Színház

Diák rádiójáték pályázat

2010.02.15. 19:30
Ajánlom
Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorával együttműködésben rádiójáték pályázatot hirdet a középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorával együttműködésben rádiójáték pályázatot hirdet a középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára. A pályázat célja e speciális színházi műfaj megismertetése, népszerűsítése, egyben ifjú tehetségek felfedezése a műfaj számára.

Tartalmi és formai követelmények

A pályázatnak nincs megszabott műfaji követelménye: egyaránt nevezhető rádiómonológ vagy sokszereplős, fordulatos drámai mű akusztikus megvalósítása. Előnyben részesítjük az eredeti alkotások rádiószínházi feldolgozását, de lehet pályázni ismert szépirodalmi művek adaptációjával is. A pályázóknak figyelembe kell venniük a műfaj sajátosságait: a rádiójáték az adott történetet kizárólag emberi hangok, zörejek és zenei effektusok segítségével meséli el.

A rádiójáték időtartama maximum 20 perc lehet. A hangfelvételen a mű szerzője, címe és egyéb alkotói is jelenjenek meg konferálás formájában.

Technikai feltételek

A pályaműveket CD-n kell beküldeni, amely tartalmazza a rádiójáték

- hanganyagát,

- a szövegkönyvet, illetve

- a kitöltött jelentkezési lapot (letölthető az ode.szinhaz.org weboldalról).

A hangfelvétel kívánatos tulajdonságai

- sztereofonikus vagy térhatású keverés,

- audio vagy wav formátum,

- 128 kilobites, 44100 Hz-es mintavételezéssel.

(Ezek a technikai feltételek bármely számítógép vagy laptop hangrögzítő programjával beállíthatóak.)

A rádiójátékok elbírálását Solténszky Tibor, a Magyar Rádió Rádiószínházának vezetője végzi. A pályázathoz kapcsolódóan vele folytatott beszélgetés január 19-én hangzott el a Madártávlat és békaperspektíva műsorában (adásidő 18.00-19.30 között), amely letölthető a blog.tilos.hu/madartavlat/ weboldalról.

A pályamunkákat az Országos Diákszínjátszó Egyesület postacímére várjuk: 1085 Budapest, Horánszky utca 11.

Beküldési határidő: 2010. április 30.

Eredményhirdetés május második felében, amiről a pályázókat elektronikus levélben értesítjük. A legértékesebb pályaművek bemutatási lehetőséget nyernek a Tilos Rádió Madártávlat és békaperspektíva című műsorában, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozó Nyílt Fórumán.

További információ Pap Gábortól kérhető a gabor.papesz@freemail.hu címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.