Színház

„Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton”

2019.11.26. 07:40
Ajánlom
November 26-án vesznek végső búcsút a hetvenéves korában elhunyt Karinthy Mártontól. Pályatársa, Böhm György osztotta meg gondolatait a Fidelióval és emlékezett vissza a polgári színház egyik utolsó nagy művelőjére.

Ha valaki elmegy, hirtelen mindenhonnan, még az egérlyukból is előbújnak az állítólagos barátok. Akiről ugyanis azt állítjuk, hogy a barátunk volt, az már sajnos nem tud ellene szólni. Éppen ezért én óvatosan bánok ezzel a fogalmommal, én inkább azt mondom, hogy a köztünk lévő kapcsolatot egy nagyon fura és izgalmas kvázi barátságként tudnám leírni.

Mindig megbeszéltük, hogy leülünk kávézni, de aztán sosem ültünk le. Mégis, rengeteget beszélgettünk, csak épp nem kellett hozzá kávé. Nem úgy beszéltünk a múltról, hogy „bezzeg akkor”, hanem egyszerűen élvezetből. Például olyan darabokról, amiket nagyon kevesen ismernek már. Valószínűleg az egyik utolsó olyan ember vagyok, akivel tudott beszélgetni Páskándi Géza Szeretők a hullámhosszon című darabjáról, amit még fiatalon megrendezett Pécsett mások mellett Vári Évával, Pákozdy Jánossal és Koroknay Gézával. Ezt az előadást gyakran felemlegettük, és közben rengeteget röhögtünk.

bohm_karinthy_foto_GeberleBerci-132844.jpg

Böhm György és Karinthy Márton (Fotó/Forrás: Geberle Berci / Karinthy Színház)

Ha rágondolok, akkor úgy jelenik meg előttem, hogy éppen beszél. Imádott itt lenni a Karinthy Színházban. Annak idején Ruszt József azt tanította, hogy gazdának kell lenni a színházban. És ő pontosan ilyen igazgató volt. Mindent tudott, állandóan itt volt, és nemcsak azért, mert ez egy magánszínház, hanem mert ez volt az élete. Mindenre figyelt, ha ferde volt egy kép a falon, akkor megigazította, és mindenkihez volt egy jó szava. Ő a megtestesült színházi ember.

Az volt a kedvenc mondása, hogy kétfajta színész létezik: aki játszott már a Karinthy Színházban, és aki játszani fog!

70152833_2562002860516952_8247082114562916352_o-132602.jpg

Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

A 70. születésnapjára nagy meglepetésbulival készültünk a Karinthy Színházban. Átvertük. Ehhez persze komoly és összehangolt szervezésre volt szükség. Az volt a fedősztori, hogy augusztus 31-én este – neki ugye másnap volt a születésnapja – megvette egy cég a Margarida asszony című előadást, de az lenne a kérésük, hogy az igazgató mondjon pár szót a cég munkatársainak a kezdés előtt. Ezt aztán hosszú munkával elhitettük vele.

Ha maradt is benne némi gyanakvás, azt is sikerült elaltatni benne egy ügyes trükkel: Marci ugyanis szeretett benézni még előadás előtt a nézőtérre, hogy minden rendben van-e, ezen az estén viszont, amikor ezt megtehette volna, gyorsan feltartóztattuk, hogy bent már elkezdődött a rendezvény, és épp a cégvezér osztja ki az éves prémiumot a dolgozóknak. Ő ezt elhitte, úgyhogy amikor végül belépett, tényleg nagy volt a meglepetés.

69253734_2562005300516708_5833993840687579136_o-132602.jpg

Böhm György, Szilágyi Tibor és Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

Nem akartam, hogy egy hagyományos esztrádműsort csináljunk, ahol mindenki produkciózik valamivel, helyette azt találtam ki, hogy róla mondjunk el dolgokat, neki. Az Ördöggörcs és A vihar kapuja című könyvéből, valamint még kiadatlan naplórészletekből raktam össze egy estét, amit aztán a vendégek olvastak fel, legalább negyvenen. Emlékezetesre sikerült.

Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton.

Jó utat, barátom!

 

Elhunyt Karinthy Márton

Kapcsolódó

Elhunyt Karinthy Márton

A Kossuth-díjas színigazgatót, színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító igazgatóját hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál 71. életévében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.