Színház

Darvas Iván 95 éves lenne

2020.06.14. 12:20
Ajánlom
Elegáns, arisztokratikus mégis könnyed stílus, fanyar humor és hihetetlen tehetség – 1925. június 14-én született Darvas Iván.

A mai Szlovákia területén található Bején született Darvas Szilárd néven, de 1939-ig Prágában élt szüleivel, ahol apja újságíróként dolgozott. A családon belül egymás között magyarul beszéltek, azonban édesanyja orosz származású volt és német iskolába járt, így oroszul és németül is megtanult, ezen kívül társalgási szinten beszélt angolul és csehül.

1939-ben költözött Magyarországra, bár a Színiakadémiát elkezdte, de tanulmányait nem fejezte be a második világháború miatt és mert 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. 1949-ben vette fel az Iván nevet, hogy megkülönböztesse magát Darvas Szilárd költő, humoristától.

1949-ben átszerződött a Madách Színházba, amelynek 1956 végéig volt a tagja. Az 1956-os forradalom idején forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből.

A forradalom leverése után 22 hónapot ült börtönben,

majd évekig nem játszhatott. Segédmunkásként egy VII. kerületi, Damjanich utcai műanyagfröccsöntő üzemben dolgozott, 1959–1963 között. Később azt nyilatkozta, hogy az az időszak, amikor el volt tiltva a színpadtól, jobban megviselte, mint a börtön évek.

liliomfi-115921.jpg

Darvas Iván és Krencsey Marianne a Liliomfi című filmben

1963-ban léphetett újra színpadra, először a Miskolci Nemzeti Színházba, majd a József Attila Színházba szerződött. 1965-től volt a Vígszínház tagja, amit akkor Várkonyi Zoltán vezetett. 1990-ben szabadúszó lett, emellett pedig országgyűlési képviselő is volt 194-ig.

Szinte mindent eljátszott, volt Rómeó és Orfeusz, emlékezetes alakítást nyújtott az Egy őrült naplójában és egy ország imádta Liliomfiként, de olyan filmek kapcsolódnak a nevéhez egyebek között, mint a Szerelem, a Tizedes meg a többiek, az Egy magyar nábob.

2000-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet, 2003-ban Prima Primissima díjjat kapott.

Utolsó munkája a Macskafogó 2: A sátán macskája szinkronmunkája volt 2007-ben, ahol Bob Poliakoff karakterének kölcsönözte a hangját. 2007-ben, 81 évesen hunyt el 12 nappal 82. születésnapja előtt, Budapesten halt meg.

(Fejléckép: Darvas Iván lábnyoma a Halhatatlanok sétányán és Darvas Iván 1968-ban, Forrás: Wikipedia/Fortepan)

Keleti Éva: „Krízishelyzetben élesedik a belső kameránk”

Kapcsolódó

Keleti Éva: „Krízishelyzetben élesedik a belső kameránk”

Karanténban is fotózik Keleti Éva. A Fidelio.hu-nak még egy szelfit is készített mobiljával az otthonában. Közben jótékonysági fotóárverésre készül, egyik ikonikus képét ajánlotta föl az aukcióra: 1957 februárjában fényképezte Darvas Ivánt, aki egy szamárháton ül, mosolyog, integet, miközben már tudta, néhány nap múlva börtönbe kell vonulnia. A fotót sokáig nem lehetett közzétenni. Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfussal arról is beszélgettünk: 89 évesen is van benne egy türelmetlenség, hogy elviselhetővé tegyük a világunkat empátiával.

Együtt kergették a színészálmot – Legendás színészszerelmek

Együtt kergették a színészálmot – Legendás színészszerelmek

Összegyűjtöttünk néhány olyan esetet, ahol a színpadi és magánéleti szerelem egymást erősítve lángolt. Legalábbis egy ideig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.
Színház nekrológ

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.
Színház ajánló

Online közösségi játékot indít az Orlai Produkciós Iroda

A kapcsolatfelvétel és találkozás jegyében, Állj bele! címmel közösségi játékra invitálja nézőit az Orlai Produkciós Iroda, melynek fókuszában a társadalmunkat érintő kérdések állnak. Az első játszótárs Kovács Patrícia lesz.
Színház hír

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.
Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.