Színház

„Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton”

2019.11.26. 07:40
Ajánlom
November 26-án vesznek végső búcsút a hetvenéves korában elhunyt Karinthy Mártontól. Pályatársa, Böhm György osztotta meg gondolatait a Fidelióval és emlékezett vissza a polgári színház egyik utolsó nagy művelőjére.

Ha valaki elmegy, hirtelen mindenhonnan, még az egérlyukból is előbújnak az állítólagos barátok. Akiről ugyanis azt állítjuk, hogy a barátunk volt, az már sajnos nem tud ellene szólni. Éppen ezért én óvatosan bánok ezzel a fogalmommal, én inkább azt mondom, hogy a köztünk lévő kapcsolatot egy nagyon fura és izgalmas kvázi barátságként tudnám leírni.

Mindig megbeszéltük, hogy leülünk kávézni, de aztán sosem ültünk le. Mégis, rengeteget beszélgettünk, csak épp nem kellett hozzá kávé. Nem úgy beszéltünk a múltról, hogy „bezzeg akkor”, hanem egyszerűen élvezetből. Például olyan darabokról, amiket nagyon kevesen ismernek már. Valószínűleg az egyik utolsó olyan ember vagyok, akivel tudott beszélgetni Páskándi Géza Szeretők a hullámhosszon című darabjáról, amit még fiatalon megrendezett Pécsett mások mellett Vári Évával, Pákozdy Jánossal és Koroknay Gézával. Ezt az előadást gyakran felemlegettük, és közben rengeteget röhögtünk.

bohm_karinthy_foto_GeberleBerci-132844.jpg

Böhm György és Karinthy Márton (Fotó/Forrás: Geberle Berci / Karinthy Színház)

Ha rágondolok, akkor úgy jelenik meg előttem, hogy éppen beszél. Imádott itt lenni a Karinthy Színházban. Annak idején Ruszt József azt tanította, hogy gazdának kell lenni a színházban. És ő pontosan ilyen igazgató volt. Mindent tudott, állandóan itt volt, és nemcsak azért, mert ez egy magánszínház, hanem mert ez volt az élete. Mindenre figyelt, ha ferde volt egy kép a falon, akkor megigazította, és mindenkihez volt egy jó szava. Ő a megtestesült színházi ember.

Az volt a kedvenc mondása, hogy kétfajta színész létezik: aki játszott már a Karinthy Színházban, és aki játszani fog!

70152833_2562002860516952_8247082114562916352_o-132602.jpg

Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

A 70. születésnapjára nagy meglepetésbulival készültünk a Karinthy Színházban. Átvertük. Ehhez persze komoly és összehangolt szervezésre volt szükség. Az volt a fedősztori, hogy augusztus 31-én este – neki ugye másnap volt a születésnapja – megvette egy cég a Margarida asszony című előadást, de az lenne a kérésük, hogy az igazgató mondjon pár szót a cég munkatársainak a kezdés előtt. Ezt aztán hosszú munkával elhitettük vele.

Ha maradt is benne némi gyanakvás, azt is sikerült elaltatni benne egy ügyes trükkel: Marci ugyanis szeretett benézni még előadás előtt a nézőtérre, hogy minden rendben van-e, ezen az estén viszont, amikor ezt megtehette volna, gyorsan feltartóztattuk, hogy bent már elkezdődött a rendezvény, és épp a cégvezér osztja ki az éves prémiumot a dolgozóknak. Ő ezt elhitte, úgyhogy amikor végül belépett, tényleg nagy volt a meglepetés.

69253734_2562005300516708_5833993840687579136_o-132602.jpg

Böhm György, Szilágyi Tibor és Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

Nem akartam, hogy egy hagyományos esztrádműsort csináljunk, ahol mindenki produkciózik valamivel, helyette azt találtam ki, hogy róla mondjunk el dolgokat, neki. Az Ördöggörcs és A vihar kapuja című könyvéből, valamint még kiadatlan naplórészletekből raktam össze egy estét, amit aztán a vendégek olvastak fel, legalább negyvenen. Emlékezetesre sikerült.

Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton.

Jó utat, barátom!

 

Elhunyt Karinthy Márton

Kapcsolódó

Elhunyt Karinthy Márton

A Kossuth-díjas színigazgatót, színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító igazgatóját hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál 71. életévében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Színház

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.