Színház

"Csak annyit tudok angolul, hogy HBO..."

2011.08.20. 09:00
Ajánlom
Lőrinczy Attila új darabjában Udvaros Dorottya, Lázár Kati, Jordán Tamás és Hollósi Frigyes lép fel Szombathelyen.

Minden nyári színháznak megvan a sajátos bája. Sok múlik például az időjáráson. A helyszínen. A körülményeken. Az idő is szorít, többnyire fele olyan hosszú a próbaidőszak, mint évad közben. Ez pláne izgalmas akkor, ha ősbemutatóról és élő szerzőről van szó, aki erre az alkalomra írta a darabot: a próbák során még alakul a szöveg.

A szombathelyi Karneválszínház ezen a nyáron egy új Lőrinczy Attila darabbal rukkolt elő. A Netkomédia-projekt keretében a leendő nézőktől vártak ötleteket a darab témájára, problematikáira. Ezek alapján készültek el a szinopszisok, melyek közül a nézők szavazatai alapján Lőrinczy Attila Könnyű préda című darabja került ki győztesen.

Az író szerint nem nehezítette a dolgát, hogy meg kellett felelnie bizonyos paramétereknek. Sőt, az, hogy ismerte a szereplők névsorát, még könnyebbé is tette a munkát.

A darab szerint egy középkorú asszony megözvegyül, elveszíti harminc évvel idősebb, dúsgazdag férjét. A temetésen megjelnő férfiak persze, elsősorban az örökségre gondolva szerelmükkel ostromolják. És tehetik is, hiszen az asszony egy pillanatra sem süllyed gyászba, azonnal kijelenti, hogy még élni szeretne. Sőt, két gyermeket is szülne, ma már mindent lehet, látta a tévében. Fiatal szeretőjét még elhunyt férje nevezte ki cégvezetőnek, a metroszexuális férfi (vagy ahogy a darabban az öreg kommunista hívja: meteoszexuális köcsög) persze amint lehet, dobja a szeretőjét. A cég már az övé, ideje találni valaki fiatalabbat... És ahogy lenni szokott, mindenkiről kiderül, hogy nem is az, akinek látszik. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból...

A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós.

A próbaidőszak nem volt egyszerű. Úgy indult, hogy a főszereplő Udvaros Dorottyának a nyár elején megműtötték a lábát, és kétséges volt, hogy teljes mértékben fölépül-e. Szerencsére kapott egy speciális cipőt, amiben tud járni, táncolni. Ám a nyilvános főpróba előtt két nappal Lázár Kati esett el, így ő kényszerült tolószékbe. Az előadás előtt Jordán Tamás kérte a közönség együttműködését: "Amikor Lázár Katit visszatolják a bukszus mögé, kérem, vegyék úgy, hogy ő bement a házba."

Az előadást augusztus 27-ig játsszák a Karneválszínházban, a Megyeháza udvarán.


Szereplők:

Klárika, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy - Udvaros Dorottya

Misike, (kb. 40), a nevelt fia - Orosz Róbert

Patek, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában - Szerémi Zoltán

Richter úr, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó - Hollósi Frigyes

Dr. Zám, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos - Jordán Tamás

Márta, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium - Lázár Kati

Kincső, (18) meglepetésvendég Erdélyből - Märcz Fruzsina

Krisztián, (nincs még 30) ifjú titán - Zayzon Zsolt

Sankó, ifjú autótolvaj - Endrődy Krisztián

Yvette, egyszerű, könnyűvérű lány - Alberti Zsófia

Továbbá: Lévai Tímea, Pusztai Fanni, Poppre Ádám, Szabó Róbert, Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendező: Schlanger András

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.