Színház

Díjazottak a Rivaldán

2011.05.27. 15:18
Ajánlom
Az alábbiakban a Rivalda Fesztivál zsűrije indokolja választását, és megkérdeztünk néhány díjazottat is. VIDEÓ

Április 26. és május 10. között 14 vidéki színház előadásait láthatta a közönség a Thália Színházban. A Kovács Dezső, Rádai Andrea és Zsigmond Andrea kritikusokból álló zsűri hat szakmai díjat adott át a következő indoklásokkal.

"Profiljukban és stilárisan is változatos előadásokat s jó néhány, igazi szellemi izgalmat kínáló produkciót láthattunk az idei Rivalda Fesztiválon. Az egyre rangosabbá váló színházi mustra ismét bebizonyította, hogy a folytonos változások közepette sokféle kihívással szembenéző vidéki színházakban is születnek kiemelkedő értékek, formátumos alakítások, eredeti drámaértelmezések, rendezések. Jelentős kulturális missziót tölt be a fesztivál Budapesten: nemcsak a vidék színjátszásának seregszemléje, hanem az aktuális trendek, művészi útkeresések szakmai prezentációja.

A tíz nagyszínpadi és négy stúdió-előadás közül a szakmai zsűri idén egybehangzóan a debreceni Csokonai Színház Gogol-értelmezését, a félelem s a kiszolgáltatottság légkörét sötét, gyilkos szatíraként megfogalmazó A revizort ítélte a legjobbnak. Ugyancsak színvonalas társulati teljesítményről tanúskodott az Ulickaja kortárs vízióját erőteljes, groteszk színekkel felvillantó kecskeméti Orosz lekvár; a szociális megalázottságot originális rendezői felfogásban (és Kosztolányi-olvasatban) megszólaltató szegedi Édes Anna; az ironikus színpadi történetmesélést és képi ábrázolást virtuózan ötvöző szombathelyi A kis lord; s a szekszárdi Német Színház ötletes színpadképeket és elmélyült színészi alakformálásokat felvonultató, súlyos drámaiságú Frau von früher című előadása. Közülük kerültek ki a fesztivál díjazottjai. Kiemelkedett még a mezőnyből a zalaegerszegi együttes cirkuszi elemekkel is ügyesen operáló, tüneményes Lázár Ervin-előadása, A kisfiú meg az oroszlánok, valamint a miskolci társulat sokféle színt, játékosi erényt megcsillogtató hangulatos produkciója, a Paolo Magelli rendezte Szerelem.

Vladiszlav Troickij debreceni rendezése elsősorban A revizor lélektani dimenzióit, a rettegés, a megalázkodás s a megaláztatás mechanizmusait bontotta ki nagy erudícióval. A lassú, ráérősen komótos történetmesélés, az egyszerre komor és csúfondárosan groteszk játékkal együttlélegző, finoman adagolt élőzene, a hatalmas tér derengő fényei, a jelenetek sejtelmes világítása lidérces, dermesztő atmoszférát teremtettek. Troickij harsány humor nélkül, ám metsző iróniával, a stilizáció magas fokán bontja ki színészeivel a mű mélyrétegeit: az emberi viszonyokat átitató, a világban természeti erőként jelen levő korrupciót, a fortélyos félelem öngerjesztő, rafinált hatásmechanizmusait. A vesztegetési pénzek átadása kihallgatás közben zajlik. Az élesre fent párbeszédek hideg fényben eszközölt vallatások. Troickij sötétlő színpadán hosszú palástba burkolózó sötét árnyak a gogoli alakok: szolgalelkek, "patkányok".

Mészáros Tibor bravúrosan formált Hlesztakovja méltán lett a fesztivál legjobb férfialakítása. Kispályás, széllelbélelt szélhámosa gyorsan érez rá a hatalom ízére, de mindjárt meg is részegül tőle. Bohózati despota, elfuserált hatalom-mániákus. Kéjelegve aláz porig idegeneket. Szétszórtan száguldozik, serényen randalírozik, elszántan udvarolva törtet előre. Mészáros lendületesen hozza a rettenthetetlen, pojácaságában is félelmetes alkalmi diktátort. 

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, amikor a legjobb férfi mellékszereplő díjáról, illetve a legjobb rendezésről kellett döntenie.

Férfi mellékszerep kategóriában ugyanis nagyon erős volt a mezőny. A kis lordban minduntalan magára vonta a figyelmünket Szabó Tibor, Jordán Tamás, illetve Orosz Róbert, a Lear királyban izgalmasan indult Olt Tamás Edgarja, illetve mindvégig pontos volt Fazekas István Kentje. Az Édes Annában szép színeket láttunk a Patikárius Jancsit játszó Pataki Ferenctől, A revizorból Kóti Árpád Oszipja és Mercs János postamestere volt feltűnően jó, de másoktól is színvonalas játékot láttunk. A Szerelemben a rendezéshez jól illeszkedő, humorosan elrajzolt Komoróczyt mutatott be Harsányi Attila, hasonlóképpen dolgozott a cirkuszigazgatót játszó Bellus Attila A kisfiú meg az oroszlánokban.

A fesztivál előrehaladtával egyre világosabbá vált, hogy az első helyre a Szegeden Vizyt alakító Borovics Tamás és a szombathelyi Szerémi Zoltán a leginkább esélyes. Borovics Vizyje egyszerre realisztikus és elemelt, levegős; egyszerre melankolikus és derűs. Szerémi Zoltán anakronisztikusan pedáns, ugyanakkor önérzetes ügyvéde is szintén bölcs és eltévelyedett egyszerre. A figura friss, figyelemfelkeltő, karikírozása ritmusban, gesztusvilágban, mimikában és beszédben is tisztán, mégis egyszerűen valósul meg. Havisham ügyvéd kesernyésen humoros alakja tökéletesen illeszkedik a Jeles-rendezés stílusvilágába, sőt, mintha az előadás esszenciáját hordozná. Ha megjelenik egy addig netán vontatott jelenetben, azonnal felpezsdül a néző. Mindez arra sarkallta a zsűrit, hogy a férfi mellékszereplő díját a szombathelyi A kis lordban nyújtott alakításáért Szerémi Zoltánnak ítélje.

A kis lord a legjobb rendezés kategóriában is az utolsó percig ringben volt, elsősorban az alapanyag invenciózus, ironikus, stilárisan izgalmas feldolgozásáért. Szóba került a kategória jelöltjei között Szabó K. István rendezése, a Nő a múltból, feszességéért, friss megoldásaiért, izgalmas teréért, illetve Keresztes Attila Édes Annája, ez a meglepetéseket tartogató, formátumos, karcos előadás, amelyet a jelmezek, illetve a zene is erősebbé tesz. Bátorságáért volt kellemes élmény számunkra Paolo Magelli Szerelem-rendezése és a Bal József által rendezett A kisfiú és az oroszlánok is.

Sokat vitatkoztunk arról, hogy mit jelent e kategória esetében a „legjobb" szó. Az a jó rendezés, ami eredeti, még ha néhol egyenetlen is? Vagy az, ami erős hatású, még ha nyelvezete kicsit poros is?

A "legjobb" szinonimájául végül a "legkoherensebb" jelzőt választottuk, vagyis azt az esetet, amikor a rendező az előadás minden rétegére odafigyel, mindegyik elemet össze tudja hangolni a másikkal. Ilyenre két példát találtunk a fesztiválon, a Vladiszlav Troickij által színre vitt A revizort és Szász János kecskeméti Orosz lekvár-rendezését.

Szász előadásában izgalmas, a reálisban és a szimbolikusban egyszerre jól működő teret, a térrel esztétikailag összehangolt, funkcionális jelmezeket, egyenletesen jó színészi játékot láttunk. A csehovi -ulickajai eseménytelenség az előadásban sehol nem válik fárasztóvá, az intertextuális utalások árnyalt rendezésbeli poénokkal egészülnek ki. Az előadás zenei világa is meggyőzően jó; a vége meglepetést tartogat a néző számára; meg még mondanivalója is van. Az előadás kompozicionális, stiláris, tartalmi, illetve hangulati egysége meggyőzte a zsűrit, hogy a legjobb rendezés díját a kecskeméti Orosz lekvár színreviteléért Szász Jánosnak ítélje oda.

A Rivalda Fesztivál nem cáfolt rá a férfiközpontú drámairodalom nemekre vonatkozó arányaira: túlzás lenne azt állítani, hogy a 14 előadás bővelkedett volna női főszerepekben. Ám Gidró Katalin alakítása Édes Anna szerepében, a Szegedi Nemzeti Színház Keresztes Attila rendezte, hasonló című előadásában egyébként is vitán felül állt.

Anna sokáig csak szótlanul áll a színpadon: jelenléte, lénye önmagáért beszél, azok helyett a tömegek helyett, akiknek hiányos eszközeik vannak gondolataik és érzelmeik artikulálására. Gidró tehát ritkán támaszkodhat a beszéd eszközére: jórészt mimikával, gesztusokkal és jelenléttel testesíti meg azt a cselédlányt, akit a kettős gyilkosság ellenére jobban érteni és szeretni vélünk az előadás végére. A színésznő - különösen a Patikárius Jancsival való szerelmes jelenetben - rendkívül finoman érzékelteti az együgyűség, az érdes közömbösség rétege alatt bennragadt érzelmeket és vágyakat: az embert a cselédlányban. 

A női mellékszereplők közül a zsűri kiemelkedőnek találta Kiss Mari egyaránt balladisztikus Prue-ját és Lady Lorridaile-jét (Weöres Sándor Színház, Szombathely: A kis lord); a mind a Bohóc, mind Cordelia szerepét sok játékossággal alakító Kuthy Patríciát (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Lear király); Horváth Zsuzsannát az egy egész családtörténet terhét cipelő, mégis komikus házvezetőnő, Marija Jakovlevna szerepében (Katona József Színház, Kecskemét, Orosz lekvár); a titokzatosan vadóc Böskét játszó Pataki Szilviát és a Szalayné alakját finom-nőiesen átértelmező Takács Katalint (Miskolci Nemzeti Színház, Szerelem); és a primadonnát öreg oroszlánként is felcsillantó Ecsedi Erzsébetet Szilvia szerepében (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg).

A legjobb női mellékszereplő díját a zsűri Claudia szerepének megformálásért Lena Stammnak adja, a Szekszárdi Magyarországi Német Színház Szabó K. István rendezte, Frau von früher című előadásában. Stamm Claudiája a férjéért és a család egységéért rafináltan küzdő nő, aki több évtizedes házasság után is képes hamiskás bájt, de ellentmondást nem tűrő határozottságát is bevetni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Klasszikus

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.
Színház ajánló

Tamási Áronról szól a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja

Ötödik alkalommal rendeznek olyan színházi programsorozatot Gyulán, amely egy-egy nemzeti klasszikusunk életművét állítja középpontba. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után ebben az évben a 125 éve született Tamási Ároné következik, augusztus 12. és 14. között.
Színház ajánló

Váratlan vendég érkezik a Benczúr kertbe

Az Orlai Produkciós Iroda augusztus 10-én látható előadása, a Jaj, nagyi! humoros jeleneteken keresztül mesél a generációk közötti különbségekről.
Színház magazin

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.