Színház

Cserhalmi György a POSZT díszvendége

2012.04.03. 13:35
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központ és a Zsolnay negyed is komoly szerepet kap.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót június 7. és 16. között rendezik meg. A versenyprogramot március 5-én hozták nyilvánosságra, ennek a napi beosztása húsvét után ismerhető meg, a jegyvásárlás április második felében indul. A szervezők első sajtótájékoztatóján három produkciót mutattak be, amelyeknek a Kodály Központ lesz a helyszíne: 18 év után ismét összeáll az East zenekar, fellép a L'art pour l'art Társulat (vendég: Sub Bass Monster), valamint koncertet ad Varnus Xavér (vendég: Bodrogi Gyula). Ezeken kívül még egy esemény biztos: a Cseh Tamás-Bereményi Géza-estet, amit a Zsolnay negyedben tartanak, és amelyen fellép a POSZT díszvendége, Cserhalmi György is.

58EF5A49-2EEA-4526-BF11-81754F70067A

Don Carlos - Cserhalmi György (Új Színház - fotó: SzoFi)

A Zsolnay negyed kipróbálása, beüzemelése megtörtént - jelezte Márta István, és Stenczer Béla ügyvezetővel együtt hangsúlyozták az új kulturális terek jelentőségét. Itt kerül sor a POSZT-FESZT-re, a Független Előadó-művészeti Szövetség programsorozatára az egyik használaton kívüli épületben, ahol helyspecifikus produkciókat hoznak létre, illetve a színművészeti egyetemisták vizsgaelőadásaira is. A Széchenyi térre visszatér a könyvhét, több kiállítás lesz a pécsi - Stenczer Béla fogalmazásában - "összművészeti fesztiválon, ahol a színháznak primátusa van".

674FF24B-4FD5-4A20-BCB1-B8F0CDF1F31A

A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)

A város 75 millió forintot biztosít, a kormányzattól ugyanennyire kaptak ígéretet a szervezők. Mint ismeretes, Pécs város tulajdonrészéből vásárolt a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), így a Magyar Színházi Társaság (MSZT) mellett ők is társtulajdonosokká váltak. Márta István és Nagy Csaba alpolgármester kifejezték abbéli reményüket, hogy ez az együttműködés előremutató, modellértékű, és kifejezi, hogy a színházi szakma egy és oszthatatlan. Csizmadia Tibor, az MSZT elnöke elmondta, egy éve kezdték a kooperációt körvonalazni, az MTT-t képviselő Vidnyánszky Attila pedig megerősítette, hogy példamutató, ígéretes együttgondolkodásuk a teljes szakmának hasznos és fontos. Újságírói kérdésre Csizmadia megerősítette, hogy nem szeretnének kritikust a válogatók közé, Márta István pedig jelezte, lesz külföldi zsűritag idén is Pécsett, de a "neves orosz rendező" kilétét nem fedte fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.