Színház

„Ebben a műben az érem mindkét fele jól látszik” – Epres Attila a Még egy kört mindenkinekről

2023.07.10. 11:00
Ajánlom
Epres Attila szinte soha nem iszik alkoholt, most mégis egy zugivó kisvárosi tanárt alakít a Még egy kört mindenkinek című előadásban. A Thomas Vinterberg Oscar-díjas filmjéből készült előadás annak jár utána, hogy kis mennyiségű, de állandó alkoholtartalommal a vérünkben boldogabb életet élhetünk-e.

A Városmajori Szabadtéri Színpad az Orlai Produkcióval közösen készült idei bemutatója a Még egy kört mindenkinek című Oscar-díjas dán film színpadi adaptációja, amelyet először láthatnak a nézők magyar színpadon. A premierre július 22-én kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színházban. Thomas Vinterberg filmje nem csak az alkohol és az ember viszonyáról szól, hanem arról, hogyan próbál a négy főszereplő megküzdeni a súlyos életközepi válsággal.

A budapesti előadásban Epres Attila mellett Király Attila, Debreczeny Csaba és Schruff Milán látható.

Epres Attila nemrég a radiocafé 98.0 Kettes számrendszer című műsorában beszélt a produkcióról. „Van négy tanár valahol a burnout és az otthoni boldogtalanság környékén. Egyikőjük, a filozófiatanár, akit a remek Schruff Milán játszik, elmeséli a többieknek, hogy egy Finn Skårderud nevű norvég filozófus rájött, az ember fél ezrelék alkoholhiánnyal születik, és ezt illene pótolni. Hőseink megpróbálják ezt kísérletekkel bizonyítani, de úgy, mint Hemingway, vagyis isznak, de csak munkaidőben. Délután négykor befejezik, hétvégén semmit, reggel munka előtt és közben fönntartják a szintet. Fél ezrelék az azt jelenti, hogy körülbelül egy pohár bor, maximum kettő, de lehet három is, ha már megedződtek. Azt remélik, ettől majd jobban megy valami. És nagyon jobban megy:

a diákok beleszeretnek ezekbe a tanárokba, mert fantasztikus órákat tartanak, mindjárt jobb fej a feleségük is velük, de aztán kiderül, hogy ez az egész marha meredek

– összegezte a darab történetét.

Arra a kérdésre, vajon a darab mi újat tud mondani a nézőknek a film után, azt felelte,

miközben sok szó esik itthon a kábítószer- vagy a játékfüggőségről, boldogan reklámozzuk az alkoholt.

„Azért nagyon klassz, hogy Orlai Tibor megvásárolta a jogokat, és színpadra visszük, mert ebben a műben az érem mindkét fele jól látszik: egyrészt tudjuk, látjuk, letagadhatatlanul jó hatása van egy pohár bornak vagy sörnek, mert ellazít. Én nem iszom alkoholt általában, de azért júniusban a Balatonon lecsúszik egy pohár sör, és öt perc után mindenkit rendkívül jó fejnek látok. Másrészt viszont azt is megmutatja, hogy az ital szétveri az életedet” – fogalmazott. Kitért arra is, az egyik próbán meglátogatta őket Zacher Gábor toxikológus, akivel hosszasan elbeszélgettek, és elmagyarázta nekik az alkoholfogyasztás súlyos és maradandó hatásait.

Epres Attila a film szinkronos verziójában a főszereplő Mads Mikkelsen karakterének kölcsönözte a hangját, a darabban azonban egy másik szerepbe bújik. Az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, benne ilyenkor nincs sértődés, ráadásul a főszerepre telitalálat Király Attila. Epres Attila a tornatanárt alakítja a történetben, aki valószínűleg régi alkoholista, zugivó.

Szerinte ő a darab legérzékenyebb figurája,

ő van a leginkább egyedül, és neki van a legnagyobb szüksége az önigazolásra ezen a téren is.

További részletek és jegyvásárlás ezen a linken.>>>

Támogatott tartalom

Fejléckép: Király Attila, Epres Attila, Schruff Milán és Debreczeny Csaba a Még egy kört mindenkinek próbáján (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Kapcsolódó

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Színház hír

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház hír

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Színház lapszemle

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.