Színház

Dán királyfiból brit király: Nagy Ervin és Koltai Róbert főszereplésével érkezik a Hamlear

2021.05.20. 12:50
Ajánlom
A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház izgalmas vállalkozásba kezdett: összegyúrták Shakespeare két kultikus figuráját, hogy burleszk elemekkel átszőtt, igényes Monthy Python-szerű komédiát kreáljanak.

A Hamlet és a Lear király cselekménye nagyon is egymásba fűzhető, ezt használták ki a szerzők, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba. A viszonyokat és konfliktusokat összehangolva nagy ívű mű született, amely egy egész élet gyötrelmeit, vívódásait, fontos döntéseit tárja a nézők elé, a főhős ifjúkorától egészen öregkoráig.

Az alapművek paródiává emelése azonban csak a keretet szolgáltatja, a középpontban komoly sorskérdések állnak: a szülő-gyermek kapcsolat, viszonzatlan érzelmek, megfelelési kényszer, valamint az öregséggel való szembenézés.

OZ_00564_web-093942.jpg

Nagy Ervin a Hamlear olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

A címszerepet játszó Nagy Ervin és Koltai Róbert a produkcióval egy kicsit hazatér Dunaújvárosba, ugyanis míg előbbi a városban született, utóbbi a gyerekkorát töltötte itt. A Bartók Kamaraszínházban azonban még egyikőjük sem játszott. Melléjük érkezik Sipos Imre, aki a magyar drámairodalom egyik legmeghatározóbb alakját ölti magára.

Bánk bán még maga sem tudja, hogy mit keres ebben a komédiában, jelenléte tehát folyamatos útkeresés. Törvényszerű, hogy ő az, aki mindenbe beleszól.

Az előadást Őze Áron rendezi, aki július 1-jén veszi át a Bartók Kamaraszínház vezetését. A darab azonban a dunaújvárosi közönség előtt csak 2021 őszén debütál.

A Hamlet és a Lear király bemutatójára július 4-én a gyulai Shakespeare Fesztiválon kerül sor.

OZ_00720_web-093951.jpg

Őze Áron és Matyi Ágota a Hamlear díszlettervével (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Szereposztás:

Hamlear: Nagy Ervin
Bánk bán: Sipos Imre
Id. Hamlear: Koltai Róbert
Claudius/Kenetlen: Vasvári Csaba
Polonius/Cationtugud: Papp János
Laertes: Jegercsik Csaba
Edgar/Edmund: Ágoston Péter
Gertrúd/Goneril: Kovács Vanda
Ophelia/Regan: Marjai Virág
Cordelia: Alberti Zsófi

Rendező: Őze Áron
Díszlet- és jelmez: Matyi Ágota
Rendezőasszisztens: Palkó Panka

Fejléckép: Koltai Róbert a Hamlear olvasópróbáján (fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.