Színház

Csehov-napok a Duna Televízióban

2010.01.25. 13:14
Ajánlom
Január 30-31-én a Duna Televízió tematikus összeállítással adózik a 150 évvel ezelőtt született író emlékének.

Január 30-án a nézők megtudhatják, vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi, aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Az Új Színház Csehov szerelmei című előadását Kiss Csaba rendezésében, Györgyi Anna és Kulka János előadásában láthatják.

Nyikita Mihalkov Csehov műveinek motívumai alapján készítette Etüdök gépzongorára című 1976-os filmjét. A film javarészt Csehov fiatalkori, befejezetlen színművére, a Platonovra épül, de emellett számos novella, ismert Csehov-írás alakjaira, hangulatára ismerhet rá a néző.

Másnap, január 31-én a Csehov nyomában című dokumentumfilm  felidézi a moszkvai éveket, bemutatja az író  életének legfontosabb helyszíneit, többek között a melihovói birtokot, ahol Csehov hat évig élt és oly kiváló novelláit írta, mint  A léha asszony, vagy a 6-os számú kórterem. A birtok ma is őrzi eredeti formáját. Aki végigsétál a nyírfák között, vagy belép a faházba, ahol Csehov a Sirályt írta, azt érzi, megállt vele az idő...

Este újabb nagyszerű élmény várja a nézőket: a Három nővér 1975-ös, legendás Vígszínházbeli előadásának felvételét láthatják Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal a főszerepben.

A Duna Televízió egy izgalmas színháztörténeti vetélkedőre is invitálja honlapján, a dunatv.hu-n olvasóit Játsszanak Csehovról Csehovért! címmel. A játékosok három héten át válaszolhatnak a kérdésekre. Három héten át 5-5 kérdést teszünk fel a feladványok mellett látható fotók vagy videórészletek alapján. Azon játékosaink, akik mind az 5 kérdésre helyes választ adnak, hetente megnyerhetik az értékes Csehov szerelmei DVD-k egyikét.

További részletek a programsorozat hivatalos honlapján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Könyv

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház pille tamás

Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A 2020-ban megjelent könyv színpadi feldolgozását 2023 márciusában mutatja be Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház, számolt be róla a Színház Online.
Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.
Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.