Színház

Drezdában fődíjas a Nehéz istennek lenni

2011.11.07. 22:02
Ajánlom
A drezdai 8. Politika a független színházban fesztiválon Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című előadása nyerte a Bundeszentrale für Politische Bildung 15.000 eurós díját, mely összeggel az előadás jövőbeli német vendégszerepléseit támogatja a szervezet.

A fesztiválon olyan rangos művészek előadásai szerepeltek, mint Rodrigo Garcia, a God's Entertainment, Turbo Pascal, Christoph Schlingensief vagy Ann Liv Young. A zsűri indoklása szerint a Nehéz istennek lenni nem csak egy gondos kutatómunkával előkészített road movie az európai nőkereskedelemről és a brutális erőszakról, hanem egy újszerű kísérlet a nézői észlelésről, a néző megfigyelői szerepéről, nyugtalanító élményt biztosítva a megfigyelés és együttérzés, közöny és részvét, undor és bűvölet szélsőségei között.  Az előadás a humanitást, a szabadságot, a rabszolgaságot, a megjelenítését, a megformálását, az absztrakciót és a realizmust egy egészen új, megdöbbentő és zavart keltő perspektívából mutatja be.

Mundruczó Kornél köszönetében a következőket mondta: "Nagyon meglepett a hír, és igazán örülünk neki. Különösen talán azért, mert az elmúlt időben kissé elszoktunk itthon a sikerektől, ezért minden visszajelzés azt jelenti számunkra, hogy érdemes dolgozni, beszélni, alkotni. Az elmúlt hónapban Magyarországon egy olyan szélső jobboldali színház kapott helyet, ahol a kultúra nem a szabadságot jelenti, hanem a gondolatok bebörtönzését. Ezért is különösen értékes számomra ez a díj, mert azt a szabadságot jelenti, amiben Magyarországon  most nem igen lehet részünk. Évek óta minden munkámmal azt próbálgatom, hogy hogyan lehetne valóban az emberekhez szólni. Ez a díj azt jelenti számomra, hogy jó úton vagyunk, hogy dialógus van és nem magányos alkotás. Ha még van türelmük, folytatni fogom a kísérletezést, és remélhetően hamarosan újra találkozunk. Nagyon köszönöm."

A produkciót a magyar közönség 2011 májusában és szeptemberében láthatta a Trafó Kortárs Művészetek Háza programjaként egy külkerületi raktárépületben. A Nehéz istennek lenni című előadást 2011 őszén a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb független produkciójának járó díjra jelölte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?