Színház

Csizmadia Tibor Bánya-rendezései jubilálnak

2023.03.10. 13:55
Ajánlom
A rendező Székely Csaba Bánya-trilógiájának mindhárom darabját színpadra állította, a Bányavirágot a Pinceszínházban, a Bányavakságot és a Bányavizet a Szkénében. E három rendezés előadásaiból jön össze a jubileumi kettőszázötven március 11-én a Szkénében.

Székely Csaba jellegzetes módon ábrázolja a mai erdélyi környezetet. Humor és keserűség keveredik benne, abszurdba hajló realista-ironikus hangvétel jellemzi. Hasonlóan az erről a vidékről származó Tamási Áronhoz, vagy az Európa távolabbi sarkából való MacDonagh-hoz, illetve Csehovhoz. A többszörösen díjnyertes nyavirág című Székely Csaba-dráma folytatása a Bányavakság majd ezt követi a trilógia harmadik része, a Bányavíz. Ugyanazon a kis erdélyi bányásztelepülésen játszódnak, de más szereplőkkel és más problémakörrel.

A fiatal szerző, Székely Csaba a Bányavirágban az alkoholizmust, a munkanélküliséget és az ezekből fakadó öngyilkosságot állítja középpontba, a Bányavakságban mindez kiegészül a korrupcióval és az idegengyűlölettel, majd a Bányavízben a papok magatartásával is foglalkozik.

bv_s_42-131733.jpg

Eke Angéla, Kaszás Gergő és Tóth József a Bányavíz előadásában (Fotó/Forrás: Szkéné)

2012. március 2-án a Pinceszínházban volt a trilógia első részének a bemutatója Csizmadia Tibor rendezésében. Nem kellett sokáig várni, és már ősszel érkezett a második rész, a Bányavakság, de ezt már a Szkénében (FÜGE koprodukció) mutatta be Csizmadia vezetésével az alkalmi csapat. Az előadás egyik érdekessége, hogy

Florint, a román rendőrt öten is játszották az előadásban: Széles László, Némedi Árpád, Anger Zsolt, Szikszai Rémusz és jelenleg Epres Attila.

A Szkéné-beli Bányavakság előtt két hónappal a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat is bemutatta a trilógia második részét Sebestyén Aba rendezésében. Az akkor Florint játszó Bányai-Kelemen Barna azóta már a budapesti Katona József Színház tagja.  

2013-ban újra két bemutató volt Budapesten: az első részt, a Bányavirágot a Nemzeti Színház is bemutatta, szintén Sebestyén Aba rendezésében, a Szkénében pedig – az egyetlen magyar nyelven játszott – Bányavizet szintén Csizmadia Tibor állította színpadra.

Bozó Andrea Irénke megformálásáért 2014-ben elnyerte a legjobb mellékszereplő díját mind a Színikritikusoktól, mind a Vidor Fesztiválon.

Érdekes fúzió jött létre, amikor a nemzeti színházas verzió átkerült a Játékszínbe. Bozó Andrea, aki mindhárom részben szerepel, átvette Tompos Kátya szerepét. Volt olyan nap, amikor szinte skizofrén állapotba került: délután a Játékszínben bújt Ilonka bőrébe, este pedig a Pinceszínházban. A darab mindkét helyen ugyanaz volt, de a végszavak, a partnerek kikacsintásai mások.

Banyavirag-1-131923.jpeg

Bozó Andrea és Kaszás Gergő a Bányavirág előadásában (Fotó/Forrás: Szkéné)

És hogy hogyan jött ki ez a furcsa jubileum? A trilógia első része, a Bányavirág folyamatosan látható a Pinceszínházban, eddig 115 alkalommal került műsorra.  A második rész, a Bányavakság a Szkénében legközelebb március 11-én 83. alkalommal látható, ez lesz egyben a Bánya-sorozat 250. előadása.  A harmadik részt, a Bányavizet pedig március 8-án 52. alkalommal láthatták a nézők a Szkénében.

Mindhárom produkciót Csizmadia Tibor állította színpadra.

Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Tóth József az összes előadásban szerepel,

Eke Angéla és Epres Attila kettő-kettőben, Vándor Éva és Ágoston Péter pedig egy-egy részben kelti életre Székely Csaba karaktereit.

Fejléckép: Kaszás Gergő és Epres Attila a Bányavakság előadásában (forrás: Szkéné)

Székely Csaba második alkalommal nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat

Kapcsolódó

Székely Csaba második alkalommal nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg alapította elismerést idén a Mária országa című történelmi játék érdemelte ki. Különdíjat kapott a Karaffa című drámakötet szerzőgárdája.

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Az ember nem változik, talán erre is megtanítanak minket a történelmi darabok. Erről napjaink egyik legkiválóbb drámaírójával, Székely Csabával beszélgettünk annak apropóján, hogy Mária országa című történelmi játéka nyerte el idén a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.