Színház

Diák rádiójáték pályázat

2010.02.15. 19:30
Ajánlom
Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorával együttműködésben rádiójáték pályázatot hirdet a középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorával együttműködésben rádiójáték pályázatot hirdet a középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára. A pályázat célja e speciális színházi műfaj megismertetése, népszerűsítése, egyben ifjú tehetségek felfedezése a műfaj számára.

Tartalmi és formai követelmények

A pályázatnak nincs megszabott műfaji követelménye: egyaránt nevezhető rádiómonológ vagy sokszereplős, fordulatos drámai mű akusztikus megvalósítása. Előnyben részesítjük az eredeti alkotások rádiószínházi feldolgozását, de lehet pályázni ismert szépirodalmi művek adaptációjával is. A pályázóknak figyelembe kell venniük a műfaj sajátosságait: a rádiójáték az adott történetet kizárólag emberi hangok, zörejek és zenei effektusok segítségével meséli el.

A rádiójáték időtartama maximum 20 perc lehet. A hangfelvételen a mű szerzője, címe és egyéb alkotói is jelenjenek meg konferálás formájában.

Technikai feltételek

A pályaműveket CD-n kell beküldeni, amely tartalmazza a rádiójáték

- hanganyagát,

- a szövegkönyvet, illetve

- a kitöltött jelentkezési lapot (letölthető az ode.szinhaz.org weboldalról).

A hangfelvétel kívánatos tulajdonságai

- sztereofonikus vagy térhatású keverés,

- audio vagy wav formátum,

- 128 kilobites, 44100 Hz-es mintavételezéssel.

(Ezek a technikai feltételek bármely számítógép vagy laptop hangrögzítő programjával beállíthatóak.)

A rádiójátékok elbírálását Solténszky Tibor, a Magyar Rádió Rádiószínházának vezetője végzi. A pályázathoz kapcsolódóan vele folytatott beszélgetés január 19-én hangzott el a Madártávlat és békaperspektíva műsorában (adásidő 18.00-19.30 között), amely letölthető a blog.tilos.hu/madartavlat/ weboldalról.

A pályamunkákat az Országos Diákszínjátszó Egyesület postacímére várjuk: 1085 Budapest, Horánszky utca 11.

Beküldési határidő: 2010. április 30.

Eredményhirdetés május második felében, amiről a pályázókat elektronikus levélben értesítjük. A legértékesebb pályaművek bemutatási lehetőséget nyernek a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorában, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozó Nyílt Fórumán.

További információ Pap Gábortól kérhető a gabor.papesz@freemail.hu címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.