Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

2023.01.26. 16:30
Ajánlom
A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.

Az Art-Színtér egy magánszínház, amelyet Fekete Mária és Ernhaft Attila hívott életre 2020-ban, akkor még állandó játszóhely nélkül. 2023-tól a II. kerületben, az Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatt saját színházi térrel várják a közönséget.

Csiby Gergely mostani rendezése az első előadás, amely már kimondottan ide készül.

Csiby 2012-2017 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, bábszínész szakon. Az egyetem után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 2019-ig dolgozott. Ezt követően szabadúszóként dolgozott, többek között a Rózsavölgyi Szalonban, a Pesti Magyar Színházban és a Pinceszínházban.

Rendezőként az Art-Színtérben debütált: Leonard Gershe: A pillangók szabadok című darabját állította színpadra 2021-ben, majd ugyanabban az évben A tehetséges Mr. Ripley című thriller színpadi változatát rendezte meg ősbemutatóként a Művészetek Völgyében. A Rózsák háborúja előadás próbái január 18-án kezdődtek. Csiby Gergelytől nem csupán azt tudtuk meg, hogy kedveli-e a szabadúszást, és mennyire szívesen nyergelne át véglegesen a rendezői oldalra, de azt is megkérdeztük, hogy ebben a munkájában mi a legnagyobb kihívás számára.

Rozsa_olvaso_5-162255.jpg

Csiby Gergely A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)

A szabadúszáshoz képest milyen plusz lehetőségekkel, illetve esetleges kötelezettségekkel jár az Art-Színtérben dolgozni?

A közös munka nem jár kötöttséggel. Egy igazán aktív, minden ötletre nyitott csapatot ismerhettem meg bennük, akik örömmel dolgoznak mind szabadúszó, mind kőszínházi alkotókkal, színészekkel. 

Ha nagyjából ideálisak lennének a körülmények, hozzád melyik állna közelebb: a társulati lét vagy a szabadúszás?

Az egyetem elvégzése után 2017-2019-ig voltam a Vígszínház tagja. Felmondásom óta szabadúszóként dolgozom. Túléltem a Covid-járványt, a háborút, az energiaválságot, színház bezárásokat anélkül, hogy szakmámon kívüli munkát kellett volna vállalnom. Rengeteg teremtő, cselekvő erőre van szükség, hogy az ember fennmaradjon szabadúszóként egy ilyen sok szempontból megterhelt szakmában. Élvezem a szabadságot, de egyre többször merül fel bennem az igény, hogy újra egy színházi csapat tagja legyek, kőszínházban. Alapvetően közösségi embernek gondolom magam, és

a vígszínházi évekből nagyon erősen megmaradt a társulati lét élménye, mindamellett, hogy botrányokkal tarkított időszakról volt szó.

A sokat emlegetett, „a társulat a második otthon” szlogen nálam tényleg működik. 

galambadrienn-162801.jpg

Galamb Adrienn látványtervező és Csiby Gergely A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)

Színészként végeztél, így is indult a színházi pályád. Hogyan kezdtél el rendezni?  

Az Art-Színtér keresett meg az öltettel a Covid-járvány idején, 2020-ban. A pillangók szabadok című előadást Hegyi Barbara, Szántó Balázs és Mosolygó Sára szereplésével, Wunderlich József zenéjével, Márkus Sándor díszletével mutattuk be, és azóta is műsoron van. Úgy éreztem, szakmailag nagyon keveset tudok még ahhoz, hogy leüljek a másik oldalra, de jött ez a lehetőség, és azt gondoltam, nem szabad nemet mondanom. Óriási felkészülés előzte meg a próbákat:

szinte mondatról mondatra kitaláltam minden jelenetet, ki mit csinál, hova megy, mit mond, mikor és miért.  

Talán te is azok közé tartozol, akik, noha színészszakra jártak, szívük mélyén mindig is rendezők szerettek volna lenni?

Nem bánom, hogy nem rendezőszakon végeztem: hiányozna a színészi munka, arról nem tudnék lemondani.

Hogyan találtátok meg egymást ezzel a darabbal?

Sok darabot olvasok angolul és magyarul is. Mindig vadászom az izgalmas, itthon még kevésbé ismert anyagokat. Eredetileg egy négyszereplős, új magyar drámát mutattunk volna be koprodukciós együttműködés keretein belül, de végül ez a projekt elúszott. Így az Art-Színtérrel közösen a már felkért négy színészre: Seress Zoltánra, Györgyi Annára, Király Dánielre és Fekete Lindára kerestünk, és végül találtunk megfelelő darabot.

Rozsa_olvaso_9-162607.jpg

Györgyi Anna és Seress Zoltán A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)


Mi a legnagyobb kihívás számodra a próbafolyamatban?  

A legnehezebb feladat talán az arányok megtalálása lesz, illetve az, hogyan tudok úgy gazdálkodni az idővel, hogy legyen módunk érdemben próbálni, de mégiscsak építsük az előadást, hiszen nagyon hamar itt van február 20., a bemutató napja. Nem mellesleg, számomra fontos, hogy a színészek is biztonságban érezzék magukat minden szinten. Ez egy elég végletes válás története, ahol a házaspárt alakító Zolinak és Annának óriási amplitúdókat kell bejárnia, miközben a két ügyvéd jelenléte is megkavarja az eseményeket. A legfontosabb, hogy minden jelenetnek és helyzetnek megtaláljuk az igazságát. Ha pedig a humora is megél, nagyon boldog leszek.

Milyen koncepcióval érkeztél az olvasópróbára?

Szeretném, ha az előadás – a rengeteg humora mellett – azt sugallná a nézőnek: ha nincs érdemi párbeszéd, ha nem tiszteljük a partnert, és csak az önzőség és fafejűség vezérel, akkor nagyon könnyen arra a sorsa juthatunk, mint Jonathan és Barbara Rose. Továbbá a válás kapcsán,

a családom révén ez a történet személyesen is érint.

Számomra ez a munka tehát szakmailag és emberileg is fontos és hasznos.

A Rózsák háborúja

Szereplők: Seress Zoltán, Györgyi Anna, Király Dániel és Fekete Linda

Fordította: Sediánszky Nóra és Tucker András

Dramaturg: Góczán Judit

Díszlet- és jelmeztervező: Galamb Adrienn

Rendező: Csiby Gergely

Az előadást február 20-án mutatják be az Art-Színtérben, majd ezt követően március 22-én látható ugyanott, mindkét alkalommal este 7 órától.

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Kapcsolódó

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.