Színház

Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet – interjú Tompa Gáborral a Kvártélyház Szabadtéri Színház idei programjáról

2022.06.03. 18:35
Ajánlom
A fesztiválok szervezése az egyik igazi terepe. A kicsi, talán mára ki is nőtt Kvártélyház Szabadtéri Színház régi vágya volt. A zömében kortárs szerzőket felvonultató programsorozat izgalmas nyári napokat kínál. Tompa Gábor igazgatóval beszélgettünk.
TompaGabor-Kvartelyhaz-173928.jpg

Tompa Gábor (Fotó/Forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Részt vesz fesztiválok szervezésében, többet is alapított, ilyen a Mannával közösen tető alá hozott ZAlaegerszeg KOrtárs Művészeti Fesztivál is. Mi izgatja ezeknek a néhány hetes eseményeknek a létrehozásában?

Régi álmunk volt, hogy legyen Zalaegerszeg belvárosában egy szabadtéri színház. A Kvártélyház Szabadtéri Színházat 2007-ben a város alapította. Július elejétől augusztus közepéig játszunk, s ahogy minden évben, idén is a Zalai Táncegyüttes zárja majd az eseménysorozatot. Minden évben létrehozunk legalább egy saját szabadtéri előadást, és továbbra is műsoron tartjuk a korábbi évek sikerprodukcióit, emellett a Mannával közösen működtetjük a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált.

Ehhez a kortárs fesztiválhoz, a ZA-KO-hoz hasonlóan a Kvártélyház is számos kortárs szerző művét állítja színpadra.

Fontos, hogy ezek a szerzők itt legyenek, a meghívott társulatok mindig – ahogy egy kivétellel idén is – függetlenek. A Pilinszky100 a Veszprémi Petőfi Színház előadása.

Támogatás is, hogy a meghívja a függetleneket?

Ez is szempont, valamint a praktikusság, hogy elférnek a Kvártélyház kicsi színpadán. És az is fontos, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sűrűn szeretnénk megmutatni kortárs szerzőket és műveket Zalaegerszegen.

A rendezvény a város és a környékbeli értelmiség fontos hetévé vált, bérletet vesznek, s minden este színházba jönnek.

Egy Grecsó-regényt tavaly is bemutattak, a szerző pedig fellépett Hrutka Róberttel. Idén a Vera című regényéből készült előadás látható. Grecsó nevére bejön a közönség?

Hrutka Róbert állandó alkotótárs, sok fesztiválunkon vendég volt, írt zenét kvártélyházi előadáshoz, Grecsót és a Kőszegi Várszínház Vera előadását pedig nagyon fontosnak gondolom, Göttinger Pál rendezte, aki volt a ZA-KO vendége már nálunk. Az is elv, hogy akiket, akiknek a művészetét megszeretem, azoknak igyekszem követni a pályáját, s törekedni arra, hogy benne legyenek a válogatásban. Tőlük is erős a fesztivál,

annyira nem szoktunk mellényúlni.

237971382_4759029597459351_595903321965446608_n-183913.jpg

A Pál utcai fiúk jelenete (Fotó/Forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Ilyen Lengyel Tamás Kitolás című önállóestje? Szili László regényének feldolgozása humorosan, ugyanakkor húsbavágóan beszél apaszemmel arról, milyen egy kisgyereket nevelni.

És erre válaszol majd az E-Mancik előadás, ami pedig nagyon csajos. A női lélek rejtelmeit boncolgatja a bakfiskortól a felnőtté válásig. És meghívtuk Ficzere Béla–Cserna-Szabó András A pacal ideje előadását.

A pacalt nem szeretem, de az előadást nagyon fontosnak gondolom,

Ficzere Béla többször is járt nálunk. A Pacal nagyon a mi étlapunkra való! Július 2-án véget ér a kortárs, onnantól a saját előadásainkat játsszuk. Tavaly A Pál utcai fiúkat mutattuk be, idén is lesz, a Kaposvári Egyetem hallgatóival rendeztem meg. A színházunknak is jót tett, hogy itt voltak. Régi tervem volt Uray Péterrel létrehozni valami közöset. Annyiban különbözik talán a mienk a többi előadástól, hogy itt van egy paralel történet, két Nemecsek, egy kisfiú, és egy színész játssza a szerepét.  A Zalai Táncegyüttes még látványosabbá teszi a játékot. A kisfiúval lett egy angyali, éteri hangulata is az előadásnak. Az idei bemutatónk a filmből jól ismert Meseautó.

Kellenek azok az előadások is, amelyek szórakoztatva szolgálják a publikumot.

A Meseautóban – Szente Vajk és Galambos Attila szövege – a zalaegerszegi színház színészei játszanak. Remélem, fiatalos előadást csinálunk egy nagyon vagány környezetben! Maga a Kvártélyház is izgalmas helyszín, még Mária Terézia idején építették katonáknak az azóta többször felújított, most neobarokk épületet. Ennek az udvara a miénk. Picike, kicsit több mint kétszáz néző fér el benne. Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet.

A Kvártélyház Szabadtéri Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Tompa Gábor (forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Támogatott tartalom.

Színház egész nyáron – Mindenki Egerszegre, a Kvártélyházba!

Kapcsolódó

Színház egész nyáron – Mindenki Egerszegre, a Kvártélyházba!

Június végétől augusztus közepéig várja nézőit Zalaegerszeg belvárosában, a Kvártélyház neobarokk udvarán a KvártélyházNyár – A 16. évad.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.