Színház

Családok és harcok – Jön az 5. Roma Színházi Fesztivál

2022.03.29. 16:40
Ajánlom
Május 5-9. között rendezik meg a Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál. A szervezők célja, hogy minél több történeten keresztül mutassák meg a roma színház sokszínű értékeit.

Évről-évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre a Független Színház Magyarország szervezésében, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott.

A május 5-9. között zajló fesztivál középpontjában a család áll.

Az idei öt produkció – köztük cseh, ír, szlovák és két magyar – családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járják körbe. Az előadások széles spektrumát mutatják be ennek a viszonyrendszernek, hiszen a család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre.

Hogyan futhat be egy roma nő világraszóló karriert a 18. század második felében, és tarthat a kezében hegedűt fakanál helyett? Hogyan őrizhetjük meg belső integritásunkat? Képesek vagyunk-e egymásba kapaszkodni szeretteinkkel, amikor körülöttünk minden széthullik a háborúban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a különböző művészeti ágakat ötvöző fesztiválprogramból.

A Független Színház Magyarország idén ünnepli 15. születésnapját. Az évforduló alkalmából bemutatja az európai roma színháztörténet alapkövét: egy hiánypótló, digitális roma színházi gyűjteményt. Az ünnepélyes bemutatóra a nyitónapon május 5-én kerül sor.

Részletes program:

 

  • Békamesék / Frogtales

Rendező: Balogh Rodrigó

Magyar nyelven, angol felirattal.

2022. május 5. 20:00, RS9 Színház

 

  • Gyászolt Írország? / Ireland Shed a Tear?

Rendező: Anthony Fox

Angol nyelven, magyar felirattal.

2022. május 6. 19:00, RS9 Színház

 

  • Mama/Dajori

Rendező: David Tišer

Cseh nyelven, magyar felirattal.

2022. május 7. 18:00, RS9 Színház

 

  • Roma Hősök koncert

Zenekarvezető: Kovács A. Máté

Zenekar tagjai: Babindák István, Balogh Gusztáv, Sárközi Lili

2022. május 7. 20:30, RS9 Színház

 

  • Helver éjszakája 

Rendező: Anton Korenčí

Szlovák nyelven, magyar felirattal.

2022. május 8. 19:00, RS9 Színház

 

  • Czinka Panna – Boszorkánycsárdás / Czinka Panna – The Dance of the Witch

Rendező: Boda-Novy Emília

Magyar nyelven, angol felirattal.

2022. május 9. 19:00, RS9 Színház

Fejléckép: A Független Színház Magyarország foglalkozása

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.