Színház

Dobák Lívia: "A sors adott egy lehetőséget"

2011.07.12. 13:10
Ajánlom
Dobák Lívia dramaturggal, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház új művészeti vezetőjével beszélgettünk terveiről.

- Nem teljesen ismeretlenül kerültél Dunaújvárosba, de annyira szoros munkakapcsolatban nem álltál velük. Mit láttál belőlük kívülről?

- Tíz évvel ezelőtt dolgoztam először a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban Valló Péter dramaturgjaként, a Soproni Petőfi Színház és a Bartók közös produkciójában, amely a színház újjáépítésének ünnepi előadása volt. Később, szintén Valló Péterrel, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közös előadásban vettem részt. Talán Valló ajánlásának köszönhetően, a Bartók most nyugdíjba vonuló művészeti vezetője, Smuk Imre hívott meg egy munkára, s talán akkor pecsételődött meg a sorsom, hiszen akkor ismerkedtem meg a színház fiatal színészeivel, akikre jó benyomást tehettem, mert folyamatosan elhívtak különböző pesti bemutatóikra. Egy évvel ezelőtt egyikük, Csadi Zoltán, felkért egy lehetetlennek tűnő feladatra. Tolsztoj Anna Karenina című művének négyszereplős változatát készítettük el együtt. A munkakapcsolat akkor vált szorossá, akkor vettem észre magamban a „pedagógust", hogy igenis, generáció ide vagy oda, tudok segíteni a fiataloknak, s egyben tanulok is tőlük. Mint ahogy a bábszínházban is folyamatosan tanultam a fiatal bábosoktól.

- Miért mondtál igent a felkérésre, mi ambicionál a feladatban?

- A művészeti igazgatói pályázatra magam jelentkeztem, felkérés nem volt és nem is lehetett, de Csadi Zoltán folyamatosan ott állt mögöttem és rugdosott, hogy nekik, fiataloknak, szükségük van a kemény munkára, a másféle elvárásokra. Szeretnének színházi műhelyként dolgozni, különböző rendezőket megismerni. Felelősséggel tartozom tehát; mindannyiuknak lehetőséget kell biztosítani a megmérettetésre, s ha könnyűnek találtatnak, őszintén elmondani azt.  Immár harminc éve vagyok dramaturg, 38 éve dolgozom színházban, gyerekkorom óta színházban élek. Ez - lehet - inkább hátrány, mint előny. Azonban mégis úgy gondolom, hogy sokat, sokkal többet tudok a színházról annál, hogy különböző rendezők kiszolgálójaként elvegetáljak dramaturgként. A sors megkegyelmezett, adott egy lehetőséget, amely nagyon érdekel, megmozgatja a fantáziámat, kitölti a napjaimat. Néha eljátszom a gondolattal, hogy szigorú mestereim, Várkonyi, Latinovits, Valló, Meczner, no meg Apám, most mit mondanának egy-egy döntésem kapcsán.

- Mit kell tudnunk a dunaújvárosi közönségről, az ő igényeikről, elvárásaikról?

- A dunaújvárosi közönség speciális helyzetben van. Egyfelől a Budapesthez való földrajzi közelség miatt, másfelől a Bartókban nagyon sok pesti előadást láthat, a legjobbakat. A korábbi művészeti vezetés nagyon jó és híres pesti színházakkal, a Katonával, az Örkénnyel, a Radnótival, a Budapesti Kamaraszínházzal, a Stúdió "K"-val tartott szoros kapcsolatot. Híreim szerint a dunaújvárosi közönség, jó lokálpatriótaként, nagyon szereti a saját társulatát is, bár néha vérfrissítésért kiált. A Bartók szerkezeti felépítése is igen speciális - annak ellenére, hogy gazdasági szempontból meg sem közelíti egyik vidéki színház költségvetését sem -, a Bartók Kamaraszínház és a Bartók Táncszínház társulata egy jövendő korszerű színházi forma lehetőségét jelenti.

- A következő évad mennyire képviseli már a te ízlésedet, és mi várható? Ismert a kortárs magyar dráma és a gyerekszínház/bábszínház iránti elhivatottságod. Ezek milyen súllyal szerepelnek a műsorterv összeállításánál akár jövőre, akár a későbbiekben?

- A következő évad átmeneti évad lesz. Hivatalosan- a pályázati kiírás szerint- a most belépő művészeti igazgató a 2012/2013-as évadtól tervezi a színház munkáját, mégis, néhány bemutató már az én ízlésemet tükrözi.  Áprilisban nevezték ki az intézmény új igazgatóját, dr. Borsós Beáta jogászt, aki már régóta ott dolgozott programszervezőként. Úgy érzem, nagyon jól megértjük egymást, hiszen az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk, így volt időnk felmérni egymás szándékait, közösen gondolkoztunk a színház jövendő művészeti arculatán. Az ősszel kezdődő évad bemutatói közül kettő kötődik szorosan az én ízlésemhez: Maros András Hulladék című színműve Lendvai Zoltán rendezésében, míg Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című művének színpadi változatát Csadi Zoltán rendezi. Bár nem én választottam, de nagyon szimpatikus, hogy a Bartók Táncszínház néhány prózai művésszel közösen bemutatja Zalán Tibor Kabule kincse mesejátékát, amelyet Énekes István rendez. A következő évadot már most elkezdtem tervezni. Nem tudok megváltozni, a kortárs magyar dráma és a gyerekszínház központi szerepet kap terveimben. A műsorterv összeállításakor elsődleges szempont a dunaújvárosi közönség igénye, az, hogy új közönséget hozzak be a színházba, valamint az, hogy a színház jelen legyen a város életében.

- A Budapest Bábszínháztól most egy időre elköszönsz, vagy ott továbbra is dolgozol dramaturgként?

- A következő színházi szezonban még nem köszönök el a Budapest Bábszínháztól. Egyfelől azért, mert elkezdett, vagy éppen munkában lévő produkciókban dolgozom. Másfelől Meczner János hosszú éveken keresztül volt az igazgatóm, sem vele, sem a rendezőkkel nem tehetem meg, hogy ily gyorsan elhagyjam őket.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.