Színház

Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet – interjú Tompa Gáborral a Kvártélyház Szabadtéri Színház idei programjáról

2022.06.03. 18:35
Ajánlom
A fesztiválok szervezése az egyik igazi terepe. A kicsi, talán mára ki is nőtt Kvártélyház Szabadtéri Színház régi vágya volt. A zömében kortárs szerzőket felvonultató programsorozat izgalmas nyári napokat kínál. Tompa Gábor igazgatóval beszélgettünk.
TompaGabor-Kvartelyhaz-173928.jpg

Tompa Gábor (Fotó/Forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Részt vesz fesztiválok szervezésében, többet is alapított, ilyen a Mannával közösen tető alá hozott ZAlaegerszeg KOrtárs Művészeti Fesztivál is. Mi izgatja ezeknek a néhány hetes eseményeknek a létrehozásában?

Régi álmunk volt, hogy legyen Zalaegerszeg belvárosában egy szabadtéri színház. A Kvártélyház Szabadtéri Színházat 2007-ben a város alapította. Július elejétől augusztus közepéig játszunk, s ahogy minden évben, idén is a Zalai Táncegyüttes zárja majd az eseménysorozatot. Minden évben létrehozunk legalább egy saját szabadtéri előadást, és továbbra is műsoron tartjuk a korábbi évek sikerprodukcióit, emellett a Mannával közösen működtetjük a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált.

Ehhez a kortárs fesztiválhoz, a ZA-KO-hoz hasonlóan a Kvártélyház is számos kortárs szerző művét állítja színpadra.

Fontos, hogy ezek a szerzők itt legyenek, a meghívott társulatok mindig – ahogy egy kivétellel idén is – függetlenek. A Pilinszky100 a Veszprémi Petőfi Színház előadása.

Támogatás is, hogy a meghívja a függetleneket?

Ez is szempont, valamint a praktikusság, hogy elférnek a Kvártélyház kicsi színpadán. És az is fontos, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sűrűn szeretnénk megmutatni kortárs szerzőket és műveket Zalaegerszegen.

A rendezvény a város és a környékbeli értelmiség fontos hetévé vált, bérletet vesznek, s minden este színházba jönnek.

Egy Grecsó-regényt tavaly is bemutattak, a szerző pedig fellépett Hrutka Róberttel. Idén a Vera című regényéből készült előadás látható. Grecsó nevére bejön a közönség?

Hrutka Róbert állandó alkotótárs, sok fesztiválunkon vendég volt, írt zenét kvártélyházi előadáshoz, Grecsót és a Kőszegi Várszínház Vera előadását pedig nagyon fontosnak gondolom, Göttinger Pál rendezte, aki volt a ZA-KO vendége már nálunk. Az is elv, hogy akiket, akiknek a művészetét megszeretem, azoknak igyekszem követni a pályáját, s törekedni arra, hogy benne legyenek a válogatásban. Tőlük is erős a fesztivál,

annyira nem szoktunk mellényúlni.

237971382_4759029597459351_595903321965446608_n-183913.jpg

A Pál utcai fiúk jelenete (Fotó/Forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Ilyen Lengyel Tamás Kitolás című önállóestje? Szili László regényének feldolgozása humorosan, ugyanakkor húsbavágóan beszél apaszemmel arról, milyen egy kisgyereket nevelni.

És erre válaszol majd az E-Mancik előadás, ami pedig nagyon csajos. A női lélek rejtelmeit boncolgatja a bakfiskortól a felnőtté válásig. És meghívtuk Ficzere Béla–Cserna-Szabó András A pacal ideje előadását.

A pacalt nem szeretem, de az előadást nagyon fontosnak gondolom,

Ficzere Béla többször is járt nálunk. A Pacal nagyon a mi étlapunkra való! Július 2-án véget ér a kortárs, onnantól a saját előadásainkat játsszuk. Tavaly A Pál utcai fiúkat mutattuk be, idén is lesz, a Kaposvári Egyetem hallgatóival rendeztem meg. A színházunknak is jót tett, hogy itt voltak. Régi tervem volt Uray Péterrel létrehozni valami közöset. Annyiban különbözik talán a mienk a többi előadástól, hogy itt van egy paralel történet, két Nemecsek, egy kisfiú, és egy színész játssza a szerepét.  A Zalai Táncegyüttes még látványosabbá teszi a játékot. A kisfiúval lett egy angyali, éteri hangulata is az előadásnak. Az idei bemutatónk a filmből jól ismert Meseautó.

Kellenek azok az előadások is, amelyek szórakoztatva szolgálják a publikumot.

A Meseautóban – Szente Vajk és Galambos Attila szövege – a zalaegerszegi színház színészei játszanak. Remélem, fiatalos előadást csinálunk egy nagyon vagány környezetben! Maga a Kvártélyház is izgalmas helyszín, még Mária Terézia idején építették katonáknak az azóta többször felújított, most neobarokk épületet. Ennek az udvara a miénk. Picike, kicsit több mint kétszáz néző fér el benne. Családias, mosolygós, gondolatébresztő színházi környezet.

A Kvártélyház Szabadtéri Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Tompa Gábor (forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház)

Támogatott tartalom.

Színház egész nyáron – Mindenki Egerszegre, a Kvártélyházba!

Kapcsolódó

Színház egész nyáron – Mindenki Egerszegre, a Kvártélyházba!

Június végétől augusztus közepéig várja nézőit Zalaegerszeg belvárosában, a Kvártélyház neobarokk udvarán a KvártélyházNyár – A 16. évad.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.