Színház

Dráma van!

2016.09.21. 13:12
Ajánlom
Mégpedig a magyar dráma napja, amelyet 1984 óta ünnepelnek meg a színházak országszerte és a határon túl is különleges programokkal.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójára emlékezve tartják meg ezen a napon.

Díjátadók

Több díjátadó ünnepséget is tartanak a mai napon. A Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját adja át este a Budapest Bábszínházban. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező veheti át.

Esterházy Péter

Esterházy Péter (Fotó/Forrás: SzoFi)

A Bajor Gizi Színészmúzeumban délután adják át a Szép Ernő-díjakat, amelynek életműdíját Esterházy Péternek ítélték oda a Daisytől a Mercedes Benz című művéig ívelő drámaírói munkásságáért. Esterházy Péter Mercedes Benz című műve a Színházi Dramaturgok Céhének díját is megkapta, a történelmi revüt a magyar dráma napja alkalmából a Vígszínház tűzte műsorra: szeptember 25-én felolvasószínházi formában játsszák a Pesti Színházban. Esterházy mellett díjat kap Mikó Csaba eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel az Apátlanok című művére. Szép Ernő-különdíjban részesül Fekete Ádám dramaturg eredeti színházi látásmódjáért és újhangú drámai szövegeiért.

Elmosódó határok

Kapcsolódó

Elmosódó határok

Mikó Csaba Apátlanok című drámáját mutatja be az Örkény Színház január 15-én, Gáspár Ildikó színrevitelében. Az apátlan nemzedékről és a múlttal való szembenézés fontosságáról is kérdeztük a szerzőt és a rendezőt.

Nyílt nap a Nemzetiben

A Nemzeti Színház szeptember 24-én, szombaton nyílt napot tart, a változatos programok között szerepel az esti Csongor és Tünde-előadás, amely ingyenesen tekinthető meg. Felolvasószínházi bemutatót is tartanak: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezi. A Tóth Ilonka című előadás közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral és az előadás alkotóival találkozhat a közönség.

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Határon túli események

A kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai színház is megünnepli a magyar dráma napját. Marosvásárhelyen a tíz éve elhunyt Sütő András íróra emlékeznek, felolvasószínházi előadáson mutatják be A szúzai menyegző című drámáját Sebestyén Aba rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház egyéjszakás drámaírói műhelyt tart, és az éjszaka született írásokat másnap délután felolvassák a színház színészei. Csíkszeredán a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát játsszák.

A székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón szeptember 21-én Székely Csaba Bányavakság című művét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Andrei Muresanu Színház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.