Színház

Csipkegyári capriccio

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
A vajdasági nyárelőben egykedvűen zakatol a Szerb Államvasutak személyvonata Újvidékrűl Szabadkára. Meg-megáll, szusszan egyet, aztán továbbzötyög. A sínek mentén hatalmas pipacsmezők, a piros virág még a szeméttelepen is kibújik. Este Zalán Tibor darabjának premierje a Népszínházban.

A Szabadkai Népszínház épülőfélben

A címen kívül (Amese marad) egyelőre mást most nem is osztanék meg a kedves érdeklődőkkel. Illetve talán még a szereplőket: Péter Ferenc, Vicei Natália, Pesitz Mónika, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin, a rendező pedig László Sándor.

A bemutatón megjelent a temesvári magyar színhát kétautónyi különítménye – ugyanis a szegedi, a békéscsabai, az újvidéki teátrumokkal és természetesen a helyi Kosztolányival kiegészülve lassan két éve működnek együtt eurorégiósan az intézmények. Közös pályázatok, fesztiválok, rendszeres vendégszereplések, színészcserék jellemzik ezt az együttműködést, szóval valami elindult.


Gyárszínház

Tavaly vagy tavalyelőtt a Kisvárdai Lapok című fesztiválorgánumban a színikritikusok céhének elnök asszonya, a kisvárdai fesztivál egyik válogatója, Szűcs Kati arról írt kis szösszenetet, milyen az, amikor dudorásznak a szerbek. Nos, milyen is… Olyan, hogy muszáj a közelükben lenni. Nem a sramli- és/vagy muskátlis (azaz 3+2 óta ismert mulatós) zenére gondolok, hanem arra a bizonyos tiszta forrásból csobogóra, amit a népkörben a szemtelenül fiatalok játszottak, s amire a szemtelenül tehetséges Pálfi Ervin például kalotaszegi legényest táncolt. Róla egyébként tavalyelőtt Kisvárdán a szakmai beszélgetésen annyit mondta róla az igazgatója: Ervin egyszerűen ügyes. Hát – ha csak úgy nem.

A fent említett igazgató, Mezei Zoltán, valamit a művészeti titkárság és a műhelyek a színház lebontása óta egy szövőgyárban dolgoznak, és itt van a próbaterem is. A szerb tagozattal együtt kivonultak ebbe a nem hagyományos térbe… nem forradalmi tettként, hanem kényszerből, 4-5 évre, míg az új, parkra nyitható, szinte bármire alkalmas épületük kész nem lesz. Addig marad a majdnem használaton kívüli gyár, mert van, hogy a gépek próba közben beindulnak, s az ingázás. Az udvaron békésen nő a rózsa, a közeli műszaki középiskola előtt pedig szerb zászlóba burkolózó tizenévesek tüntetnek rendőri felügyelet mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.