Színház

Döntés életről és halálról – a székesfehérvári Városházán mutatták be a Tizenkét dühös embert

2023.03.03. 13:45
Ajánlom
Álló tapssal köszönte meg a közönség február 25-én a székesfehérvári Városháza Dísztermében a Tizenkét dühös ember döntését. A Vörösmarty Színház előadásában szereplő 12 esküdt egy fiatalember sorsáról, életről és halálról, előítéletekről, megalkuvásról és bátorságról mondott ítéletet.

Két nappal a bemutató előtt Cserhalmi György a Vörösmarty Színház Mindig Veled! podcastjának legújabb epizódjában ha nem is ítéletet, de a véleményét mindenképpen elmondta. Mesélt a kihívásokról, szókimondásról, komfortzónákról és persze a Tizenkét dühös emberről is.

Cserhalmi György nyolc év után – a megannyi változás ellenére – ugyanakkora elánnal ugrott neki az új helyszínen bemutatandó darabnak, és annak ellenére, hogy teljesen valódi színházi teret nem lehetett teremteni, a stábnak köszönhetően a Díszterem mégis igazi színházi térré vált.

Tizenket_duhos_ember_2023_CsG-59128-133416.jpg

Jelenet a Tizenkét dühös ember című előadásból (Fotó/Forrás: Cserta Gábor / Vörösmarty Színház)

Egyvalami azonban semmiképpen nem változott:

Ezzel a csapattal azért szerettem dolgozni, mert irgalmatlan nyitottak voltak. Az irgalmatlan most egy valódi jelző.

Velem voltak irgalmatlanok, mert nyitottak voltak, beleadták magukat. És így előre kellett dőlnöm, hogy Uramatyám!" – nyilatkozta a rendező.

Tizenket_duhos_ember_2023_CsG-59230-133645.jpg

Jelenet a Tizenkét dühös ember című előadásból (Fotó/Forrás: Cserta Gábor / Vörösmarty Színház)

Az esküdtek szerepében: Andrássy Máté, Végh-Szirmai Irén, Sághy Tamás, Závodszky Noémi, Kricsár Kamill, Váradi Eszter Sára, Ballér Bianka, Kuna Károly, Egyed Attila, Juhász Illés, Varga Lili és Kerkay Rita.

További időpontok és bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Tizenkét dühös ember című előadásból (Fotó/Forrás: Cserta Gábor / Vörösmarty Színház)

Különleges helyszínen mutatják be Székesfehérváron a Tizenkét dühös embert

Kapcsolódó

Különleges helyszínen mutatják be Székesfehérváron a Tizenkét dühös embert

Cserhalmi György vezetésével és a Tizenkét dühös emberrel a székesfehérvári Városháza Díszterme színházzá változik: február 14-én az olvasópróbával megkezdődött a próbafolyamat, a bemutatót pedig február 25-én tartják.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.