Színház

Csöpiről a Pinceszínházban

2010.04.17. 10:00
Ajánlom
Kiállítás Bujtor István színművész emlékére a Pinceszínházban.

Bujtor István 1942. május 5-én született és 2009. szeptember 25-én hunyt el. Színművész, filmrendező és forgatókönyv író. Közgazdaságtudományi Egyetemet végzett, de nem dolgozott ebben a szakmában. Mint féltestvére, Latinovits Zoltán, ő is a színészi pályához vonzódott. Diploma után a Győri Színházba került, majd a budapesti József Attila Színházba, aztán a Pécsi Nemzeti Színház szerződtette, majd a Vígszínház, később a Székesfehérvári Színház tagja, utoljára pedig a Veszptémi Petőfi Színház igazgatója volt.

Négy évtizedes pályafutása alatt leghíresebb színházi szerepei között volt a Makrancos hölgy Petrucchiója, A vágy villamosa Stanly-je, a Száll a kakukk fészkére indiánja, valamint az Egerek és emberek Lenie figurája.

Negyvenkét játékfilmben szerepelt, ezek közül híresebbek a Kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, a Sándor Mátyás, a Fiúk a térről, a Szemüvegesek, a Ripacsok vagy a Pendragon legenda.

1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt. 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is) már céget alapított, és szponzoroktól szerezte meg a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér és csigavér volt. Igazi közönségfilmek voltak ezek: itthon több mint egymillió nézőt vonzottak, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is.

A Pinceszínházban látható kiállítást a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény kezdeményezte, B. Müller Magda rendezte. A képeket fényképezték: Endrényi Egon, Kiss Júlia, Baldóczi Csaba, Szóvári Gyula, Jávor István, Markovics Ferenc, Szomszéd András, Hegyi Gábor, Inkey Alice, Inkey Tibor, Domonkos Sándor, Csabaffi Attila, Oláh János, B. Müller Magda. A képeket 40 film legjobb jeleneteiből válogatták ki.

A kiállítás megtekinthető április 30-ig, nyitva tartási időben (hétfő-péntek 9.00-19.00), illetve hétvégén előadások előtt egy órával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!