Színház

„Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton”

2019.11.26. 07:40
Ajánlom
November 26-án vesznek végső búcsút a hetvenéves korában elhunyt Karinthy Mártontól. Pályatársa, Böhm György osztotta meg gondolatait a Fidelióval és emlékezett vissza a polgári színház egyik utolsó nagy művelőjére.

Ha valaki elmegy, hirtelen mindenhonnan, még az egérlyukból is előbújnak az állítólagos barátok. Akiről ugyanis azt állítjuk, hogy a barátunk volt, az már sajnos nem tud ellene szólni. Éppen ezért én óvatosan bánok ezzel a fogalmommal, én inkább azt mondom, hogy a köztünk lévő kapcsolatot egy nagyon fura és izgalmas kvázi barátságként tudnám leírni.

Mindig megbeszéltük, hogy leülünk kávézni, de aztán sosem ültünk le. Mégis, rengeteget beszélgettünk, csak épp nem kellett hozzá kávé. Nem úgy beszéltünk a múltról, hogy „bezzeg akkor”, hanem egyszerűen élvezetből. Például olyan darabokról, amiket nagyon kevesen ismernek már. Valószínűleg az egyik utolsó olyan ember vagyok, akivel tudott beszélgetni Páskándi Géza Szeretők a hullámhosszon című darabjáról, amit még fiatalon megrendezett Pécsett mások mellett Vári Évával, Pákozdy Jánossal és Koroknay Gézával. Ezt az előadást gyakran felemlegettük, és közben rengeteget röhögtünk.

bohm_karinthy_foto_GeberleBerci-132844.jpg

Böhm György és Karinthy Márton (Fotó/Forrás: Geberle Berci / Karinthy Színház)

Ha rágondolok, akkor úgy jelenik meg előttem, hogy éppen beszél. Imádott itt lenni a Karinthy Színházban. Annak idején Ruszt József azt tanította, hogy gazdának kell lenni a színházban. És ő pontosan ilyen igazgató volt. Mindent tudott, állandóan itt volt, és nemcsak azért, mert ez egy magánszínház, hanem mert ez volt az élete. Mindenre figyelt, ha ferde volt egy kép a falon, akkor megigazította, és mindenkihez volt egy jó szava. Ő a megtestesült színházi ember.

Az volt a kedvenc mondása, hogy kétfajta színész létezik: aki játszott már a Karinthy Színházban, és aki játszani fog!

70152833_2562002860516952_8247082114562916352_o-132602.jpg

Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

A 70. születésnapjára nagy meglepetésbulival készültünk a Karinthy Színházban. Átvertük. Ehhez persze komoly és összehangolt szervezésre volt szükség. Az volt a fedősztori, hogy augusztus 31-én este – neki ugye másnap volt a születésnapja – megvette egy cég a Margarida asszony című előadást, de az lenne a kérésük, hogy az igazgató mondjon pár szót a cég munkatársainak a kezdés előtt. Ezt aztán hosszú munkával elhitettük vele.

Ha maradt is benne némi gyanakvás, azt is sikerült elaltatni benne egy ügyes trükkel: Marci ugyanis szeretett benézni még előadás előtt a nézőtérre, hogy minden rendben van-e, ezen az estén viszont, amikor ezt megtehette volna, gyorsan feltartóztattuk, hogy bent már elkezdődött a rendezvény, és épp a cégvezér osztja ki az éves prémiumot a dolgozóknak. Ő ezt elhitte, úgyhogy amikor végül belépett, tényleg nagy volt a meglepetés.

69253734_2562005300516708_5833993840687579136_o-132602.jpg

Böhm György, Szilágyi Tibor és Karinthy Márton a 70. születésnapi ünnepségen (Fotó/Forrás: Gaba Works / Karinthy Színház)

Nem akartam, hogy egy hagyományos esztrádműsort csináljunk, ahol mindenki produkciózik valamivel, helyette azt találtam ki, hogy róla mondjunk el dolgokat, neki. Az Ördöggörcs és A vihar kapuja című könyvéből, valamint még kiadatlan naplórészletekből raktam össze egy estét, amit aztán a vendégek olvastak fel, legalább negyvenen. Emlékezetesre sikerült.

Eddig ő volt a Marci, de most már Karinthy Márton.

Jó utat, barátom!

 

Elhunyt Karinthy Márton

Kapcsolódó

Elhunyt Karinthy Márton

A Kossuth-díjas színigazgatót, színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító igazgatóját hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál 71. életévében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Plusz

 „Nem koncertet adunk, hanem együtt játsszuk azt a közönséggel” – Interjú Beck Zolival

Az idén húszéves 30Y nem pont úgy képzelte a 2020-as évet, ahogy az eddig alakult, ám ezzel együtt – és ettől függetlenül – azért beszélgettünk egyet Beck Zolival arról, hogy mitől is volt annyira fontos az együttzenéléssel töltött két évtized.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.