Színház

Desiré Central Station - színházi fesztivál Szabadkán

2011.11.28. 15:00
Ajánlom
Nemzetközi kortárs színházi fesztivál kezdődött szombaton Szabadkán; a Desiré Central Station 2011 - East című, december 2-ig tartó eseményt a Kosztolányi Dezső Színházban rendezik meg. A fesztiválon fellép többek között Nagy József táncos-koreográfus, aki nemrég Budapesten is fellépett társulatával, valamint a budapesti Pintér Béla és Társulata és a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A szervezők tájékoztatása szerint az észak-bácskai városban a fesztivál első napján többek között fellép a japán Min Tanaka és Shiho Ishihara Lajkó Félix hegedűművész közreműködésével, valamint a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság a Kockavető című Bodó Viktor rendezte előadásával. Min Tanaka szóló táncelőadása Lajkó Félix közreműködésével szerdán látható. Vasárnap a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely és a belgrádi Kiosk Kortárs Művészeti Platform Megnevezhetetlen című produkciója látható két alkalommal is a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadást rendező Nagy József táncos-koreográfus mellett Anne-Sophie Lancelin lép színpadra. Hétfőn a budapesti Pintér Béla és Társulata Kaisers TV, Ungarn című előadását láthatja a fesztivál közönsége.

A társulat kedden a Szutyok című produkcióját játssza Szabadkán. A Kulturanova (Újvidék), Multimedia Qendra (Pristina) és Bitef Színház (Belgrád) Patriotic Hipermarket című, Dino Mustafic rendezte előadását is műsorra tűzik hétfőn. Az előadás része a Nézőpontok - szerbek és albánok személyes történeteinek találkozása című művészeti kutatásnak. A projekt keretein belül mintegy negyven emberrel (szerbbel és albánnal) beszélgettek a szerb-albán konfliktusokkal kapcsolatos személyes emlékeikről, a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és a szerb-albán együttélés lehetőségeiről. A Kosztolányi Dezső Színház Dogs and Drugs című, Urbán András rendezte előadását kedden játsszák, emellett a rendező másik munkája, a nisi Nemzeti Színház A gyászoló család című produkciója is szerepel a fesztivál műsorán. A prágai Teatr Novogo Fronta Dotex című darabja szerdán látható, a Dias de las noches című előadásukat pedig csütörtökön játsszák. A fesztivál záró napján a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház Mr Carmen című, Yana Tumina rendezte produkcióját láthatja többek között a fesztivál közönsége. A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki: beszélgetéseken, előadásokon, prezentációkon, könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. A Lifka Sándor art moziban a fesztivál idején többek között Bodó Viktor, Hudi László, Dino Mustafic, Min Tanaka, Pintér Béla, Boris Bakal és Forgách András vesz részt a beszélgetéseken. Kedden délután Milan Madjarev belgrádi színházrendező és esztéta Nagy József mozgásszínháza című a könyvét mutatják be a fesztivál közönségének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.
Színház ajánló

4 mondat a FÉMről

Kis színház vagyunk, kis költségvetéssel, ám annál nagyobb kiadásokkal. Próbáljuk a magunk erejéből fenntartani ezt a belvárosi kulturális teret, de magunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hírünk.