Színház

„Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton”

2019.11.26. 07:40
Ajánlom
November 26-án vesznek végső búcsút a hetvenéves korában elhunyt Karinthy Mártontól. Pályatársa, Böhm György osztotta meg gondolatait a Fidelióval és emlékezett vissza a polgári színház egyik utolsó nagy művelőjére.

Ha valaki elmegy, hirtelen mindenhonnan, még az egérlyukból is előbújnak az állítólagos barátok. Akiről ugyanis azt állítjuk, hogy a barátunk volt, az már sajnos nem tud ellene szólni. Éppen ezért én óvatosan bánok ezzel a fogalmommal, én inkább azt mondom, hogy a köztünk lévő kapcsolatot egy nagyon fura és izgalmas kvázi barátságként tudnám leírni.

Mindig megbeszéltük, hogy leülünk kávézni, de aztán sosem ültünk le. Mégis, rengeteget beszélgettünk, csak épp nem kellett hozzá kávé. Nem úgy beszéltünk a múltról, hogy „bezzeg akkor”, hanem egyszerűen élvezetből. Például olyan darabokról, amiket nagyon kevesen ismernek már. Valószínűleg az egyik utolsó olyan ember vagyok, akivel tudott beszélgetni Páskándi Géza Szeretők a hullámhosszon című darabjáról, amit még fiatalon megrendezett Pécsett mások mellett Vári Évával, Pákozdy Jánossal és Koroknay Gézával. Ezt az előadást gyakran felemlegettük, és közben rengeteget röhögtünk.

bohm_karinthy_foto_GeberleBerci-132844.jpg

Böhm György és Karinthy Márton (Fotó/Forrás: Geberle Berci / Karinthy Színház)

Ha rágondolok, akkor úgy jelenik meg előttem, hogy éppen beszél. Imádott itt lenni a Karinthy Színházban. Annak idején Ruszt József azt tanította, hogy gazdának kell lenni a színházban. És ő pontosan ilyen igazgató volt. Mindent tudott, állandóan itt volt, és nemcsak azért, mert ez egy magánszínház, hanem mert ez volt az élete. Mindenre figyelt, ha ferde volt egy kép a falon, akkor megigazította, és mindenkihez volt egy jó szava. Ő a megtestesült színházi ember.

Az volt a kedvenc mondása, hogy kétfajta színész létezik: aki játszott már a Karinthy Színházban, és aki játszani fog!

70152833_2562002860516952_8247082114562916352_o-132602.jpg

Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

A 70. születésnapjára nagy meglepetésbulival készültünk a Karinthy Színházban. Átvertük. Ehhez persze komoly és összehangolt szervezésre volt szükség. Az volt a fedősztori, hogy augusztus 31-én este – neki ugye másnap volt a születésnapja – megvette egy cég a Margarida asszony című előadást, de az lenne a kérésük, hogy az igazgató mondjon pár szót a cég munkatársainak a kezdés előtt. Ezt aztán hosszú munkával elhitettük vele.

Ha maradt is benne némi gyanakvás, azt is sikerült elaltatni benne egy ügyes trükkel: Marci ugyanis szeretett benézni még előadás előtt a nézőtérre, hogy minden rendben van-e, ezen az estén viszont, amikor ezt megtehette volna, gyorsan feltartóztattuk, hogy bent már elkezdődött a rendezvény, és épp a cégvezér osztja ki az éves prémiumot a dolgozóknak. Ő ezt elhitte, úgyhogy amikor végül belépett, tényleg nagy volt a meglepetés.

69253734_2562005300516708_5833993840687579136_o-132602.jpg

Böhm György, Szilágyi Tibor és Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

Nem akartam, hogy egy hagyományos esztrádműsort csináljunk, ahol mindenki produkciózik valamivel, helyette azt találtam ki, hogy róla mondjunk el dolgokat, neki. Az Ördöggörcs és A vihar kapuja című könyvéből, valamint még kiadatlan naplórészletekből raktam össze egy estét, amit aztán a vendégek olvastak fel, legalább negyvenen. Emlékezetesre sikerült.

Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton.

Jó utat, barátom!

 

Elhunyt Karinthy Márton

Kapcsolódó

Elhunyt Karinthy Márton

A Kossuth-díjas színigazgatót, színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító igazgatóját hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál 71. életévében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.
Színház ajánló

A gyertyák csonkig égnek a Pesti Vigadóban

Márai Sándor regényének színpadi változatával érkezik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba 2020. január 21-én.
Színház hír

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Színház környezetvédelem

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".
Színház magazin

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.