Színház

Dupla fenekek

2010.08.25. 11:10
Ajánlom
Végtelen unalom és elfojthatatlan röhögés a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál második napján.

A lendvai Pupilla Bábszínházban készítette Rumi László Az utolsó repülés, avagy a bárányfelhők hercege című előadást. Az alapötlet remek: Saint Exupéry eltűnését dolgozza fel, és mossa egybe A kis hercegből ismert motívumokkal. Fikciójukban a pilóta-író gépe meghibásodott, ő képes katapultálni, és mikor magához tér, a sivatagban találja magát. Rádiókapcsolata nincs, zsákjában néhány napra elegendő ivóvíz és személyes tárgyak vannak. A végtelen térben az utolsó pillanatig ír, a repülőgép roncsaiból, talált gyökerekből, kövekből, de még a felhőkből is pedig bábszínházat csinál. Játszik a magánnyal és ellene is. Mondom, az alapötlet remek. A produkció látványa kaotikus Rumi-esszencia, a fikció kivitelezése pedig rendkívül zavaros és ritmustalanul lassú.

E7E56706-639A-4FD4-904F-2920B18D3D40

Pupilla Bábszínház: Az utolsó repülés avagy a bárányfelhők hercege -

Évad közbeni emlékeimből úgy rémlik - és ezt többen is megerősítették -, a Vakkacsa tojások nem a legsikerültebb Stúdió K-előadás, ezért bár ott is remek az alapötlet, amit Zalán Tibor darabbá írt, nevezetesen az, hogy Euripidésztől Ibsenig a drámatörténet kanonikus szövegeit a pajzánság vezérfonala mentén, a paródia tintájába mártott billentyűzettel eggyé gyúrja (már ha szabad ezt a képzavart használnom). A nagyon ostobán vicceskedő szöveget a színészi igyekezet nem tudja stilisztikailag feljebb transzponálni.

A napi i-re a pontot a Rijekai Bábszínház Rómeó és Júliája tette fel. Lary Zappia író-rendező alapötlete is fikciós és kétrétegű. A történet egyik síkján JC és RM csetelnek, ismerkednek, beszélgetnek a Shakespeare-darabról, aztán bekapcsolódik a webkamera, a képen egy harmincas kéjenc formájú RM és egy pucsító, mellett, feneket egyképp riszáló JC jelenik meg. A másik síkon, apró marionettekkel Rozália, Rómeó Júliát megelőző szerelmének szemszögéből látjuk a drámát. Rozália szövege a Shakespeare-mű egyéb karaktereinek szövegéből áll össze, a lány végül Mercutióként hal meg.

Az előadásban, mint az előzőekből már kiderült, szervező elvet kap a technika, a tevékeny szerepet játszik egy operatőr, időnként a blue boxszal is kísérleteznek, de roppant amatőr -erőszakolt, buta, szekvenciánként hosszú - a használata. A kezdeményezéssel megint csak egyet tudunk érteni. De azok után, hogy nemrég a Royal Shakespeare Company is jó nagyot bukott azzal, ahogyan a Twitteren újramesélte a napjainkba tett Rómeó és Júlia-sztorit, nem csodálkozhatunk, hogy egy, a szöveget és a látványt tekintve is kevésbé tehetséges feldolgozás még inkább ellenérzéseket szül.

928DD8C1-DF52-4E27-A16C-290E8A3C61CF

Rijekai Városi Bábszínház: Rómeó és Júlia -

Az első pucsításnál kezdtek a nézők elszivárogni az előadásról, annak végére a Pécsi Nemszeti Színház kamarájának utolsó sorai szinte teljesen kiürültek. Hogy néhányan mégis maradtunk, az nem a felfokozott érdeklődésnek vagy az érdekességre nyitottságnak köszönhető, hanem a feliratoknak. Néhány éve Gyulán - érdekes módon szintén egy Rómeó és Júliánál, csak az Oskaras Koršunovass rendezte - azon háborogtunk, miért Szász Károly rég elavult szövegét vetítik. Ami egyértelműen az ottani szervezők számlájára írható. Szegény pécsi fesztiválszervezők azonban tágra nyílt szemmel nézték, amit a proaktív horvátok hoztak. A rijekaiak ugyanis lefordíttatták darabjukat. Hogy azt egy magyarul nem nagyon rosszul beszélő, ám helyesen írni nem tudó fordítóval végeztették-e, vagy a horvát nyelvet középszinten bíró, Shakespeare nevét nem ismerő diszlexiás magyarral fordíttatták-e, esetleg a Google Translator szolgáltatását vették-e igénybe, fogalmam nincs, de "a kétségbeesés ne a szentre oláljon" és "a nép mint lábra kell" típusú feliratok visszafojtott röhögést váltottak ki sokunkból. Legalább jól éreztük magunkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.