Színház

Ég veled, Miki bácsi!

2014.02.22. 18:10
Ajánlom
Az a disznóság a halálban, hogy nem tudom lereagálni. Kész, vége – nyilatkozta néhány éve Jancsó Miklós. A január 31-én elhunyt filmrendező szombat délutáni, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben tartott temetésén több százan vettek részt. FOTÓRIPORTTAL

Felszólaltak pályatársai, üzeneteket olvastak fel külföldi kollegáitól. Valóban kész, vége? Minden búcsúzó egyet értetett: a filmes abban a szinte kivételes helyzetben van, hogy munkáiban tovább él.

Két egymásra vett ing, pipázás, magas hang, sok anekdotázás, kölcsönös tegezés mindenkivel és az argó jelzők szabad kimondása - ezek jutnak leggyorsabban eszünkbe karakteres személyiségéről.

Jancsó Miklós későn kezdett el filmezni, a jogi egyetem után végezte csak el a rendezői szakot. Legismertebb alkotása a Szegénylegények. Munkában igen hűséges volt, a barátaival dolgozott együtt. 1959-ben ismerkedett meg Hernádi Gyula íróval, aki attól az évtől állandó alkotótársa lett egészen az író 2005-ben bekövetkezett haláláig. Nem volt nap, hogy ne találkoztak volna. Hernádi egypetéjű ikreknek nevezte magukat. Szállodákban, kávéházakban dolgoztak. Ugyanígy ragaszkodott operaőreihez is. Somló Tamás tizenegy éven át rögzítette számára a képeket, majd Kende János vette át a helyét évtizedekre. Alkotótársairól azt nyilatkozta, ha nem őket ismeri meg, nem ilyen filmeket készített volna.

Szeretett eljárni egyetemi klubokba beszélgetni a diákokkal. Nem csak a filmről, hanem a szabadságról - már a '70-es években is. Vállaltan liberális volt, az egyenlőség eszméjét hirdette, ez valószínűleg sokféle nemzetiségű családjából fakadt. A diákok tegezték, Miki bácsinak szólították. Aktívan érdekelte a közélet, kétszer országgyűlési képviselőnek is indult az SZDSZ színeiben.

Filmes technikájában kedvelte a hosszú beállításokat, vagyis amikor a kamera vágás nélkül vesz hosszú jelenetet. Gyakran szerepeltek meztelen nők a vásznon nála. Hernádi Gyula barátjával "parasztvakításnak" nevezték ezt a leleményes fogásukat, vagyis csak azért alkalmazták, hogy több néző üljön be a moziba. A filmezés egyszerre volt munka és játék számára.

A ravatalnál Marx József volt stúdióvezető gondolatait Balázsovits Lajos színművész tolmácsolta, megemlékezett Cserhalmi György és Grunwalsky Ferenc is.

Tarr Béla filmrendező - többször könnyeivel küzdve - így emlékezett: "Nélküled ma más lenne a világ, más képeket látnánk. Nem fogadtál el semmilyen formát, iskolákat, stílust, mert te magad voltál a forma, a stílus és az iskola. Minden képkockád szemben áll azzal az üzleti vagy politikai érdekek által prostituált filmkészítéssel, amely korunkat jellemezte és jellemzi. Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk, minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól. A szabadság nálad azt jelentette, szembenézni és leszámolni azzal a szánalmas szervilizmussal, amely országunkat és a magyar filmeseket a mai napig jellemzi" - fogalmazott.

A külföldi pályatársak üzeneteit Mundruczó Kornél, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Galkó Balázs és Szemán Béla olvasta fel. "Léteznek olyan szerencsés országok, melyek lelke évtizedeken keresztül egy-egy nagy művészben testesül meg" - fogalmazott Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál elnöke, aki szerint Magyarország számára Jancsó Miklós ilyen művész volt.

Andrzej Wajda Jancsó Miklóst mint a mozi világában egyedülálló jelenséget méltatta, Mike Leigh a mozi egyik nagy, radikális megújítójaként emlékezett a magyar filmművészre, Francis Coppola szerint pedig Jancsó Miklós művészi kifejezésmódjával a filmes világ nagy mértékben gazdagodott a szimbolizmus területén. Bíró Yvette forgatókönyvíró üzenetében hangsúlyozta: Jancsó Miklós örök értékeket hagyott hátra.

Jerzy Skolimowski a világ egyik legnagyobb filmrendezőjeként méltatta Jancsó Miklóst, akitől egykori tanítványaként búcsúzott Darren Aronofsky, míg Daniel Olbrychski és Michael York vele közös munkáikat elevenítették fel. Részvétét fejezte ki a családnak többek között Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Krzysztof Zanussi, Jiri Menzel és Agnieszka Holland filmrendező is.

Jancsó Miklóst sok százan kísérték utolsó útjára, köztük Mészáros Márta, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Kovács András, Szabó István, Szász János, Jeles András, Sándor Pál, Török Ferenc és Can Togay János rendező, Koltai Lajos és Ragályi Elemér operatőr, Gáspár Sándor színművész, Konrád György író, Báron György filmkritikus, Benkő László zenész, Novák Ferenc koreográfus és a kulturális élet számos más kiválósága. 

A búcsúzók között volt Halász János kultúráért felelős jelenlegi és Szőcs Géza egykori államtitkár, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, valamint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Horváth Csaba, Hiller István, Kuncze Gábor politikusok.

A ravatalnál Sebő Ferenc és Dés László, a sírnál pedig - a Zár az égbolt című dallal - Lovasi András és Szabó Attila búcsúzott Jancsó Miklóstól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Legénybúcsú a Játékszínben

Március 23-án tartották a Játékszín idei utolsó bemutatójának olvasópróbáját. Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát május 4-én láthatja először a közönség.
Színház portré

Huncut és szomorú tekintet – Harkányi Endre 85

Lázadásból jelentkezett a Színművészetire, többnyire kisembereket, komikus figurákat alakított, de neki köszönhetjük Mézga Géza hangját is. Egyik utolsó előadásában, a Vígszínház Átutazók című komédiájában Törőcsik Mari partnereként lépett színpadra.
Színház hír

Polcz Alaine-ről szóló monodrámát és Woyzeck-rendezést is díjaztak Tatabányán

A monodráma- és stúdiószínházi előadásokat felvonultató MOST FESZT öt napja alatt összesen tíz előadást láthatott a fesztiválközönség március 20. és 24. között.
Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.