Színház

"Csak annyit tudok angolul, hogy HBO..."

2011.08.20. 09:00
Ajánlom
Lőrinczy Attila új darabjában Udvaros Dorottya, Lázár Kati, Jordán Tamás és Hollósi Frigyes lép fel Szombathelyen.

Minden nyári színháznak megvan a sajátos bája. Sok múlik például az időjáráson. A helyszínen. A körülményeken. Az idő is szorít, többnyire fele olyan hosszú a próbaidőszak, mint évad közben. Ez pláne izgalmas akkor, ha ősbemutatóról és élő szerzőről van szó, aki erre az alkalomra írta a darabot: a próbák során még alakul a szöveg.

A szombathelyi Karneválszínház ezen a nyáron egy új Lőrinczy Attila darabbal rukkolt elő. A Netkomédia-projekt keretében a leendő nézőktől vártak ötleteket a darab témájára, problematikáira. Ezek alapján készültek el a szinopszisok, melyek közül a nézők szavazatai alapján Lőrinczy Attila Könnyű préda című darabja került ki győztesen.

Az író szerint nem nehezítette a dolgát, hogy meg kellett felelnie bizonyos paramétereknek. Sőt, az, hogy ismerte a szereplők névsorát, még könnyebbé is tette a munkát.

A darab szerint egy középkorú asszony megözvegyül, elveszíti harminc évvel idősebb, dúsgazdag férjét. A temetésen megjelnő férfiak persze, elsősorban az örökségre gondolva szerelmükkel ostromolják. És tehetik is, hiszen az asszony egy pillanatra sem süllyed gyászba, azonnal kijelenti, hogy még élni szeretne. Sőt, két gyermeket is szülne, ma már mindent lehet, látta a tévében. Fiatal szeretőjét még elhunyt férje nevezte ki cégvezetőnek, a metroszexuális férfi (vagy ahogy a darabban az öreg kommunista hívja: meteoszexuális köcsög) persze amint lehet, dobja a szeretőjét. A cég már az övé, ideje találni valaki fiatalabbat... És ahogy lenni szokott, mindenkiről kiderül, hogy nem is az, akinek látszik. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból...

A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós.

A próbaidőszak nem volt egyszerű. Úgy indult, hogy a főszereplő Udvaros Dorottyának a nyár elején megműtötték a lábát, és kétséges volt, hogy teljes mértékben fölépül-e. Szerencsére kapott egy speciális cipőt, amiben tud járni, táncolni. Ám a nyilvános főpróba előtt két nappal Lázár Kati esett el, így ő kényszerült tolószékbe. Az előadás előtt Jordán Tamás kérte a közönség együttműködését: "Amikor Lázár Katit visszatolják a bukszus mögé, kérem, vegyék úgy, hogy ő bement a házba."

Az előadást augusztus 27-ig játsszák a Karneválszínházban, a Megyeháza udvarán.


Szereplők:

Klárika, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy - Udvaros Dorottya

Misike, (kb. 40), a nevelt fia - Orosz Róbert

Patek, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában - Szerémi Zoltán

Richter úr, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó - Hollósi Frigyes

Dr. Zám, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos - Jordán Tamás

Márta, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium - Lázár Kati

Kincső, (18) meglepetésvendég Erdélyből - Märcz Fruzsina

Krisztián, (nincs még 30) ifjú titán - Zayzon Zsolt

Sankó, ifjú autótolvaj - Endrődy Krisztián

Yvette, egyszerű, könnyűvérű lány - Alberti Zsófia

Továbbá: Lévai Tímea, Pusztai Fanni, Poppre Ádám, Szabó Róbert, Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendező: Schlanger András

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.