Színház

Csehov-napok a Duna Televízióban

2010.01.25. 13:14
Ajánlom
Január 30-31-én a Duna Televízió tematikus összeállítással adózik a 150 évvel ezelőtt született író emlékének.

Január 30-án a nézők megtudhatják, vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi, aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Az Új Színház Csehov szerelmei című előadását Kiss Csaba rendezésében, Györgyi Anna és Kulka János előadásában láthatják.

Nyikita Mihalkov Csehov műveinek motívumai alapján készítette Etüdök gépzongorára című 1976-os filmjét. A film javarészt Csehov fiatalkori, befejezetlen színművére, a Platonovra épül, de emellett számos novella, ismert Csehov-írás alakjaira, hangulatára ismerhet rá a néző.

Másnap, január 31-én a Csehov nyomában című dokumentumfilm  felidézi a moszkvai éveket, bemutatja az író  életének legfontosabb helyszíneit, többek között a melihovói birtokot, ahol Csehov hat évig élt és oly kiváló novelláit írta, mint  A léha asszony, vagy a 6-os számú kórterem. A birtok ma is őrzi eredeti formáját. Aki végigsétál a nyírfák között, vagy belép a faházba, ahol Csehov a Sirályt írta, azt érzi, megállt vele az idő...

Este újabb nagyszerű élmény várja a nézőket: a Három nővér 1975-ös, legendás Vígszínházbeli előadásának felvételét láthatják Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal a főszerepben.

A Duna Televízió egy izgalmas színháztörténeti vetélkedőre is invitálja honlapján, a dunatv.hu-n olvasóit Játsszanak Csehovról Csehovért! címmel. A játékosok három héten át válaszolhatnak a kérdésekre. Három héten át 5-5 kérdést teszünk fel a feladványok mellett látható fotók vagy videórészletek alapján. Azon játékosaink, akik mind az 5 kérdésre helyes választ adnak, hetente megnyerhetik az értékes Csehov szerelmei DVD-k egyikét.

További részletek a programsorozat hivatalos honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.