Színház

Cserhalmi György a POSZT díszvendége

2012.04.03. 13:35
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központ és a Zsolnay negyed is komoly szerepet kap.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót június 7. és 16. között rendezik meg. A versenyprogramot március 5-én hozták nyilvánosságra, ennek a napi beosztása húsvét után ismerhető meg, a jegyvásárlás április második felében indul. A szervezők első sajtótájékoztatóján három produkciót mutattak be, amelyeknek a Kodály Központ lesz a helyszíne: 18 év után ismét összeáll az East zenekar, fellép a L'art pour l'art Társulat (vendég: Sub Bass Monster), valamint koncertet ad Varnus Xavér (vendég: Bodrogi Gyula). Ezeken kívül még egy esemény biztos: a Cseh Tamás-Bereményi Géza-estet, amit a Zsolnay negyedben tartanak, és amelyen fellép a POSZT díszvendége, Cserhalmi György is.

58EF5A49-2EEA-4526-BF11-81754F70067A

Don Carlos - Cserhalmi György (Új Színház - fotó: SzoFi)

A Zsolnay negyed kipróbálása, beüzemelése megtörtént - jelezte Márta István, és Stenczer Béla ügyvezetővel együtt hangsúlyozták az új kulturális terek jelentőségét. Itt kerül sor a POSZT-FESZT-re, a Független Előadó-művészeti Szövetség programsorozatára az egyik használaton kívüli épületben, ahol helyspecifikus produkciókat hoznak létre, illetve a színművészeti egyetemisták vizsgaelőadásaira is. A Széchenyi térre visszatér a könyvhét, több kiállítás lesz a pécsi - Stenczer Béla fogalmazásában - "összművészeti fesztiválon, ahol a színháznak primátusa van".

674FF24B-4FD5-4A20-BCB1-B8F0CDF1F31A

A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)

A város 75 millió forintot biztosít, a kormányzattól ugyanennyire kaptak ígéretet a szervezők. Mint ismeretes, Pécs város tulajdonrészéből vásárolt a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), így a Magyar Színházi Társaság (MSZT) mellett ők is társtulajdonosokká váltak. Márta István és Nagy Csaba alpolgármester kifejezték abbéli reményüket, hogy ez az együttműködés előremutató, modellértékű, és kifejezi, hogy a színházi szakma egy és oszthatatlan. Csizmadia Tibor, az MSZT elnöke elmondta, egy éve kezdték a kooperációt körvonalazni, az MTT-t képviselő Vidnyánszky Attila pedig megerősítette, hogy példamutató, ígéretes együttgondolkodásuk a teljes szakmának hasznos és fontos. Újságírói kérdésre Csizmadia megerősítette, hogy nem szeretnének kritikust a válogatók közé, Márta István pedig jelezte, lesz külföldi zsűritag idén is Pécsett, de a "neves orosz rendező" kilétét nem fedte fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.