Színház

Cserhalmi György nélkül mutatja be az Antigonét a Radnóti Színház

2022.03.02. 15:30
Ajánlom
Az előadást a sorozatos megbetegedések miatt új időpontban, március 12-én mutatja be a színház, Cserhalmi György helyére nem hívnak más vendégművészt.

Az időpontmódosításra azért volt szükség, mert a sorozatos covid-megbetegedések az elmúlt időszakban megnehezítették, olykor pedig ellehetetlenítették a próbafolyamatot. Az alkotók ráadásul nemrég koncepcióváltásra kényszerültek: Cserhalmi György, aki hosszú idő után Teiresziasz szerepével tért volna vissza a színpadra, egészségügyi okok miatt mégsem tudja vállalni a feladatot.

„Cserhalmiról nekem a szabadság indulatai jutnak eszembe: azt a fajta ‘öntörvényt’, lázadást és bátorságot képviseli, amely nem vaktában, hanem okosan, keserűen cselekszik; és az ‘és mégis’ váratlan mosolyát.

A személyesség ereje lenyűgöző a színészetében. Teiresziasz, a jós az Antigonéban, ő a város közösségének igényét, véleményét fogalmazza meg. Szava nem söpörhető félre, mert szakmája legjobbjai közé tartozik: vitathatatlanul többet tud” – mondta Porogi Dorka, az előadás rendezője, hozzátéve, hogy mindennél fontosabb, hogy a járványhelyzetben ne veszélyeztessék a színművészt.

Cserhalmi Györgyöt a színház nem pótolja más vendégművésszel, más módon próbálják majd megforgalmazni Teiresziasz bölcsességét és megkerülhetetlenségét.

Szophoklész drámája Porogi Dorka rendezésében kerül színre a meghirdetetthez képest egy héttel később, március 12-én. További információ az alábbi oldalon olvasható!

Fejléckép: Cserhalmi György (fotó: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.