Színház

Csecsemő és jó színész nem mérlegel

2010.03.25. 12:57
Ajánlom
"Ki vagyok én?... Ki vagyok én?" - kérdezi Hobó valamelyik dalában. "Mindannyian ismeretlenül halunk meg” - válaszolna Balzac, ha Hobó CD-t hallgathatna és módjában állna diskurzust kezdeményezni.

Ha akarom, Balzac válasza sugárzó optimizmus... az ember egy titokzatos, a kiismerhetetlenségig összetett lény, ha akarom végtelen keserűség, mert az ember egy menekülésre és folytonos hazugságra kényszerülő, magányos teremtmény. Ahogy tetszik.

Egy biztos. Akár védekezésből, akár merő megszokásból, de állandóan játszmákat játszunk. Szép, édes játszmákat, felesleges, kicsinyes játszmákat. És persze nyerni akarunk.

Fárasztó. Jó megpihenni. Önmagad lenni. A szó mindkét értelmében. Remeteként. Kiskocsma hátsó zugában. Vagy önmagad lenni, igazán önmagad, szerelemben, forradalomban, és a nagyon- nagyon szerencséseknek a legszürkébb hétfőn... kedden... szerdán.

Nem mérlegelni. Nem kikerülni. Nem mellébeszélni. A 21. századi elit játszmái egyre szánalmasabbak.

Meneküljünk hát! Vissza a természetbe! A természetességbe! Gyerekkorba! Infantilizmusba! Szóval színházba!

Csecsemő és jó színész nem mérlegel. A sírás sírás...az üvöltés üvöltés... Önazonos. Az egyik, mert még nem tanulta meg, mi az, a másik, mert minden jó percében visszatalál ahhoz a valakihez aki akkor volt, amikor még nem tudta mi az.

"Óráról órára rothadunk" - a Méla Jaques idézi így a bohócot a darabban, hát kapaszkodjunk mindenbe, amibe csak lehet... emberbe, versbe, tájba... hogy ellegyünk, mint a befőtt!

Rudolf Péter
színész, rendező

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.