Színház

Dobpergés a döntés előtt

2011.07.19. 10:55
Ajánlom
Tarlós István akár egy héten belül dönthet a József Attila Színház igazgatói posztjának pályázatáról.

Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak a szakmai javaslattevő bizottság a József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben. A megmérettetésen a június 8-án menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor és Darvasi Ilona-Nemcsák Károly is indult. A pályázatokról Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, a minisztérium és az önkormányzat képviselői döntöttek. A szinhaz.hu portál szerint Horgas öt, a Darvasi Ilona-Nemcsák Károly páros két voksot kapott.
A József Attila Színház társulatáról Horgas Péter azt mondta, hogy a pályázati kiírás nem tartalmazta a társulat   továbbfoglalkoztatását. "Információnk szerint a társulat valamennyi tagjának lejárt június 30-ával a szerződése. Mi ezért üres épületben gondolkodtunk. A pályázati időszak felénél szembesültünk azzal, hogy Koltay Gábor ügyvezető igazgató sokakkal leszerződött" - magyarázta, megemlítve, hogy még nem tudják, mit tartalmaznak az új szerződések.
"Kollégáinkról, barátainkról van szó, ezért, akinek szerződése van, azt meg kívánjuk tartani. Azt még nem tudjuk pontosan, milyen formában" - tette hozzá, kiemelve, arra is készen állnak, hogy a jelenlegi társulattal kezdjék el a munkát. Szerinte erre biztosíték a pályázat mögött felsorakozott rendezők. Szívesen dolgozna a színházban például Ascher Tamás, Gergye Krisztián, Keszég László, Dömötör András, Gárdos Péter, Jancsó Miklós, Mundruczó Kornél, Nagy Fruzsina, Novák Eszter, Novák Péter, Schilling Árpád, Sopsits Árpád, Szinetár Miklós, Valló Péter, Jordán Tamás és Kovalik Balázs is.
Horgas pályázatában az épület teljes felújítása, a színházterem átalakítása szerepel. A tervek szerint az épület nap 24 órájában nyitva tartana, és a kulturális funkció mellett esélyegyenlőségi, ökológiai és oktatási szempontok is hangsúlyos szerepet kapnának az új arculat kialakításában. Az épületben kiállításokat, koncertek, workshopokat, mesterkurzusokat is tartanának, valamint együttműködnének egy közösségi rádióval és egy kulturális hírportállal is. A pályázatban hangsúlyos elem a projekt- produkciós alapú szemléletre való áttérés, valamint a produkciós és a működési költségek szétválasztása.

A döntés nem várhat, ugyanis az új igazgatónak augusztus 1-jén munkába kell állnia.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.