Színház

Csehov-napok a Duna Televízióban

2010.01.25. 13:14
Ajánlom
Január 30-31-én a Duna Televízió tematikus összeállítással adózik a 150 évvel ezelőtt született író emlékének.

Január 30-án a nézők megtudhatják, vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi, aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Az Új Színház Csehov szerelmei című előadását Kiss Csaba rendezésében, Györgyi Anna és Kulka János előadásában láthatják.

Nyikita Mihalkov Csehov műveinek motívumai alapján készítette Etüdök gépzongorára című 1976-os filmjét. A film javarészt Csehov fiatalkori, befejezetlen színművére, a Platonovra épül, de emellett számos novella, ismert Csehov-írás alakjaira, hangulatára ismerhet rá a néző.

Másnap, január 31-én a Csehov nyomában című dokumentumfilm  felidézi a moszkvai éveket, bemutatja az író  életének legfontosabb helyszíneit, többek között a melihovói birtokot, ahol Csehov hat évig élt és oly kiváló novelláit írta, mint  A léha asszony, vagy a 6-os számú kórterem. A birtok ma is őrzi eredeti formáját. Aki végigsétál a nyírfák között, vagy belép a faházba, ahol Csehov a Sirályt írta, azt érzi, megállt vele az idő...

Este újabb nagyszerű élmény várja a nézőket: a Három nővér 1975-ös, legendás Vígszínházbeli előadásának felvételét láthatják Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal a főszerepben.

A Duna Televízió egy izgalmas színháztörténeti vetélkedőre is invitálja honlapján, a dunatv.hu-n olvasóit Játsszanak Csehovról Csehovért! címmel. A játékosok három héten át válaszolhatnak a kérdésekre. Három héten át 5-5 kérdést teszünk fel a feladványok mellett látható fotók vagy videórészletek alapján. Azon játékosaink, akik mind az 5 kérdésre helyes választ adnak, hetente megnyerhetik az értékes Csehov szerelmei DVD-k egyikét.

További részletek a programsorozat hivatalos honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.