Színház

Dörnerék már az Új Színházban vannak

2012.01.31. 12:54
Ajánlom
A február 1-jével kinevezett igazgató és Márta István eddigi igazgató között január 31-én reggel lezajlott az intézmény átadás-átvétele.

Az átadás-átvétel célja, hogy a színház jelenlegi igazgatója a munkaköréhez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket teljes körűen átadja a február 1-jétől kinevezett igazgatónak. Márta István a procedúra befejezése után az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az eseményen a főváros képviselője, a színház jogásza, gazdasági vezetője, gazdasági igazgatója, műszaki igazgatója és Dörner György vett részt csapatával. Mint mondta, átadták a megfelelő okiratokat, a színház pecsétjét és az igazgatói iroda kulcsát. Az eseményt követően Márta István és a társulat újvidéki vendégjátékra utazott az Erdő című darabbal. Dörner György az MTI-nek elmondta: az átadás-átvétel rendben lezajlott. Az eszközök ellenőrzése most kezdődik, körül kell nézni, hogy a színházban minden a helyén legyen a működéshez, az előadások játszásához - tette hozzá.

Pozsgai Zsolt, aki február 1-jétől a színház főrendezője, problémaként említette, hogy az egész társulat vendégjátékra utazott, így üres színházban kezdik a munkát. Mint mondta, Kodolányi János Földindulás című művének próbái hétfőn indulnak, csütörtökön társulati ülést tartanak, két hét múlva pedig elkezdik egy Páskándi-darab, a Vendégség próbáit is. "Hiszen repertoárt kell cserélnünk, ami nem kis munka" - fogalmazott. Mint mondta, az előadások szereposztása már elkészült, a társulat tagjaitól várják a választ arra, hogy eljátsszák-e szerepeiket, szerződésüket meghosszabbítják-e augusztus 1-jétől. A produkciókban az Új Színház művészeire építünk, ki fog derülni, ki vállalja, és ki nem - tette hozzá. Problémaként említette azt is, hogy a színház március-áprilisra kiadta a színészeit különböző produkciókba vendégjátékra, így négy-öt olyan színész is van - köztük Bánsági Ildikó és Hirtling István -, akivel szerettek volna most dolgozni, ám nincs rá lehetőség. Pozsgai Zsolt elmondta, hogy a februári műsoron nem változtatnak, a márciusi program - amelyet már az új vezetés szerkesztett, és amelyben nem szerepelnek a jelenlegi repertoárdarabok - szerdától érhető el a színház honlapján. Beszélt arról is, hogy az áprilisi műsor elkészítéséhez az előadásokkal kapcsolatos jogi kérdéseket át kell vizsgálni, ennek függvényében elképzelhető, hogy játszhatnak eddigi repertoárdarabokat is.

A Dörner György által kiadott műsorban helyet kapott a Forrás Színház három vendégjátéka - a Dörner György rendezte Karnyóné, a címszerepben Bánsági Ildikóval, a Szamártestamentum és a Szivárvány kapujában, mindkettő Pataki András rendezése -, két Pozsgai Zsolt-darab: az Újpest Színház vendégjátéka, a Pesti srácok, illetve az Árva Bethlen Kata, a Credo-est, továbbá két este Ghymes-koncert lesz, sor kerül egy Tátrai-Szűcs latin estre, Pap Gyula, Sárdi Barbara, Charlie és barátaik Staféta jazz sessione, a Földindulás című Kodolányi-mű premierje. A jelenleg is repertoáron levő darabok közül mindössze a Thália Színházban játszott, Pozsgai Zsolt adaptálta, Szikora János rendezte Coelho-regényből készített musical, a Tizenegy perc marad meg. A januári negyven és a februári huszonegy előadáshoz képest - ezeket még a jelenlegi vezetés egyeztette - így márciusban húszra csökken le az Új Színház előadásszáma.

Az új vezetők A csúnya című produkciót műsoron tartanák, valamint a pénteken bemutatott A varázshegyet is tovább játszanák. Azt, hogy mely további előadásokat tartanák meg az eddigi repertoárból, Pozsgai Zsolt még nem tudta megmondani, két darabot érez számukra vállalhatatlannak. "Egy új vezetésnek az a dolga, hogy azt mondja, hogy bizonyos előadásokkal nem ért egyet" - fogalmazott. A színház profilváltás előtt áll, magyar színdarabok kerülnek műsorra - hangsúlyozta Pozsgai Zsolt.

Decemberben az eddigi repertoárral 92%-os volt, január végével feltehetően 94%-os lesz az Új Színház látogatottsága - tájékoztatta a sajtót Márta István január 25-én. Elmondta azt is, hogy "nem folytatnak bosszúhadjáratot", ám az ismert politikai döntés következményeként a Steinbeck-örökösök, Michael Frayn és a színház koprodukciós partnerei a január 31-én lejáró előadási szerződéseket több darab esetében nem kívánták megújítani. Annak ellenére, hogy A hattyú, az Erdő, A varázshegy, A fösvény, a Virágos kert, A szív bűnei és a Szonya játszhatók lennének, a márciusi műsorban nem szerepelnek. A levett darabok továbbjátszására akarat lenne - más helyszíneken -, de az új vezetőség kezében van a döntés joga; Márta István - etikai okokból - nem tett jövőbeli kötelezettségvállalásokat.

Márta István az MTI-nek nyilatkozva beszélt arról is, hogy Csomós Miklós főpolgármester-helyettes többszöri kérésük ellenére is a keddi napot jelölte meg az átadás-átvétel lebonyolítására, így nem tudott részt venni azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szerb Nemzeti Színházban tartanak ugyanebben az időpontban. A sajtótájékoztatón a színházat Gáspár Sándor és Balla Ildikó jelmeztervező képviseli - mondta. Hangsúlyozta: nem akadályozták Dörner Györgyöt a márciusi program elkészítésében. Mint felidézte: január 3-án, a főpolgármester-helyettes irodájában történt egyeztetésen meghatározták, hogy az új vezetés milyen alkalmakkor jöhet a színházba. A látogatás többször meg is történt, a szükséges adatokat, információkat pedig közölték, a művészeti titkár segítette munkájukat. Szólt arról is, hogy információi szerint február 1-jén memorandumot olvasnak fel Európa számos országában, köztük brit, német és osztrák színházakban; az Új Színház példájából kiindulva színházi tolerancia napot tartanának minden évben ezen a napon. "Szomorú vagyok amiatt, hogy éppen a mi színházunk körüli politikai események és politikai döntés ad arra alapot, hogy Európa véleményt mondjon" - fogalmazott az Új Színház leköszönő igazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.
Színház hír

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.
Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.