Színház

Dömötör András: Igyekszem bíztatásnak felfogni, hogy otthon is dolgom van még

2022.11.03. 10:05
Ajánlom
Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet Dömötör András, akit a Színházi Kritikusok Céhe nemrégen több díjjal is elismert. Bejegyzésében egyebek közt megindokolta, miért nem tudott hazautazni a gálára, valamint elmondta azt is, mit szeretett volna a Káli holtak című rendezésével.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, október 18-án adták át a Színikritikusok díját. A Színházi Kritikusok Céhe által szervezett gálán tizennégy kategóriában ismerték el a 2021/2022-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit.

Olyan, mint a szalontüdő – tükröt tartottak a kritikusnak a díjátadó gálán

Kapcsolódó

Olyan, mint a szalontüdő – tükröt tartottak a kritikusnak a díjátadó gálán

Nyolc kategóriában tíz díjat nyert a Katona a színikritikustól. A legjobb előadás megosztva a Melancholy Rooms és a Káli holtak lett, utóbbi A legjobb rendezés díját is elhozta. Pallagi Melitta és Tasnádi Bence a legjobb főszereplők, az Életműdíjat Cserhalmi György kapta.

Az eseményen nem tudott részt venni Dömötör András színész, rendező, akit a kritikusok több díjjal is elismertek. A Térey János regényéből készült Káli holtakat a legjobb előadásnak választották (megosztva a Melancholy rooms-szal), valamint a legjobb rendezés díját is neki ítélték oda. Emellett az idén először átadott különdíjat az AlkalMáté Trupp csapata vihette haza, amelynek Dömötör szintén tagja volt.

A rendező két héttel később, a Facebookon mondott köszönetet a Színházi Kritikusok Céhének. Mint írta, egyebek közt a koronavírus-helyzet is közrejátszott abban, hogy nem tudott hazautazni a díjátadóra Münchenből.

Ha ott lettem volna, a pillanat megsúgta volna, hogy mit mondjak

 – az viszont idétlen lett volna, ha írok valami üzenetet előre innen, ami arról szól, hogy köszönök valamit, amit lehet, hogy meg sem fogok kapni” – írta.

 

Dömötör András kitért arra is, hogy a Káli holtak miatt sokan „hülyének nézték”, hogy mit akar tőle, és sokszor maradt egyedül a munkával, sokáig is kellett cipelnie, de a Katona József Színház nagyszerű színészei hozták a formájukat.

Röviden úgy válaszolt: valami „nagyon személyeset” szeretett volna a Káli holtaktól.

Egyúttal azt is írta, hogy a siker váratlanul érte, illetve megdöbbentette, milyen sok pozitív visszajelzést kapott a díj után.

„Próbáltam ezeket a díjakat valami nagyobb összefüggésben is értelmezni, és találtam valamit. Igyekszem bíztatásnak felfogni, hogy otthon is dolgom van még” – zárta bejegyzését.

Fejléckép: Dömötör András (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Színház hír

Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Ilyés Róbert és Végh Péter kapja idén az Aase-díjat

A legjobb színpadi epizodistáknak járó elismerést még Gobbi Hilda alapította 1987-ben. A díjakat, más kitüntetésekkel együtt, december 12-én adják át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.