Színház

Dráma van!

2016.09.21. 13:12
Ajánlom
Mégpedig a magyar dráma napja, amelyet 1984 óta ünnepelnek meg a színházak országszerte és a határon túl is különleges programokkal.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójára emlékezve tartják meg ezen a napon.

Díjátadók

Több díjátadó ünnepséget is tartanak a mai napon. A Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját adja át este a Budapest Bábszínházban. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező veheti át.

Esterházy Péter

Esterházy Péter (Fotó/Forrás: SzoFi)

A Bajor Gizi Színészmúzeumban délután adják át a Szép Ernő-díjakat, amelynek életműdíját Esterházy Péternek ítélték oda a Daisytől a Mercedes Benz című művéig ívelő drámaírói munkásságáért. Esterházy Péter Mercedes Benz című műve a Színházi Dramaturgok Céhének díját is megkapta, a történelmi revüt a magyar dráma napja alkalmából a Vígszínház tűzte műsorra: szeptember 25-én felolvasószínházi formában játsszák a Pesti Színházban. Esterházy mellett díjat kap Mikó Csaba eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel az Apátlanok című művére. Szép Ernő-különdíjban részesül Fekete Ádám dramaturg eredeti színházi látásmódjáért és újhangú drámai szövegeiért.

Elmosódó határok

Kapcsolódó

Elmosódó határok

Mikó Csaba Apátlanok című drámáját mutatja be az Örkény Színház január 15-én, Gáspár Ildikó színrevitelében. Az apátlan nemzedékről és a múlttal való szembenézés fontosságáról is kérdeztük a szerzőt és a rendezőt.

Nyílt nap a Nemzetiben

A Nemzeti Színház szeptember 24-én, szombaton nyílt napot tart, a változatos programok között szerepel az esti Csongor és Tünde-előadás, amely ingyenesen tekinthető meg. Felolvasószínházi bemutatót is tartanak: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezi. A Tóth Ilonka című előadás közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral és az előadás alkotóival találkozhat a közönség.

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Határon túli események

A kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai színház is megünnepli a magyar dráma napját. Marosvásárhelyen a tíz éve elhunyt Sütő András íróra emlékeznek, felolvasószínházi előadáson mutatják be A szúzai menyegző című drámáját Sebestyén Aba rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház egyéjszakás drámaírói műhelyt tart, és az éjszaka született írásokat másnap délután felolvassák a színház színészei. Csíkszeredán a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát játsszák.

A székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón szeptember 21-én Székely Csaba Bányavakság című művét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Andrei Muresanu Színház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.