Színház

Csányi Sándor: „Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá”

2020.09.10. 14:30
Ajánlom
Az SZFE tanárai és diákjai védelmében osztotta meg gondolatait. Véleménye szerint a legjobb egy kompromisszumos megoldás lenne, ha meg tudna a két fél állapodni.

Néhány gondolat az SZFE-ről címmel osztott meg videót közösségi felületén Csányi Sándor színművész, aki 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László osztályában.

Mint elmondja, az SZFE-vel kapcsolatban leggyakrabban hangoztatott kritika, hogy ott ideológiai képzés zajlik. „Én visszagondoltam arra, amikor oda jártam, hogy beszéltünk-e valaha ott politikáról bárkivel: és nem beszéltünk. Se tanárral, se diákkal. Semmiféle ideológiai képzés nem volt.”

A tanárokat ért azon vádra, miszerint az intézményt egy „szűk baráti kör” vezeti, a színművész úgy reagált, ez igaz. „Ez így is van évek óta, Zsámbéki, Ascher, Székely, Máté Gábor. Ők azok, akik meghatározó elemei a főiskolának.” Mint kifejti, mindenféle összeesküvéselmélet született arra, hogy ez miért lehet így, és ezeket nem is tudja megcáfolni, de hangsúlyozza: „az összeesküvéselmélet mellett nekem eszembe jutott egy másik szó, az pedig a szakértelem.

Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá.”

Ezután az egyetemi éveire visszaemlékezve egy hosszúra nyúlt Csehov-próbáról mesél Székely Gáborral, majd megjegyzi, hogy aki irigyli tőle a tanári pozíciót, „annak azt kívánom, hogy hajnali fél 3-kor a színművészetis fiatalok játsszák el neki a Három nővér harmadik felvonását egymás után kétszer, mert megérdemli!”

Csányi szerint azért állnak ki sorra a tanárok mellett, „mert ezek az emberek életüket és vérüket, reggelüket, nappalukat, délutánjukat, éjszakájukat adták ezért a főiskoláért.” A diákokkal kapcsolatban megjegyzi, lenyűgözőnek találja, ahogy csinálják – „intelligensen, visszafogottan, elegánsan, elképesztően megszervezve az egészet, és nem esnek bele abba a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök, hanem

csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni.”

Fejléckép: Csányi Sándor (forrás: MOMkult)

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Kapcsolódó

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Rátóti Zoltán nyílt levélben reagált Alföldi Róbert korábbi írására.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.