Színház

Csecsemő és jó színész nem mérlegel

2010.03.25. 12:57
Ajánlom
"Ki vagyok én?... Ki vagyok én?" - kérdezi Hobó valamelyik dalában. "Mindannyian ismeretlenül halunk meg” - válaszolna Balzac, ha Hobó CD-t hallgathatna és módjában állna diskurzust kezdeményezni.

Ha akarom, Balzac válasza sugárzó optimizmus... az ember egy titokzatos, a kiismerhetetlenségig összetett lény, ha akarom végtelen keserűség, mert az ember egy menekülésre és folytonos hazugságra kényszerülő, magányos teremtmény. Ahogy tetszik.

Egy biztos. Akár védekezésből, akár merő megszokásból, de állandóan játszmákat játszunk. Szép, édes játszmákat, felesleges, kicsinyes játszmákat. És persze nyerni akarunk.

Fárasztó. Jó megpihenni. Önmagad lenni. A szó mindkét értelmében. Remeteként. Kiskocsma hátsó zugában. Vagy önmagad lenni, igazán önmagad, szerelemben, forradalomban, és a nagyon- nagyon szerencséseknek a legszürkébb hétfőn... kedden... szerdán.

Nem mérlegelni. Nem kikerülni. Nem mellébeszélni. A 21. századi elit játszmái egyre szánalmasabbak.

Meneküljünk hát! Vissza a természetbe! A természetességbe! Gyerekkorba! Infantilizmusba! Szóval színházba!

Csecsemő és jó színész nem mérlegel. A sírás sírás...az üvöltés üvöltés... Önazonos. Az egyik, mert még nem tanulta meg, mi az, a másik, mert minden jó percében visszatalál ahhoz a valakihez aki akkor volt, amikor még nem tudta mi az.

"Óráról órára rothadunk" - a Méla Jaques idézi így a bohócot a darabban, hát kapaszkodjunk mindenbe, amibe csak lehet... emberbe, versbe, tájba... hogy ellegyünk, mint a befőtt!

Rudolf Péter
színész, rendező

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.