Színház

Családok és harcok – Jön az 5. Roma Színházi Fesztivál

2022.03.29. 16:40
Ajánlom
Május 5-9. között rendezik meg a Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál. A szervezők célja, hogy minél több történeten keresztül mutassák meg a roma színház sokszínű értékeit.

Évről-évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre a Független Színház Magyarország szervezésében, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott.

A május 5-9. között zajló fesztivál középpontjában a család áll.

Az idei öt produkció – köztük cseh, ír, szlovák és két magyar – családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járják körbe. Az előadások széles spektrumát mutatják be ennek a viszonyrendszernek, hiszen a család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre.

Hogyan futhat be egy roma nő világraszóló karriert a 18. század második felében, és tarthat a kezében hegedűt fakanál helyett? Hogyan őrizhetjük meg belső integritásunkat? Képesek vagyunk-e egymásba kapaszkodni szeretteinkkel, amikor körülöttünk minden széthullik a háborúban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a különböző művészeti ágakat ötvöző fesztiválprogramból.

A Független Színház Magyarország idén ünnepli 15. születésnapját. Az évforduló alkalmából bemutatja az európai roma színháztörténet alapkövét: egy hiánypótló, digitális roma színházi gyűjteményt. Az ünnepélyes bemutatóra a nyitónapon május 5-én kerül sor.

Részletes program:

 

  • Békamesék / Frogtales

Rendező: Balogh Rodrigó

Magyar nyelven, angol felirattal.

2022. május 5. 20:00, RS9 Színház

 

  • Gyászolt Írország? / Ireland Shed a Tear?

Rendező: Anthony Fox

Angol nyelven, magyar felirattal.

2022. május 6. 19:00, RS9 Színház

 

  • Mama/Dajori

Rendező: David Tišer

Cseh nyelven, magyar felirattal.

2022. május 7. 18:00, RS9 Színház

 

  • Roma Hősök koncert

Zenekarvezető: Kovács A. Máté

Zenekar tagjai: Babindák István, Balogh Gusztáv, Sárközi Lili

2022. május 7. 20:30, RS9 Színház

 

  • Helver éjszakája 

Rendező: Anton Korenčí

Szlovák nyelven, magyar felirattal.

2022. május 8. 19:00, RS9 Színház

 

  • Czinka Panna – Boszorkánycsárdás / Czinka Panna – The Dance of the Witch

Rendező: Boda-Novy Emília

Magyar nyelven, angol felirattal.

2022. május 9. 19:00, RS9 Színház

Fejléckép: A Független Színház Magyarország foglalkozása

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.