Színház

Csehov világa a "cirkuszporondon"

2014.10.27. 12:01
Ajánlom
A tavalyi nagy sikerű budapesti debütálás, a Salvador Dalí óriásvászna körül játszódó La Verità után a Finzi Pasca Társulat Donka – Levél Csehovnak című produkciójával tér vissza a Művészetek Palotájába. A november 4. és 9. között látható előadás rendezője a torinói és a szocsi téli olimpia záróünnepségét és a Cirque du Soleil Corteóját is jegyző Daniele Finzi Pasca.

Csehov születésének százötvenedik évfordulójára ajánlotta Daniele Finzi Pasca a Donka - Levél Csehovnak című előadást, amelyben zsonglőrök, clownok és akrobaták varázslatos világával idézik fel a 19. századi orosz hangulatot. Saját bevallása szerint a rendező figyelmét Csehov írásait és naplóját tanulmányozva leginkább az orosz mester híres, enigmatikus csendjei keltették fel. A Donka oroszul a horgászbot végére erősített apró csengőt, vagyis a kapásjelzőt jelenti. A kortársak és saját feljegyzéseiből is tudjuk, hogy Csehov valósággal imádott horgászni, egyfajta meditációs gyakorlatnak tekintette a tevékenységet. Az előadás színpadra állításakor Finzi Pasca alkotói fantáziájára erősen hatott a horgászó író képe. A darab lenyűgöző látványvilágából nem hiányozhat a vörös, a fehér és a fekete szín, a veszélyes egyensúlyozó számok, valamint az égből lehulló rengeteg szirom.

 "Talán tűz is lesz, egy csipetnyi magány, egy kert, egy tó. És egy kis csengő a horgászbot végén, amely jelzi, ha kapás van."- mesélte a rendező. A változatos, orosz muzsikusok közreműködésével rögzített zenében hol harmonika szólal meg, hol keringő csendül fel, vagy kórusok énekelnek, miközben a jellegzetes Csehov-karakterek valóságos tárlata vonul a színpadra: örök diákok, sikertelen orvosok, reménytelen álmodozók, megrögzött agglegények, életüket gyászoló fiatal lányok. A Csehov életét és műveit behatóan ismerők számára is tartogat meglepetéseket az est, hiszen találkozunk például a kumiszkúrára fogott íróval, máskor egy tragikus kimenetelű pisztolypárbaj tanúi leszünk, és ezek után azon sem lepődünk meg, amikor három nővért látunk egy trapézon egyensúlyozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.