Színház

„Ebben a társulatban ott van csírájában a jövő” – elindult a Vörösmarty Színház következő évada

2021.09.07. 11:30
Ajánlom
Rendhagyó módon a színház stúdiójában, a megújuló Pelikán Fészekben tartotta évadnyitóját a Vörösmarty Színház társulata, felidézve az elmúlt másfél év bizonytalan, ám dolgos időszakát, melynek eredményét hamarosan a közönség is láthatja.

Az új bemutatók és felújítások mellett a színház izgalmas évad elé néz, hiszen 2022-ben a jelenlegi igazgató, Szikora János megbízatása lejár. A direktor, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiataloknak, ezt a törekvést szeretné továbbvinni a következő években is. Erre építve adja majd be ismét pályázatát a színház vezetésére.

Addig azonban még számos nehézséget kell leküzdenie, többek között úgy kell vezetnie a színházat, hogy közben egy játékfilmen dolgozik. Éppen ezért

a forgatás idején a teátrumot Szabó Attila és Bagó Bertalan vezeti majd.

Más személyi változás is történik a következő évadban, hiszen Hargitai Iván, a prózai tagozat vezetője távozik a színháztól.

Eközben az intézmény épülete megújul, új technikai eszközök, például lámpák kerültek beszerelésre, és a leállás időszaka alatt elkezdődött a Pelikán Fészek rekonstrukciója is. Évtizedes problémát oldott meg a játéktér teljes hang-, illetve hőszigetelése, a nézőtér átépítése, de a külső fogadótér funkciója is bővül: az emeleti büfé előtere kiállítóhelyként is működik majd.

IMG_0380af-111911.jpg

Szikora János a Vörösmarty Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Előadásokban sem lesz hiány, az évad első felében régi-új produkciókat láthat a közönség, azok a darabok kerülnek majd színre, melyek a pandémia alatt, a zárt ajtók mögött születtek. A Fame sikeres nyári előbemutatói után szeptembertől már a nagyközönség is megnézheti a kultikus musicalt, melyre a színház év elején nagyszabású castingot hirdetett. A 25 szerepben tehetséges fiatalok láthatók, a felnőtteket a színház színészei játsszák. A tavaly betegség miatt elmaradt Az ember tragédiája 2.0 is látható lesz, az ősbemutatóként színre kerülő műben az egész társulat színpadra lép, mint ahogy a Vörösmarty Színházban mutatják be Csukás István utolsó színpadi művét, a megrendelésre írt Diótörőcskét.

Nemcsak a színházban lesznek láthatóak a teátrum színészei, a Magyar Állami Operaházzal közösen készül Az aranyműves boltja, melyet II. János Pál pápa drámájából rendez Szikora János az Eiffel Műhelyházban. Az igazgató nem titkolt célja, hogy az előadást később néhány alkalommal a fehérvári közönség is láthassa.

Az évad második felében, az előző év bemutatóinak pótlása után az új premierekre fókuszál a társulat.

Március 27-én Bagó Bertalan rendezésében kerül színre Az öreg hölgy látogatása, április 30-án a Szentivánéji álom, május 6-án pedig a Játékszínnel közös koprodukcióban az Adáshiba. Utóbbi egyúttal tiszteletadás is az idén 90 éves Szakonyi Károly előtt.

Fejléckép: A társulat az évadnyitó ülésen (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.