Színház

Desiré Central Station - színházi fesztivál Szabadkán

2011.11.28. 15:00
Ajánlom
Nemzetközi kortárs színházi fesztivál kezdődött szombaton Szabadkán; a Desiré Central Station 2011 - East című, december 2-ig tartó eseményt a Kosztolányi Dezső Színházban rendezik meg. A fesztiválon fellép többek között Nagy József táncos-koreográfus, aki nemrég Budapesten is fellépett társulatával, valamint a budapesti Pintér Béla és Társulata és a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A szervezők tájékoztatása szerint az észak-bácskai városban a fesztivál első napján többek között fellép a japán Min Tanaka és Shiho Ishihara Lajkó Félix hegedűművész közreműködésével, valamint a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság a Kockavető című Bodó Viktor rendezte előadásával. Min Tanaka szóló táncelőadása Lajkó Félix közreműködésével szerdán látható. Vasárnap a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely és a belgrádi Kiosk Kortárs Művészeti Platform Megnevezhetetlen című produkciója látható két alkalommal is a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadást rendező Nagy József táncos-koreográfus mellett Anne-Sophie Lancelin lép színpadra. Hétfőn a budapesti Pintér Béla és Társulata Kaisers TV, Ungarn című előadását láthatja a fesztivál közönsége.

A társulat kedden a Szutyok című produkcióját játssza Szabadkán. A Kulturanova (Újvidék), Multimedia Qendra (Pristina) és Bitef Színház (Belgrád) Patriotic Hipermarket című, Dino Mustafic rendezte előadását is műsorra tűzik hétfőn. Az előadás része a Nézőpontok - szerbek és albánok személyes történeteinek találkozása című művészeti kutatásnak. A projekt keretein belül mintegy negyven emberrel (szerbbel és albánnal) beszélgettek a szerb-albán konfliktusokkal kapcsolatos személyes emlékeikről, a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és a szerb-albán együttélés lehetőségeiről. A Kosztolányi Dezső Színház Dogs and Drugs című, Urbán András rendezte előadását kedden játsszák, emellett a rendező másik munkája, a nisi Nemzeti Színház A gyászoló család című produkciója is szerepel a fesztivál műsorán. A prágai Teatr Novogo Fronta Dotex című darabja szerdán látható, a Dias de las noches című előadásukat pedig csütörtökön játsszák. A fesztivál záró napján a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház Mr Carmen című, Yana Tumina rendezte produkcióját láthatja többek között a fesztivál közönsége. A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki: beszélgetéseken, előadásokon, prezentációkon, könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. A Lifka Sándor art moziban a fesztivál idején többek között Bodó Viktor, Hudi László, Dino Mustafic, Min Tanaka, Pintér Béla, Boris Bakal és Forgách András vesz részt a beszélgetéseken. Kedden délután Milan Madjarev belgrádi színházrendező és esztéta Nagy József mozgásszínháza című a könyvét mutatják be a fesztivál közönségének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.