Színház

„Ebben a társulatban ott van csírájában a jövő” – elindult a Vörösmarty Színház következő évada

2021.09.07. 11:30
Ajánlom
Rendhagyó módon a színház stúdiójában, a megújuló Pelikán Fészekben tartotta évadnyitóját a Vörösmarty Színház társulata, felidézve az elmúlt másfél év bizonytalan, ám dolgos időszakát, melynek eredményét hamarosan a közönség is láthatja.

Az új bemutatók és felújítások mellett a színház izgalmas évad elé néz, hiszen 2022-ben a jelenlegi igazgató, Szikora János megbízatása lejár. A direktor, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiataloknak, ezt a törekvést szeretné továbbvinni a következő években is. Erre építve adja majd be ismét pályázatát a színház vezetésére.

Addig azonban még számos nehézséget kell leküzdenie, többek között úgy kell vezetnie a színházat, hogy közben egy játékfilmen dolgozik. Éppen ezért

a forgatás idején a teátrumot Szabó Attila és Bagó Bertalan vezeti majd.

Más személyi változás is történik a következő évadban, hiszen Hargitai Iván, a prózai tagozat vezetője távozik a színháztól.

Eközben az intézmény épülete megújul, új technikai eszközök, például lámpák kerültek beszerelésre, és a leállás időszaka alatt elkezdődött a Pelikán Fészek rekonstrukciója is. Évtizedes problémát oldott meg a játéktér teljes hang-, illetve hőszigetelése, a nézőtér átépítése, de a külső fogadótér funkciója is bővül: az emeleti büfé előtere kiállítóhelyként is működik majd.

IMG_0380af-111911.jpg

Szikora János a Vörösmarty Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Előadásokban sem lesz hiány, az évad első felében régi-új produkciókat láthat a közönség, azok a darabok kerülnek majd színre, melyek a pandémia alatt, a zárt ajtók mögött születtek. A Fame sikeres nyári előbemutatói után szeptembertől már a nagyközönség is megnézheti a kultikus musicalt, melyre a színház év elején nagyszabású castingot hirdetett. A 25 szerepben tehetséges fiatalok láthatók, a felnőtteket a színház színészei játsszák. A tavaly betegség miatt elmaradt Az ember tragédiája 2.0 is látható lesz, az ősbemutatóként színre kerülő műben az egész társulat színpadra lép, mint ahogy a Vörösmarty Színházban mutatják be Csukás István utolsó színpadi művét, a megrendelésre írt Diótörőcskét.

Nemcsak a színházban lesznek láthatóak a teátrum színészei, a Magyar Állami Operaházzal közösen készül Az aranyműves boltja, melyet II. János Pál pápa drámájából rendez Szikora János az Eiffel Műhelyházban. Az igazgató nem titkolt célja, hogy az előadást később néhány alkalommal a fehérvári közönség is láthassa.

Az évad második felében, az előző év bemutatóinak pótlása után az új premierekre fókuszál a társulat.

Március 27-én Bagó Bertalan rendezésében kerül színre Az öreg hölgy látogatása, április 30-án a Szentivánéji álom, május 6-án pedig a Játékszínnel közös koprodukcióban az Adáshiba. Utóbbi egyúttal tiszteletadás is az idén 90 éves Szakonyi Károly előtt.

Fejléckép: A társulat az évadnyitó ülésen (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.
Színház magazin

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.