Színház

"Csak annyit tudok angolul, hogy HBO..."

2011.08.20. 09:00
Ajánlom
Lőrinczy Attila új darabjában Udvaros Dorottya, Lázár Kati, Jordán Tamás és Hollósi Frigyes lép fel Szombathelyen.

Minden nyári színháznak megvan a sajátos bája. Sok múlik például az időjáráson. A helyszínen. A körülményeken. Az idő is szorít, többnyire fele olyan hosszú a próbaidőszak, mint évad közben. Ez pláne izgalmas akkor, ha ősbemutatóról és élő szerzőről van szó, aki erre az alkalomra írta a darabot: a próbák során még alakul a szöveg.

A szombathelyi Karneválszínház ezen a nyáron egy új Lőrinczy Attila darabbal rukkolt elő. A Netkomédia-projekt keretében a leendő nézőktől vártak ötleteket a darab témájára, problematikáira. Ezek alapján készültek el a szinopszisok, melyek közül a nézők szavazatai alapján Lőrinczy Attila Könnyű préda című darabja került ki győztesen.

Az író szerint nem nehezítette a dolgát, hogy meg kellett felelnie bizonyos paramétereknek. Sőt, az, hogy ismerte a szereplők névsorát, még könnyebbé is tette a munkát.

A darab szerint egy középkorú asszony megözvegyül, elveszíti harminc évvel idősebb, dúsgazdag férjét. A temetésen megjelnő férfiak persze, elsősorban az örökségre gondolva szerelmükkel ostromolják. És tehetik is, hiszen az asszony egy pillanatra sem süllyed gyászba, azonnal kijelenti, hogy még élni szeretne. Sőt, két gyermeket is szülne, ma már mindent lehet, látta a tévében. Fiatal szeretőjét még elhunyt férje nevezte ki cégvezetőnek, a metroszexuális férfi (vagy ahogy a darabban az öreg kommunista hívja: meteoszexuális köcsög) persze amint lehet, dobja a szeretőjét. A cég már az övé, ideje találni valaki fiatalabbat... És ahogy lenni szokott, mindenkiről kiderül, hogy nem is az, akinek látszik. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból...

A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós.

A próbaidőszak nem volt egyszerű. Úgy indult, hogy a főszereplő Udvaros Dorottyának a nyár elején megműtötték a lábát, és kétséges volt, hogy teljes mértékben fölépül-e. Szerencsére kapott egy speciális cipőt, amiben tud járni, táncolni. Ám a nyilvános főpróba előtt két nappal Lázár Kati esett el, így ő kényszerült tolószékbe. Az előadás előtt Jordán Tamás kérte a közönség együttműködését: "Amikor Lázár Katit visszatolják a bukszus mögé, kérem, vegyék úgy, hogy ő bement a házba."

Az előadást augusztus 27-ig játsszák a Karneválszínházban, a Megyeháza udvarán.


Szereplők:

Klárika, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy - Udvaros Dorottya

Misike, (kb. 40), a nevelt fia - Orosz Róbert

Patek, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában - Szerémi Zoltán

Richter úr, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó - Hollósi Frigyes

Dr. Zám, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos - Jordán Tamás

Márta, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium - Lázár Kati

Kincső, (18) meglepetésvendég Erdélyből - Märcz Fruzsina

Krisztián, (nincs még 30) ifjú titán - Zayzon Zsolt

Sankó, ifjú autótolvaj - Endrődy Krisztián

Yvette, egyszerű, könnyűvérű lány - Alberti Zsófia

Továbbá: Lévai Tímea, Pusztai Fanni, Poppre Ádám, Szabó Róbert, Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendező: Schlanger András

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.
Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.