Színház

Csányi Sándor: „Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá”

2020.09.10. 14:30
Ajánlom
Az SZFE tanárai és diákjai védelmében osztotta meg gondolatait. Véleménye szerint a legjobb egy kompromisszumos megoldás lenne, ha meg tudna a két fél állapodni.

Néhány gondolat az SZFE-ről címmel osztott meg videót közösségi felületén Csányi Sándor színművész, aki 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László osztályában.

Mint elmondja, az SZFE-vel kapcsolatban leggyakrabban hangoztatott kritika, hogy ott ideológiai képzés zajlik. „Én visszagondoltam arra, amikor oda jártam, hogy beszéltünk-e valaha ott politikáról bárkivel: és nem beszéltünk. Se tanárral, se diákkal. Semmiféle ideológiai képzés nem volt.”

A tanárokat ért azon vádra, miszerint az intézményt egy „szűk baráti kör” vezeti, a színművész úgy reagált, ez igaz. „Ez így is van évek óta, Zsámbéki, Ascher, Székely, Máté Gábor. Ők azok, akik meghatározó elemei a főiskolának.” Mint kifejti, mindenféle összeesküvéselmélet született arra, hogy ez miért lehet így, és ezeket nem is tudja megcáfolni, de hangsúlyozza: „az összeesküvéselmélet mellett nekem eszembe jutott egy másik szó, az pedig a szakértelem.

Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá.”

Ezután az egyetemi éveire visszaemlékezve egy hosszúra nyúlt Csehov-próbáról mesél Székely Gáborral, majd megjegyzi, hogy aki irigyli tőle a tanári pozíciót, „annak azt kívánom, hogy hajnali fél 3-kor a színművészetis fiatalok játsszák el neki a Három nővér harmadik felvonását egymás után kétszer, mert megérdemli!”

Csányi szerint azért állnak ki sorra a tanárok mellett, „mert ezek az emberek életüket és vérüket, reggelüket, nappalukat, délutánjukat, éjszakájukat adták ezért a főiskoláért.” A diákokkal kapcsolatban megjegyzi, lenyűgözőnek találja, ahogy csinálják – „intelligensen, visszafogottan, elegánsan, elképesztően megszervezve az egészet, és nem esnek bele abba a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök, hanem

csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni.”

Fejléckép: Csányi Sándor (forrás: MOMkult)

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Kapcsolódó

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Rátóti Zoltán nyílt levélben reagált Alföldi Róbert korábbi írására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.