Színház

Családi elfoglaltságra hivatkozva nem gratulált Kulka Jánosnak Vidnyánszky Attila

2024.05.13. 09:30
Ajánlom
Molnár Piroska állítása szerint a Nemzeti Színház vezérigazgatója fia ballagására sietett, ezért nem értesítette Kulka Jánost arról, hogy őt választották Tordy Géza helyére a Nemzet Színészének. Cserhalmi György szintén megszólalt az eset kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban egy huszonnégy éves tradíció szakadt meg, miután a Nemzet Színészének választott Kulka Jánost nem a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesítette az elismerésről, hanem Molnár Piroska. Néhány nappal később az RTL stábja személyesen próbálta ennek okairól kérdezni Vidnyánszky Attilát, ám a teátrum vezetője indulatosan reagált, és nem volt hajlandó válaszolni.

Most Molnár Piroska az RTL-nek adott interjújában arról beszélt, úgy tudja, Vidnyánszky családi elfoglaltság, egészen pontosan kisebbik fia ballagása miatt nem tudta értesíteni Kulka Jánost.

Nem emlékszem, hogy lett volna olyan eset, hogy nem az igazgató hívja föl, de Vidnyánszky Attila esetében sem soha eddig ilyen

– mondta, és kitért arra is, a grémium szabályzatában is szerepel, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának feladata értesíteni az új Nemzet Színészét.

Molnár Piroska egyúttal reagált arra is, hogy Vidnyánszky azzal hárította el az RTL kérdéseit, hogy nekik „nincs joguk kérdezni.”

Láttam ezt a riportot, ilyen nincs, hogy valakinek nincs joga kérdezni. Természetesen neki joga van nem válaszolni, bár ezt kicsit megkérdőjelezném, mert egy ekkora intézmény vezetőjének, aki sok más intézmény élén vezető szerepet foglal el, majdnem kötelessége lenne válaszolni, ha kérdezik valamiről

– fogalmazott a színművész, aki elmondta, arról nincs tudomása, hogy Vidnyánszky azóta felhívta-e Kulka Jánost.

Az eset kapcsán megszólalt Cserhalmi György is, aki a Színház Online felületén röviden üzent Vidnyánszky Attilának: „Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a Nemzet Színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg.”

Fejléckép: Molnár Piroska és Cserhalmi György (Fotó/Forrás: Tokodi Gábor / Orlai Produkciós Iroda; Váraljai Szandra / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.