Színház

Csizmadia Tibor Bánya-rendezései jubilálnak

2023.03.10. 13:55
Ajánlom
A rendező Székely Csaba Bánya-trilógiájának mindhárom darabját színpadra állította, a Bányavirágot a Pinceszínházban, a Bányavakságot és a Bányavizet a Szkénében. E három rendezés előadásaiból jön össze a jubileumi kettőszázötven március 11-én a Szkénében.

Székely Csaba jellegzetes módon ábrázolja a mai erdélyi környezetet. Humor és keserűség keveredik benne, abszurdba hajló realista-ironikus hangvétel jellemzi. Hasonlóan az erről a vidékről származó Tamási Áronhoz, vagy az Európa távolabbi sarkából való MacDonagh-hoz, illetve Csehovhoz. A többszörösen díjnyertes nyavirág című Székely Csaba-dráma folytatása a Bányavakság majd ezt követi a trilógia harmadik része, a Bányavíz. Ugyanazon a kis erdélyi bányásztelepülésen játszódnak, de más szereplőkkel és más problémakörrel.

A fiatal szerző, Székely Csaba a Bányavirágban az alkoholizmust, a munkanélküliséget és az ezekből fakadó öngyilkosságot állítja középpontba, a Bányavakságban mindez kiegészül a korrupcióval és az idegengyűlölettel, majd a Bányavízben a papok magatartásával is foglalkozik.

bv_s_42-131733.jpg

Eke Angéla, Kaszás Gergő és Tóth József a Bányavíz előadásában (Fotó/Forrás: Szkéné)

2012. március 2-án a Pinceszínházban volt a trilógia első részének a bemutatója Csizmadia Tibor rendezésében. Nem kellett sokáig várni, és már ősszel érkezett a második rész, a Bányavakság, de ezt már a Szkénében (FÜGE koprodukció) mutatta be Csizmadia vezetésével az alkalmi csapat. Az előadás egyik érdekessége, hogy

Florint, a román rendőrt öten is játszották az előadásban: Széles László, Némedi Árpád, Anger Zsolt, Szikszai Rémusz és jelenleg Epres Attila.

A Szkéné-beli Bányavakság előtt két hónappal a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat is bemutatta a trilógia második részét Sebestyén Aba rendezésében. Az akkor Florint játszó Bányai-Kelemen Barna azóta már a budapesti Katona József Színház tagja.  

2013-ban újra két bemutató volt Budapesten: az első részt, a Bányavirágot a Nemzeti Színház is bemutatta, szintén Sebestyén Aba rendezésében, a Szkénében pedig – az egyetlen magyar nyelven játszott – Bányavizet szintén Csizmadia Tibor állította színpadra.

Bozó Andrea Irénke megformálásáért 2014-ben elnyerte a legjobb mellékszereplő díját mind a Színikritikusoktól, mind a Vidor Fesztiválon.

Érdekes fúzió jött létre, amikor a nemzeti színházas verzió átkerült a Játékszínbe. Bozó Andrea, aki mindhárom részben szerepel, átvette Tompos Kátya szerepét. Volt olyan nap, amikor szinte skizofrén állapotba került: délután a Játékszínben bújt Ilonka bőrébe, este pedig a Pinceszínházban. A darab mindkét helyen ugyanaz volt, de a végszavak, a partnerek kikacsintásai mások.

Banyavirag-1-131923.jpeg

Bozó Andrea és Kaszás Gergő a Bányavirág előadásában (Fotó/Forrás: Szkéné)

És hogy hogyan jött ki ez a furcsa jubileum? A trilógia első része, a Bányavirág folyamatosan látható a Pinceszínházban, eddig 115 alkalommal került műsorra.  A második rész, a Bányavakság a Szkénében legközelebb március 11-én 83. alkalommal látható, ez lesz egyben a Bánya-sorozat 250. előadása.  A harmadik részt, a Bányavizet pedig március 8-án 52. alkalommal láthatták a nézők a Szkénében.

Mindhárom produkciót Csizmadia Tibor állította színpadra.

Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Tóth József az összes előadásban szerepel,

Eke Angéla és Epres Attila kettő-kettőben, Vándor Éva és Ágoston Péter pedig egy-egy részben kelti életre Székely Csaba karaktereit.

Fejléckép: Kaszás Gergő és Epres Attila a Bányavakság előadásában (forrás: Szkéné)

Székely Csaba második alkalommal nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat

Kapcsolódó

Székely Csaba második alkalommal nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg alapította elismerést idén a Mária országa című történelmi játék érdemelte ki. Különdíjat kapott a Karaffa című drámakötet szerzőgárdája.

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Az ember nem változik, talán erre is megtanítanak minket a történelmi darabok. Erről napjaink egyik legkiválóbb drámaírójával, Székely Csabával beszélgettünk annak apropóján, hogy Mária országa című történelmi játéka nyerte el idén a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.