Színház

Csipkegyári capriccio

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
A vajdasági nyárelőben egykedvűen zakatol a Szerb Államvasutak személyvonata Újvidékrűl Szabadkára. Meg-megáll, szusszan egyet, aztán továbbzötyög. A sínek mentén hatalmas pipacsmezők, a piros virág még a szeméttelepen is kibújik. Este Zalán Tibor darabjának premierje a Népszínházban.

A Szabadkai Népszínház épülőfélben

A címen kívül (Amese marad) egyelőre mást most nem is osztanék meg a kedves érdeklődőkkel. Illetve talán még a szereplőket: Péter Ferenc, Vicei Natália, Pesitz Mónika, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin, a rendező pedig László Sándor.

A bemutatón megjelent a temesvári magyar színhát kétautónyi különítménye – ugyanis a szegedi, a békéscsabai, az újvidéki teátrumokkal és természetesen a helyi Kosztolányival kiegészülve lassan két éve működnek együtt eurorégiósan az intézmények. Közös pályázatok, fesztiválok, rendszeres vendégszereplések, színészcserék jellemzik ezt az együttműködést, szóval valami elindult.


Gyárszínház

Tavaly vagy tavalyelőtt a Kisvárdai Lapok című fesztiválorgánumban a színikritikusok céhének elnök asszonya, a kisvárdai fesztivál egyik válogatója, Szűcs Kati arról írt kis szösszenetet, milyen az, amikor dudorásznak a szerbek. Nos, milyen is… Olyan, hogy muszáj a közelükben lenni. Nem a sramli- és/vagy muskátlis (azaz 3+2 óta ismert mulatós) zenére gondolok, hanem arra a bizonyos tiszta forrásból csobogóra, amit a népkörben a szemtelenül fiatalok játszottak, s amire a szemtelenül tehetséges Pálfi Ervin például kalotaszegi legényest táncolt. Róla egyébként tavalyelőtt Kisvárdán a szakmai beszélgetésen annyit mondta róla az igazgatója: Ervin egyszerűen ügyes. Hát – ha csak úgy nem.

A fent említett igazgató, Mezei Zoltán, valamit a művészeti titkárság és a műhelyek a színház lebontása óta egy szövőgyárban dolgoznak, és itt van a próbaterem is. A szerb tagozattal együtt kivonultak ebbe a nem hagyományos térbe… nem forradalmi tettként, hanem kényszerből, 4-5 évre, míg az új, parkra nyitható, szinte bármire alkalmas épületük kész nem lesz. Addig marad a majdnem használaton kívüli gyár, mert van, hogy a gépek próba közben beindulnak, s az ingázás. Az udvaron békésen nő a rózsa, a közeli műszaki középiskola előtt pedig szerb zászlóba burkolózó tizenévesek tüntetnek rendőri felügyelet mellett.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Koltai Róbert megható karácsonyi kisfilmben mutatja meg, mi a szeretet

A karácsony hangulatát idézi meg az az osztrák Magenta Telekom mobilszolgáltató Youtube-csatornájára felkerült reklám, melynek főszerepében Koltai Róbert az országot átutazva elindul, hogy meglepje unokáját.
Színház hír

Idén is négy színművészt jutalmaznak Aase-díjjal

Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.
Színház magazin

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.