Színház

Csehov-napok a Duna Televízióban

2010.01.25. 13:14
Ajánlom
Január 30-31-én a Duna Televízió tematikus összeállítással adózik a 150 évvel ezelőtt született író emlékének.

Január 30-án a nézők megtudhatják, vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi, aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Az Új Színház Csehov szerelmei című előadását Kiss Csaba rendezésében, Györgyi Anna és Kulka János előadásában láthatják.

Nyikita Mihalkov Csehov műveinek motívumai alapján készítette Etüdök gépzongorára című 1976-os filmjét. A film javarészt Csehov fiatalkori, befejezetlen színművére, a Platonovra épül, de emellett számos novella, ismert Csehov-írás alakjaira, hangulatára ismerhet rá a néző.

Másnap, január 31-én a Csehov nyomában című dokumentumfilm  felidézi a moszkvai éveket, bemutatja az író  életének legfontosabb helyszíneit, többek között a melihovói birtokot, ahol Csehov hat évig élt és oly kiváló novelláit írta, mint  A léha asszony, vagy a 6-os számú kórterem. A birtok ma is őrzi eredeti formáját. Aki végigsétál a nyírfák között, vagy belép a faházba, ahol Csehov a Sirályt írta, azt érzi, megállt vele az idő...

Este újabb nagyszerű élmény várja a nézőket: a Három nővér 1975-ös, legendás Vígszínházbeli előadásának felvételét láthatják Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal a főszerepben.

A Duna Televízió egy izgalmas színháztörténeti vetélkedőre is invitálja honlapján, a dunatv.hu-n olvasóit Játsszanak Csehovról Csehovért! címmel. A játékosok három héten át válaszolhatnak a kérdésekre. Három héten át 5-5 kérdést teszünk fel a feladványok mellett látható fotók vagy videórészletek alapján. Azon játékosaink, akik mind az 5 kérdésre helyes választ adnak, hetente megnyerhetik az értékes Csehov szerelmei DVD-k egyikét.

További részletek a programsorozat hivatalos honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.