Színház

Cserhalmi György rendezésében készül a Tizenkét dühös ember Székesfehérváron

2022.12.20. 12:00
Ajánlom
Az ideiglenes épületbezárás idején sem maradnak a székesfehérváriak színház nélkül. Február 25-én a Tizenkét dühös ember című előadást különleges helyszínen, a székesfehérvári Városháza Dísztermében mutatják be Cserhalmi György rendezésében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A különleges helyszínt a szükség hozta, január másodikától ugyanis a Vörösmarty Színház ideiglenesen bezárja kapuit takarékossági okokból. A rossz azonban olykor jót szül, ahogy Dr. Cser-Palkovics András polgármester mondta, hiszen ezúttal egy igazi kuriózum valósulhat meg a Városháza falain belül: „Kevés nehezebb döntés van, mint amikor egy színház épületére azt kell mondani, hogy – szerencsére ugyan, de mégiscsak – időlegesen bezár. Amikor ezt a döntést meg kellett hoznom, akkor gondolkodtam, hogy hogyan tudunk jelezni valamivel a kultúra szereplői és azok irányába, akik szeretnének színházba járni január-február-március hónapok során is itt, Székesfehérváron. Akkor igazgató úrnak jeleztem, hogy van itt néhány játszóhely, és az egyik a Városháza Díszterme lenne.”

Innen valójában a labda már a Vörösmarty Színház oldalán pattogott, hamarosan meg is született a döntés, hogy a hét évvel ezelőtt játszott Tizenkét dühös ember Cserhalmi György rendezésében kiváló választás lehet.

Tizenket_duhos_emeber_sajt_taj-0069-114356.jpg

Cser-Palkovics András polgármester és a Vörösmarty Színház csapata a Tizenkét dühös ember sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

Dr. Szikora János szerint sokszor megesik, hogy pénzzel nem lehet segíteni, csak valami mással. Most éppen ennek a „valami másnak” vagyunk tanúi: egy olyan felajánlásnak, ami országosan is egyedülálló: „Emögött azt a mentalitást látom, hogy Székesfehérvár önkormányzata ezt a színházat nem csak fenntartja, hanem a szó legnemesebb értelmében gondoskodik róla. Van egy olyan fenntartói hozzáállás, amely nem a pénzzel foglalkozik, nem az épülettel, hanem a színházra úgy tekint, mint egy különleges művészi alakulatra, mint emberek együttesére.

És az emberek együttese bizony fontosabb, mint maga a színház.”

Tizenket_duhos_emeber_sajt_taj-0038-114355.jpg

A Vörösmarty Színház csapata a Tizenkét dühös ember sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

Cserhalmi György nagyon örült a felkérésnek, hiszen - ahogy fogalmazott: „Ahogy én innen elmentem, az nagyon félbehagyott valami volt. Azért éreztem ezt az örömet, mert a sors, vagy a Jóisten megadta azt a lehetőséget, hogy valamit befejezzünk, lezárjunk, vagy újranyissunk… Az, hogy a Városháza átadja nekünk a szakrális terét, nekünk is azt jelenti, hogy egy szakrális térben fogunk dolgozni, és szerintem minden kulturális esemény szakrális esemény is egyúttal, ami nem egy ideológiai befolyásoltságot jelent, hanem egyszerűen így érzem, amióta ezt a szakmát csinálom. Az, hogy kaptunk egy esélyt arra, hogy egy egészen más Tizenkét dühös embert csináljunk, egy nagyon fura kihívás mindnyájunknak, és itt tényleg mindenki segítségére kiélezett igényem van, és lesz.”

A Tizenkét dühös ember szereposztása némiképp módosult, Tűzkő Sándor szerepét Andrássy Máté, Radnay Csilláét pedig Ballér Bianka veszi át.

A városházi bemutató 2023. február 25-én 19.00 órakor tartják.

Jegyvásárlás ide kattintva! »»»

Fejléckép: Cserhalmi György a Tizenkét dühös ember sajtótájékoztatóján (fotó: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

Támogatott tartalom.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.