Színház

Csecsemő és jó színész nem mérlegel

2010.03.25. 12:57
Ajánlom
"Ki vagyok én?... Ki vagyok én?" - kérdezi Hobó valamelyik dalában. "Mindannyian ismeretlenül halunk meg” - válaszolna Balzac, ha Hobó CD-t hallgathatna és módjában állna diskurzust kezdeményezni.

Ha akarom, Balzac válasza sugárzó optimizmus... az ember egy titokzatos, a kiismerhetetlenségig összetett lény, ha akarom végtelen keserűség, mert az ember egy menekülésre és folytonos hazugságra kényszerülő, magányos teremtmény. Ahogy tetszik.

Egy biztos. Akár védekezésből, akár merő megszokásból, de állandóan játszmákat játszunk. Szép, édes játszmákat, felesleges, kicsinyes játszmákat. És persze nyerni akarunk.

Fárasztó. Jó megpihenni. Önmagad lenni. A szó mindkét értelmében. Remeteként. Kiskocsma hátsó zugában. Vagy önmagad lenni, igazán önmagad, szerelemben, forradalomban, és a nagyon- nagyon szerencséseknek a legszürkébb hétfőn... kedden... szerdán.

Nem mérlegelni. Nem kikerülni. Nem mellébeszélni. A 21. századi elit játszmái egyre szánalmasabbak.

Meneküljünk hát! Vissza a természetbe! A természetességbe! Gyerekkorba! Infantilizmusba! Szóval színházba!

Csecsemő és jó színész nem mérlegel. A sírás sírás...az üvöltés üvöltés... Önazonos. Az egyik, mert még nem tanulta meg, mi az, a másik, mert minden jó percében visszatalál ahhoz a valakihez aki akkor volt, amikor még nem tudta mi az.

"Óráról órára rothadunk" - a Méla Jaques idézi így a bohócot a darabban, hát kapaszkodjunk mindenbe, amibe csak lehet... emberbe, versbe, tájba... hogy ellegyünk, mint a befőtt!

Rudolf Péter
színész, rendező

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Budapestre érkezik a Banksy-kiállítás

A titokzatos brit utcaművész csaknem hetven alkotását láthatja a magyar a közönség az Art of Banksy című kiállításon, amely február elsején nyílik Budapesten a Tesla Loftban a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.