Színház

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.

Az ügyelő feladata, hogy hat és fél hét között számba vegye: ki érkezett meg, kire vár még a produkció. Ha valaki késésben van: mikor ér ide, veszélyezteti-e az előadás kezdetét. A szűk egy óra alatt egymást adják a művészek a fodrásztárban, sürögnek az öltöztetők, a világosítók az utolsó simításokat végzik. Míg az izgatott közönség kint zsibong, a színfalak mögött nincs megállás. Persze a napi rutint mindenki szereti megtörni: van, aki arra hajt, ő öltözzön át utoljára. Van, aki elsőként szeret kész lenni.

BlazsovszkyAkos-165112.jpg

Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Van, aki babonából csak a folyosó egyik oldalán hajlandó közlekedni.

Vannak olyanok, akik az utolsó pillanatban még eltüntetnek egy mignont, és vannak olyanok, akik a dohányzóban várják a harmadik figyelmeztetést.

Fél hét.

Ilyenkor már mindenki az épületben van… vagy nem. A rémálmok rémálma, hogy egy színész elfelejti az előadását, és nem érkezik meg. Ez történt A király beszéde legutóbbi előadásán, a József Attila Színházban. A rendezőasszisztens, a művészeti titkár az igazgatóval egyeztetve próbált megoldást találni a vészhelyzetre. Van-e bent olyan szabad művész, aki – ha szövegkönyvvel is –, de képes beugrani, ez esetben Cosmo Lang kulcsfontosságú szerepébe. A bátor, s ezzel az előadást mentő vállalkotó Blazsovszky Ákos lett. Az előadásban a beszédtanár színházi meghallgatásai során a Rendezőt alakítva kevesebb feladata van, és egyetlen jelenetben sem kellene találkoznia a színpadon a hiányzó színésszel – jelen esetben, önmagával…

Az élet és a SORS furcsa egyenleget von: egyszer ő maga késett egy előadásról, igaz, félsminkben ugyan, de végül beért a jelentére. Az ominózus eset a mai napig emlékezetes a számára, mert aznap ő invitálta meg egy pohár pezsgőre a közönséget.

9F3A2025-153756.jpg

A király beszéde c. előadás jelenete - Fila Balázs, Mucsi Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A nézők persze hét órakor már türelmetlenül topogtak: miért nem nyílik a terem ajtaja. Hét óra hét perckor nem a függöny gördült, hanem a színház művészeti titkára állt ki bejelenteni a változást. A színház csodája, hogy a közönség hatalmas tapssal biztatta a produkciót – ezzel is biztosítva bizalmáról. Ákos pedig remekelt. A kollégák, vendégek és az előadás utáni taps azt bizonyította: kiválóan helyt állt.

Támogatott tartalom

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

Kapcsolódó

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

A Macskafogó zajos, zenés sikere után újabb nagyágyú érkezik a József Attila Színházba. Október 5-én debütál A király beszéde, Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a főszerepben.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. 
Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.