Színház

„Ebben a társulatban ott van csírájában a jövő” – elindult a Vörösmarty Színház következő évada

2021.09.07. 11:30
Ajánlom
Rendhagyó módon a színház stúdiójában, a megújuló Pelikán Fészekben tartotta évadnyitóját a Vörösmarty Színház társulata, felidézve az elmúlt másfél év bizonytalan, ám dolgos időszakát, melynek eredményét hamarosan a közönség is láthatja.

Az új bemutatók és felújítások mellett a színház izgalmas évad elé néz, hiszen 2022-ben a jelenlegi igazgató, Szikora János megbízatása lejár. A direktor, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiataloknak, ezt a törekvést szeretné továbbvinni a következő években is. Erre építve adja majd be ismét pályázatát a színház vezetésére.

Addig azonban még számos nehézséget kell leküzdenie, többek között úgy kell vezetnie a színházat, hogy közben egy játékfilmen dolgozik. Éppen ezért

a forgatás idején a teátrumot Szabó Attila és Bagó Bertalan vezeti majd.

Más személyi változás is történik a következő évadban, hiszen Hargitai Iván, a prózai tagozat vezetője távozik a színháztól.

Eközben az intézmény épülete megújul, új technikai eszközök, például lámpák kerültek beszerelésre, és a leállás időszaka alatt elkezdődött a Pelikán Fészek rekonstrukciója is. Évtizedes problémát oldott meg a játéktér teljes hang-, illetve hőszigetelése, a nézőtér átépítése, de a külső fogadótér funkciója is bővül: az emeleti büfé előtere kiállítóhelyként is működik majd.

IMG_0380af-111911.jpg

Szikora János a Vörösmarty Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Előadásokban sem lesz hiány, az évad első felében régi-új produkciókat láthat a közönség, azok a darabok kerülnek majd színre, melyek a pandémia alatt, a zárt ajtók mögött születtek. A Fame sikeres nyári előbemutatói után szeptembertől már a nagyközönség is megnézheti a kultikus musicalt, melyre a színház év elején nagyszabású castingot hirdetett. A 25 szerepben tehetséges fiatalok láthatók, a felnőtteket a színház színészei játsszák. A tavaly betegség miatt elmaradt Az ember tragédiája 2.0 is látható lesz, az ősbemutatóként színre kerülő műben az egész társulat színpadra lép, mint ahogy a Vörösmarty Színházban mutatják be Csukás István utolsó színpadi művét, a megrendelésre írt Diótörőcskét.

Nemcsak a színházban lesznek láthatóak a teátrum színészei, a Magyar Állami Operaházzal közösen készül Az aranyműves boltja, melyet II. János Pál pápa drámájából rendez Szikora János az Eiffel Műhelyházban. Az igazgató nem titkolt célja, hogy az előadást később néhány alkalommal a fehérvári közönség is láthassa.

Az évad második felében, az előző év bemutatóinak pótlása után az új premierekre fókuszál a társulat.

Március 27-én Bagó Bertalan rendezésében kerül színre Az öreg hölgy látogatása, április 30-án a Szentivánéji álom, május 6-án pedig a Játékszínnel közös koprodukcióban az Adáshiba. Utóbbi egyúttal tiszteletadás is az idén 90 éves Szakonyi Károly előtt.

Fejléckép: A társulat az évadnyitó ülésen (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.