Színház

Dán királyfiból brit király: Nagy Ervin és Koltai Róbert főszereplésével érkezik a Hamlear

2021.05.20. 12:50
Ajánlom
A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház izgalmas vállalkozásba kezdett: összegyúrták Shakespeare két kultikus figuráját, hogy burleszk elemekkel átszőtt, igényes Monthy Python-szerű komédiát kreáljanak.

A Hamlet és a Lear király cselekménye nagyon is egymásba fűzhető, ezt használták ki a szerzők, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba. A viszonyokat és konfliktusokat összehangolva nagy ívű mű született, amely egy egész élet gyötrelmeit, vívódásait, fontos döntéseit tárja a nézők elé, a főhős ifjúkorától egészen öregkoráig.

Az alapművek paródiává emelése azonban csak a keretet szolgáltatja, a középpontban komoly sorskérdések állnak: a szülő-gyermek kapcsolat, viszonzatlan érzelmek, megfelelési kényszer, valamint az öregséggel való szembenézés.

OZ_00564_web-093942.jpg

Nagy Ervin a Hamlear olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

A címszerepet játszó Nagy Ervin és Koltai Róbert a produkcióval egy kicsit hazatér Dunaújvárosba, ugyanis míg előbbi a városban született, utóbbi a gyerekkorát töltötte itt. A Bartók Kamaraszínházban azonban még egyikőjük sem játszott. Melléjük érkezik Sipos Imre, aki a magyar drámairodalom egyik legmeghatározóbb alakját ölti magára.

Bánk bán még maga sem tudja, hogy mit keres ebben a komédiában, jelenléte tehát folyamatos útkeresés. Törvényszerű, hogy ő az, aki mindenbe beleszól.

Az előadást Őze Áron rendezi, aki július 1-jén veszi át a Bartók Kamaraszínház vezetését. A darab azonban a dunaújvárosi közönség előtt csak 2021 őszén debütál.

A Hamlet és a Lear király bemutatójára július 4-én a gyulai Shakespeare Fesztiválon kerül sor.

OZ_00720_web-093951.jpg

Őze Áron és Matyi Ágota a Hamlear díszlettervével (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Szereposztás:

Hamlear: Nagy Ervin
Bánk bán: Sipos Imre
Id. Hamlear: Koltai Róbert
Claudius/Kenetlen: Vasvári Csaba
Polonius/Cationtugud: Papp János
Laertes: Jegercsik Csaba
Edgar/Edmund: Ágoston Péter
Gertrúd/Goneril: Kovács Vanda
Ophelia/Regan: Marjai Virág
Cordelia: Alberti Zsófi

Rendező: Őze Áron
Díszlet- és jelmez: Matyi Ágota
Rendezőasszisztens: Palkó Panka

Fejléckép: Koltai Róbert a Hamlear olvasópróbáján (fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rassziszta

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.