Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

2023.01.26. 16:30
Ajánlom
A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.

Az Art-Színtér egy magánszínház, amelyet Fekete Mária és Ernhaft Attila hívott életre 2020-ban, akkor még állandó játszóhely nélkül. 2023-tól a II. kerületben, az Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatt saját színházi térrel várják a közönséget.

Csiby Gergely mostani rendezése az első előadás, amely már kimondottan ide készül.

Csiby 2012-2017 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, bábszínész szakon. Az egyetem után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 2019-ig dolgozott. Ezt követően szabadúszóként dolgozott, többek között a Rózsavölgyi Szalonban, a Pesti Magyar Színházban és a Pinceszínházban.

Rendezőként az Art-Színtérben debütált: Leonard Gershe: A pillangók szabadok című darabját állította színpadra 2021-ben, majd ugyanabban az évben A tehetséges Mr. Ripley című thriller színpadi változatát rendezte meg ősbemutatóként a Művészetek Völgyében. A Rózsák háborúja előadás próbái január 18-án kezdődtek. Csiby Gergelytől nem csupán azt tudtuk meg, hogy kedveli-e a szabadúszást, és mennyire szívesen nyergelne át véglegesen a rendezői oldalra, de azt is megkérdeztük, hogy ebben a munkájában mi a legnagyobb kihívás számára.

Rozsa_olvaso_5-162255.jpg

Csiby Gergely A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)

A szabadúszáshoz képest milyen plusz lehetőségekkel, illetve esetleges kötelezettségekkel jár az Art-Színtérben dolgozni?

A közös munka nem jár kötöttséggel. Egy igazán aktív, minden ötletre nyitott csapatot ismerhettem meg bennük, akik örömmel dolgoznak mind szabadúszó, mind kőszínházi alkotókkal, színészekkel. 

Ha nagyjából ideálisak lennének a körülmények, hozzád melyik állna közelebb: a társulati lét vagy a szabadúszás?

Az egyetem elvégzése után 2017-2019-ig voltam a Vígszínház tagja. Felmondásom óta szabadúszóként dolgozom. Túléltem a Covid-járványt, a háborút, az energiaválságot, színház bezárásokat anélkül, hogy szakmámon kívüli munkát kellett volna vállalnom. Rengeteg teremtő, cselekvő erőre van szükség, hogy az ember fennmaradjon szabadúszóként egy ilyen sok szempontból megterhelt szakmában. Élvezem a szabadságot, de egyre többször merül fel bennem az igény, hogy újra egy színházi csapat tagja legyek, kőszínházban. Alapvetően közösségi embernek gondolom magam, és

a vígszínházi évekből nagyon erősen megmaradt a társulati lét élménye, mindamellett, hogy botrányokkal tarkított időszakról volt szó.

A sokat emlegetett, „a társulat a második otthon” szlogen nálam tényleg működik. 

galambadrienn-162801.jpg

Galamb Adrienn látványtervező és Csiby Gergely A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)

Színészként végeztél, így is indult a színházi pályád. Hogyan kezdtél el rendezni?  

Az Art-Színtér keresett meg az öltettel a Covid-járvány idején, 2020-ban. A pillangók szabadok című előadást Hegyi Barbara, Szántó Balázs és Mosolygó Sára szereplésével, Wunderlich József zenéjével, Márkus Sándor díszletével mutattuk be, és azóta is műsoron van. Úgy éreztem, szakmailag nagyon keveset tudok még ahhoz, hogy leüljek a másik oldalra, de jött ez a lehetőség, és azt gondoltam, nem szabad nemet mondanom. Óriási felkészülés előzte meg a próbákat:

szinte mondatról mondatra kitaláltam minden jelenetet, ki mit csinál, hova megy, mit mond, mikor és miért.  

Talán te is azok közé tartozol, akik, noha színészszakra jártak, szívük mélyén mindig is rendezők szerettek volna lenni?

Nem bánom, hogy nem rendezőszakon végeztem: hiányozna a színészi munka, arról nem tudnék lemondani.

Hogyan találtátok meg egymást ezzel a darabbal?

Sok darabot olvasok angolul és magyarul is. Mindig vadászom az izgalmas, itthon még kevésbé ismert anyagokat. Eredetileg egy négyszereplős, új magyar drámát mutattunk volna be koprodukciós együttműködés keretein belül, de végül ez a projekt elúszott. Így az Art-Színtérrel közösen a már felkért négy színészre: Seress Zoltánra, Györgyi Annára, Király Dánielre és Fekete Lindára kerestünk, és végül találtunk megfelelő darabot.

Rozsa_olvaso_9-162607.jpg

Györgyi Anna és Seress Zoltán A Rózsák háborúja olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szokodi Bea/Art-Színtér)


Mi a legnagyobb kihívás számodra a próbafolyamatban?  

A legnehezebb feladat talán az arányok megtalálása lesz, illetve az, hogyan tudok úgy gazdálkodni az idővel, hogy legyen módunk érdemben próbálni, de mégiscsak építsük az előadást, hiszen nagyon hamar itt van február 20., a bemutató napja. Nem mellesleg, számomra fontos, hogy a színészek is biztonságban érezzék magukat minden szinten. Ez egy elég végletes válás története, ahol a házaspárt alakító Zolinak és Annának óriási amplitúdókat kell bejárnia, miközben a két ügyvéd jelenléte is megkavarja az eseményeket. A legfontosabb, hogy minden jelenetnek és helyzetnek megtaláljuk az igazságát. Ha pedig a humora is megél, nagyon boldog leszek.

Milyen koncepcióval érkeztél az olvasópróbára?

Szeretném, ha az előadás – a rengeteg humora mellett – azt sugallná a nézőnek: ha nincs érdemi párbeszéd, ha nem tiszteljük a partnert, és csak az önzőség és fafejűség vezérel, akkor nagyon könnyen arra a sorsa juthatunk, mint Jonathan és Barbara Rose. Továbbá a válás kapcsán,

a családom révén ez a történet személyesen is érint.

Számomra ez a munka tehát szakmailag és emberileg is fontos és hasznos.

A Rózsák háborúja

Szereplők: Seress Zoltán, Györgyi Anna, Király Dániel és Fekete Linda

Fordította: Sediánszky Nóra és Tucker András

Dramaturg: Góczán Judit

Díszlet- és jelmeztervező: Galamb Adrienn

Rendező: Csiby Gergely

Az előadást február 20-án mutatják be az Art-Színtérben, majd ezt követően március 22-én látható ugyanott, mindkét alkalommal este 7 órától.

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Kapcsolódó

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.
Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.