Színház

Dömötör András: Igyekszem bíztatásnak felfogni, hogy otthon is dolgom van még

2022.11.03. 10:05
Ajánlom
Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet Dömötör András, akit a Színházi Kritikusok Céhe nemrégen több díjjal is elismert. Bejegyzésében egyebek közt megindokolta, miért nem tudott hazautazni a gálára, valamint elmondta azt is, mit szeretett volna a Káli holtak című rendezésével.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, október 18-án adták át a Színikritikusok díját. A Színházi Kritikusok Céhe által szervezett gálán tizennégy kategóriában ismerték el a 2021/2022-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit.

Olyan, mint a szalontüdő – tükröt tartottak a kritikusnak a díjátadó gálán

Kapcsolódó

Olyan, mint a szalontüdő – tükröt tartottak a kritikusnak a díjátadó gálán

Nyolc kategóriában tíz díjat nyert a Katona a színikritikustól. A legjobb előadás megosztva a Melancholy Rooms és a Káli holtak lett, utóbbi A legjobb rendezés díját is elhozta. Pallagi Melitta és Tasnádi Bence a legjobb főszereplők, az Életműdíjat Cserhalmi György kapta.

Az eseményen nem tudott részt venni Dömötör András színész, rendező, akit a kritikusok több díjjal is elismertek. A Térey János regényéből készült Káli holtakat a legjobb előadásnak választották (megosztva a Melancholy rooms-szal), valamint a legjobb rendezés díját is neki ítélték oda. Emellett az idén először átadott különdíjat az AlkalMáté Trupp csapata vihette haza, amelynek Dömötör szintén tagja volt.

A rendező két héttel később, a Facebookon mondott köszönetet a Színházi Kritikusok Céhének. Mint írta, egyebek közt a koronavírus-helyzet is közrejátszott abban, hogy nem tudott hazautazni a díjátadóra Münchenből.

Ha ott lettem volna, a pillanat megsúgta volna, hogy mit mondjak

 – az viszont idétlen lett volna, ha írok valami üzenetet előre innen, ami arról szól, hogy köszönök valamit, amit lehet, hogy meg sem fogok kapni” – írta.

 

Dömötör András kitért arra is, hogy a Káli holtak miatt sokan „hülyének nézték”, hogy mit akar tőle, és sokszor maradt egyedül a munkával, sokáig is kellett cipelnie, de a Katona József Színház nagyszerű színészei hozták a formájukat.

Röviden úgy válaszolt: valami „nagyon személyeset” szeretett volna a Káli holtaktól.

Egyúttal azt is írta, hogy a siker váratlanul érte, illetve megdöbbentette, milyen sok pozitív visszajelzést kapott a díj után.

„Próbáltam ezeket a díjakat valami nagyobb összefüggésben is értelmezni, és találtam valamit. Igyekszem bíztatásnak felfogni, hogy otthon is dolgom van még” – zárta bejegyzését.

Fejléckép: Dömötör András (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.