchill és Garbo partra szállt a Rózsavölgyiben

2021.05.21. 10:25
Ajánlom
Ősbemutatót láthatott a Rózsavölgyi Szalon közönsége május 17-én. Isabelle Le Nouvel darabja, a Churchill és Garbo egy fiktív találkozás történetét meséli el, emberi közelségbe hozva két kivételes személyiséget.

A kiindulópont valós: 1959 júliusában kifutott a nyílt vízre Aristoteles Onassis luxusjachtja, a Christina, fedélzetén számtalan hírességgel, köztük a rivaldafénytől visszavonult Winston Churchillel és Greta Garbóval.

Utóbbit eleinte úgy látjuk, ahogy mindenki ismeri: dívaként, akinek puszta jelenlététől megáll a teremben a levegő. Churchill más, ő már levedlette a miniszterelnökség álarcát, öregségére nyugalomra vágyik, rászakadt szabadidejében pedig a felkelő és lemenő napsugarakat álmodja vászonra. Garbo fénye azonban őt is elvakítja, és bár először kultikus szerepe után Krisztina királynőnek szólítja, őszinte rajongással igyekszik minél jobban megismerni a valódi énjét elfedni szándékozó nőt.

Hogy Churchill örökös faggatása és pozitív életszemlélete, a lassan kialakuló bizalom, vagy a rengeteg ital teszi-e, nem tudni, de Greta hamarosan megnyílik és mesélni kezd hányattatott fiatalkoráról, Hollywood szörnyűségeiről és utolsó filmjéről – élete kudarcáról.

187091719_3843822639061112_5555133499455836809_n-095437.jpg

Churchill és Garbo (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Garbo varázsa Churchill titkárát, Nicket is ámulatba ejti, a bohókás fiú bármit megtenne, hogy minél tovább a díva közelében maradhasson. Ám nem marad neki más, csak a pincérszerep, és az a megtisztelő kötelesség, hogy átadja utastársai üzenetét Onassisnak: szeretnék, ha a szintén a hajón utazó operacsillag, Maria Callas énekelne nekik.

Sehol nem vagy olyan szabad, mint a nyílt tengeren

– hangzik el az előadásban, ám az alkoholba és magányba menekülő legendáknak előbb saját börtönükből kell kiszabadulniuk. Egy biztos: amikor a hajó végre kiköt, egészen más emberként lépnek újra a szárazföldre.

Az előadást a Winston Churchillt is játszó Hegedűs D. Géza rendezte, Greta Garbo szerepében Nagy-Kálózy Eszter, Nickként Csiby Gergely látható.

A Churchill és Garbo legközelebb június 21-én, 22-én és 25-én látható 19:30-kor a Rózsavölgyi Szalonban.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.