Színház

Csányi Sándor: „Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá”

2020.09.10. 14:30
Ajánlom
Az SZFE tanárai és diákjai védelmében osztotta meg gondolatait. Véleménye szerint a legjobb egy kompromisszumos megoldás lenne, ha meg tudna a két fél állapodni.

Néhány gondolat az SZFE-ről címmel osztott meg videót közösségi felületén Csányi Sándor színművész, aki 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László osztályában.

Mint elmondja, az SZFE-vel kapcsolatban leggyakrabban hangoztatott kritika, hogy ott ideológiai képzés zajlik. „Én visszagondoltam arra, amikor oda jártam, hogy beszéltünk-e valaha ott politikáról bárkivel: és nem beszéltünk. Se tanárral, se diákkal. Semmiféle ideológiai képzés nem volt.”

A tanárokat ért azon vádra, miszerint az intézményt egy „szűk baráti kör” vezeti, a színművész úgy reagált, ez igaz. „Ez így is van évek óta, Zsámbéki, Ascher, Székely, Máté Gábor. Ők azok, akik meghatározó elemei a főiskolának.” Mint kifejti, mindenféle összeesküvéselmélet született arra, hogy ez miért lehet így, és ezeket nem is tudja megcáfolni, de hangsúlyozza: „az összeesküvéselmélet mellett nekem eszembe jutott egy másik szó, az pedig a szakértelem.

Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát, mert értenek hozzá.”

Ezután az egyetemi éveire visszaemlékezve egy hosszúra nyúlt Csehov-próbáról mesél Székely Gáborral, majd megjegyzi, hogy aki irigyli tőle a tanári pozíciót, „annak azt kívánom, hogy hajnali fél 3-kor a színművészetis fiatalok játsszák el neki a Három nővér harmadik felvonását egymás után kétszer, mert megérdemli!”

Csányi szerint azért állnak ki sorra a tanárok mellett, „mert ezek az emberek életüket és vérüket, reggelüket, nappalukat, délutánjukat, éjszakájukat adták ezért a főiskoláért.” A diákokkal kapcsolatban megjegyzi, lenyűgözőnek találja, ahogy csinálják – „intelligensen, visszafogottan, elegánsan, elképesztően megszervezve az egészet, és nem esnek bele abba a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök, hanem

csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni.”

Fejléckép: Csányi Sándor (forrás: MOMkult)

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Kapcsolódó

„Pontosan tudom, hogy miben vagyok benne” - Rátóti Zoltán válaszlevele Alföldi Róbertnek

Rátóti Zoltán nyílt levélben reagált Alföldi Róbert korábbi írására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.
Színház ajánló

Jönnek a Csapodárok! – Élőben követhető a Radnóti új bemutatója

Tíz nappal a premier után, szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától élőben közvetítik az interneten a Radnóti Színház Csapodárok című új bemutatóját, kiváló minőségben, hét kamerával!