Színház

Csákányi Eszter hét szerepben

2009.01.22. 00:00
Ajánlom
Új produkcióra készül Csákányi Eszter. Parti Nagy Lajos írt neki egyszemélyest. Vagy egy személyest. Hét monológot, hét sorsot, másfél órában. A bemutató március 27-én lesz a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében.

Csákányi Eszter és Parti Nagy Lajos (fotók: SzoFi)

A ’90-es évek közepén mint író és mint színésznő már találkoztak egymással a Merlin Színházban. Sárbogárdi Jolán A test angyala című kisregényéből készült egy monodráma Csákányi Eszter számára. Sárbogárdi Jolán akkor már élő színdarab-hősnő volt; ki gondolta volna, hogy az Ibusár jegykiadó kisasszonya addig-addig szövögeti saját írói álmait, amíg az őt megálmodó Parti Nagy Lajossal kézen fogva össze nem hozzák ezt a habszódiát? A kisregény négy kiadást ért meg eddig, 2007-ben pedig megjelent a hangoskönyv változata is, szintén Csákányi Eszter előadásában. Értik egymást, a színésznő és a szöveg.

A szerző ezúttal nem egy korábbi hősnőjéhez, hanem korábbi novelláihoz nyúl vissza. A hullámzó Balaton (1994) és A fagyott kutya lába (2006) című novelláskötet hét írását igazította monológokká, így született meg A hét asszonya – SzépRóza monológok című monodráma. "E hét nő persze egy nő s az egy persze hét és több. Ami összeköti őket, az egyrészt a nyelv, másrészt a színésznő maga" – mondja az író. Megszólal például a kézimunka-előrajzoló, a pecsenyesori pincérnő, a fürdő jegyszedőnője, a villamosvezetőnő és persze "maga" a színésznő.

A hét asszonyát a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatják be, Anger Zsolt rendezésében. Parti Nagy Lajos összetéveszthetetlen mondatai és szókifacsarásai, valamint Csákányi Eszter sokszínűsége és sajátos clown-humora miatt nem nehéz megjósolni, hogy valószínűleg a programsorozat egyik legnépszerűbb előadása lesz.

(A fotók az olvasópróbán készültek)

 

Parti Nagy Lajos, Csákányi Eszter, Anger Zsolt
 
 

Anger Zsolt
 

(2009. március 27., 28. 19:00 Nemzeti Színház - Kaszás Attila Terem (Budapest) - Parti Nagy Lajos: A hét asszonya; km.: Csákányi Eszter; rend.: Anger Zsolt; díszlet: Khell Zsolt; jelmez: Izsák Lili)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.