Színház

Dokuszínház a Kortárs Drámafesztiválon

2011.11.09. 14:49
Ajánlom
Az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Kortárs Drámafesztivál a dokumentarista dráma és színház témáját állítja az érdeklődés középpontjába. A külföldi és magyar dokuszínházi előadások bemutatása mellett nemzetközi konferenciát, visitors’ programme-ot és felolvasószínházat is szerveznek.

"A Kortárs Drámafesztivál azon kevés színházi rendezvények egyike hazánkban, amely teljes egészében civil kezdeményezésre jött létre" - mondta el Szilágyi Mária, a fesztivál igazgatója a mai sajtótájékoztatón a Trafóban. Az évről-évre nehezülő anyagi körülmények ellenére a fesztiválszervezők továbbra is sokszínű színházi eseménnyel, a külföldi kortárs darabok magyar színpadokon történő bemutatásával és külföldi színházi szakemberek meghívásával kívánják gazdagítani a magyar színházi életet.

A nemzetközi programban idén már nem csak külföldi vendégjátékok, de, az orosz és a román vendégjáték mellett egy fiatal lengyel drámaírónő művének magyarországi premierje is szerepel a fesztivál műsorán. A nemzetközi programban a híres orosz Teatr.doc Egy óra tizennyolc (perc) című dokumentarista színházi előadása látható a Trafóban, melynek rendezője, Mihail Ugarov egyben az első orosz dokumentarista színház megalapítója is.  A nemzetközi program másik dokumentarista színházi előadása a Romániából meghívott Alina Şerban Felelősségem tudatában kijelentem című előadás, David Schwartz rendezése a MU Színházban látható. A program harmadik, nyitóelőadása Elżbieta Chowaniec kortárs lengyel drámaírónő Gardéniájának magyarországi premierje. A darabot tavaly a felolvas-ószínházi sorozatban mutatta be a KDF a K. V. Társulat előadásában és Pelsőczy Réka rendezésében.

A magyar showcase program az elmúlt évad legkiemelkedőbb kortárs bemutatóiból kínál válogatást. Az elsősorban külföldi vendégeknek szánt program során a zsűri - Dobák Lívia dramaturg, Forgách András drámaíró, dramaturg, rendező, valamint Urbán Balázs és Szűcs Katalin Ágnes kritikus - javaslatára kilenc olyan előadást mutat be, melyből hat független és három kőszínházi előadás, és amely "azt mutatja, hogy a független színházból termelődik ki a magyar színház legexportképesebb része" - emelte ki Markó Róbert szervező. A magyar program már futó előadásai lesznek: a Caligula helytartója (Gödör), Szirénének (Katona - Kamra), Józanok csendje (Stúdió K), Korijolánusz (MU Színház), A gyáva (Kolibri), Magyar ünnep (Nemzeti), Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti);  valamint két olyan együttes is szerepel, akik a fesztivál alatt tartják új kortárs magyar bemutatójuk premierjét: Pintér Béla és Társulata Kaisers-TV, Ungarn című új előadása, Tasnádi István Hogyishívják című darabját pedig Kovács Dániel rendezte.

A célközönség, a Visitors' Programme-jának meghívottjai,  nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok mellett idén a konferencia résztvevői is a program vendégei. Európából és a tengerentúlról hívták őket a szervezők a fesztiválra, hogy a kortárs magyar színház legizgalmasabb alkotóival, műhelyeivel és előadásaival megismerkedhessenek.

A felolvasószínházi sorozatban ezúttal egy német szerzőnő, Felicia Zeller Beszélgetések űrhajósokkal (Gespräche mit Astronauten) című darabját mutatják be. Végül a nemzetközi konferencia Újrahasznosított valóság a színpadon - Dokumentarista dráma és színház Közel-Kelet Európában címmel rendez háromnapos találkozót angol nyelven, ami az első ilyen témájú konferencia lesz a régióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.