Színház

Díj Wilsonnak

2010.04.16. 10:00
Ajánlom
A 2010-es Jerome Robbins-díjat Robert Wilson kapta.

A 100.000 dollárral járó díj az előadó-művészeti kitüntetések egyik legrangosabbika. 1995-ben alapította Jerome Robbins; a koreográfus célja azoknak az alkotóknak vagy intézményeknek - bár nem elsősorban táncosok vagy koreográfusok - az elismerése volt, akik a tánc, a színpadi mozgás megújítása érdekében tettek. Az eddigi díjazottak között megtalálható Jennifer Tipton, a New York City Ballet, Mihail Barisnyikov, a Brooklyn Academy of Music (BAM), Twyla Tharp és a San Francisco Ballet.

Az előadások a nézőim fejében születnek - nyilatkozta egy alkalommal Robert Wilson, az idei díjazott, akinek a rendezései a szövegből kiinduló, ám azon túllépő, burjánzó látvány- és hangelemek által adnak lehetőséget rendkívül sokféle asszociációkra. Első produkcióiban az 1960-as és 1970-es években nem képzett színészek vettek részt; azt akarta elérni, hogy a különböző társadalmi vagy egészségi hátterű emberek a mozgás terápiás segítségével tanulmányozzák testüket. Velük hozta létre "némaoperáit", amelyekben a vizualitás túllép és felülemelkedik a szón. Első "hangos operája" az 1974-es Levél Viktória királynőnek, míg első "hagyományos" operarendezése, a szöveghez és a képhez a zenét is hozzákapcsoló 1976-os, Philip Glass komponálta Einstein a tengerparton volt.

Saját bevallása szerint Jerome Robbins nagy hatással volt a koreográfus-rendező-drámaíró-vizuális művészre. A 60-as években ismerkedtek meg és váltak barátokká, Robbins a New York-i Wilson-műhely állandó vendége volt, látta a Sigmund Freud élete és kora, A süket pillantása, a Joszif Sztálin élete és kora, a Levél Viktória királynőnek emblematikussá vált előadásait, a Long Island-i Watermillben készült, a hely nevével azonos című produkcióban pedig a koreográfusként dolgozott. A díjjal járó 100.000 dollárt a Watermill Centre-ben folyó munkára fordítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.