Színház

"Csak annyit tudok angolul, hogy HBO..."

2011.08.20. 09:00
Ajánlom
Lőrinczy Attila új darabjában Udvaros Dorottya, Lázár Kati, Jordán Tamás és Hollósi Frigyes lép fel Szombathelyen.

Minden nyári színháznak megvan a sajátos bája. Sok múlik például az időjáráson. A helyszínen. A körülményeken. Az idő is szorít, többnyire fele olyan hosszú a próbaidőszak, mint évad közben. Ez pláne izgalmas akkor, ha ősbemutatóról és élő szerzőről van szó, aki erre az alkalomra írta a darabot: a próbák során még alakul a szöveg.

A szombathelyi Karneválszínház ezen a nyáron egy új Lőrinczy Attila darabbal rukkolt elő. A Netkomédia-projekt keretében a leendő nézőktől vártak ötleteket a darab témájára, problematikáira. Ezek alapján készültek el a szinopszisok, melyek közül a nézők szavazatai alapján Lőrinczy Attila Könnyű préda című darabja került ki győztesen.

Az író szerint nem nehezítette a dolgát, hogy meg kellett felelnie bizonyos paramétereknek. Sőt, az, hogy ismerte a szereplők névsorát, még könnyebbé is tette a munkát.

A darab szerint egy középkorú asszony megözvegyül, elveszíti harminc évvel idősebb, dúsgazdag férjét. A temetésen megjelnő férfiak persze, elsősorban az örökségre gondolva szerelmükkel ostromolják. És tehetik is, hiszen az asszony egy pillanatra sem süllyed gyászba, azonnal kijelenti, hogy még élni szeretne. Sőt, két gyermeket is szülne, ma már mindent lehet, látta a tévében. Fiatal szeretőjét még elhunyt férje nevezte ki cégvezetőnek, a metroszexuális férfi (vagy ahogy a darabban az öreg kommunista hívja: meteoszexuális köcsög) persze amint lehet, dobja a szeretőjét. A cég már az övé, ideje találni valaki fiatalabbat... És ahogy lenni szokott, mindenkiről kiderül, hogy nem is az, akinek látszik. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból...

A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós.

A próbaidőszak nem volt egyszerű. Úgy indult, hogy a főszereplő Udvaros Dorottyának a nyár elején megműtötték a lábát, és kétséges volt, hogy teljes mértékben fölépül-e. Szerencsére kapott egy speciális cipőt, amiben tud járni, táncolni. Ám a nyilvános főpróba előtt két nappal Lázár Kati esett el, így ő kényszerült tolószékbe. Az előadás előtt Jordán Tamás kérte a közönség együttműködését: "Amikor Lázár Katit visszatolják a bukszus mögé, kérem, vegyék úgy, hogy ő bement a házba."

Az előadást augusztus 27-ig játsszák a Karneválszínházban, a Megyeháza udvarán.


Szereplők:

Klárika, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy - Udvaros Dorottya

Misike, (kb. 40), a nevelt fia - Orosz Róbert

Patek, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában - Szerémi Zoltán

Richter úr, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó - Hollósi Frigyes

Dr. Zám, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos - Jordán Tamás

Márta, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium - Lázár Kati

Kincső, (18) meglepetésvendég Erdélyből - Märcz Fruzsina

Krisztián, (nincs még 30) ifjú titán - Zayzon Zsolt

Sankó, ifjú autótolvaj - Endrődy Krisztián

Yvette, egyszerű, könnyűvérű lány - Alberti Zsófia

Továbbá: Lévai Tímea, Pusztai Fanni, Poppre Ádám, Szabó Róbert, Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendező: Schlanger András

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.