Színház

Diploma előtti kaland

2010.02.02. 05:20
Ajánlom
A Madách Színház következő bemutatója egy regény színpadi adaptációja – bár a cím hallatán minden bizonnyal a regény helyett inkább az abból készült film és a klasszikussá vált betétdal ugrik be. A Diploma előtt rendezője Herendi Gábor lesz.

- Amikor egy filmrendező először rendez színházban, kötelező feltenni a kérdést: honnan jött az ötlet, mi ambicionálta, hogy ebben az új közegben is kipróbálja magát?

- Kalandvágyó ember vagyok. Szeretem az új kihívásokat, az ismeretlenség számomra nagy vonzerő. Természetesen a színház más közeg, mint a film, de nem gondolom, hogy elsajátíthatatlan, és úgy gondolom, a rendezői gyakorlatom elég ahhoz, hogy ne ijedjek meg nagyon. Az ötlet egyébként nem az enyém, hanem a Madách Színház igazgatójáé, Szirtes Tamásé. Ő hívott fel, hogy lenne-e kedvem a Diploma előtt megrendezéséhez. Talán Oroszlán Szonjától hallotta, hogy szívesen dolgoznék színházban. Azt is éreztem Tamás hangjában, hogy a már a darabválasztásban szerepet játszhatott, hogy az nekem „jól álljon". Mivel nagyon szerettem a filmet, és ma is izgalmasnak találom az alapanyagot, azonnal igent mondtam.

- Mike Nicholson filmje 1967-ben készült. Mit az, ami benne, illetve az alapanyagként szolgáló regényben aktuális ma is?

- Nagyon fiatalon láttam a filmet, de nemrég újra megnéztem, és próbáltam olyan szemmel figyelni, hogy meg kell-e tartani abban a korszakban, vagy teljes egészében átültethető a mi jelenünkbe. Az atmoszféra, a remek színészi alakítások és persze a Simon and Garfunkel-dal még mindig működnek. Azt hiszem, a titok a történet időtlensége, az, hogy a mindenkori fiatalok magukra ismerhetnek, hiszen a központi téma a lázadás, az, hogy amikor az ember a húszas éveiben jár, gyakran megfordul a fejében, hogy látva szülei szürke hétköznapjait, kitörjön ebből a közegből.

- Az alkotócsapat összeállításában teljesen szabad kezet kapott?

- Abszolút. Igaz, hogy azok a színészek, akikkel dolgozni fogok, nagyon elfoglaltak, ezért is a két, rangsornak egyáltalán nem nevezhető, egymástól független szereposztás, aminek a végeredménye két különböző produkció lesz. Az egyik szereposztásban Mrs Robinsont Udvaros Dorottya, Benjamint Kovács Lehel, Elaine-t Holecskó Orsolya játssza, a másikban Nagy-Kálózy Eszter, Szente Vajk és Fodor Annamária lép fel. A két előadást összeköti a Braddock házaspár, azaz Szerednyey Béla és Hűvösvölgyi Ildikó, valamint Mr Robinsonként Pusztaszeri Kornél, akiknek egyáltalán nem lesz könnyű a feladatuk, hiszen nekik két, merőben más „koreográfiát" kell megtanulni. A díszletet Horváth Viktória és Nánássy Zsolt tervezik, a jelmezekért Flesch Andrea felel, akikkel a filmjeimben dolgoztam együtt, de nem idegen terep nekik a színház sem.

- Színházba kiránduló filmrendezők esetében a nézők általában elvárják az úgynevezett filmes látásmódot, ami többnyire a nagyszabású vagy meghökkentő látványt jelenti.

- Ha tőlem ilyet várnak, akkor lehet, hogy csalódást fogok okozni. Díszletét tekintve minimalista előadásra számítsanak, de ott lesznek a színészek, akikre bátran lehet alapozni az előadást. Biztos vagyok abban, hogy ők be fogják tölteni a teret.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.