Színház

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.

Az ügyelő feladata, hogy hat és fél hét között számba vegye: ki érkezett meg, kire vár még a produkció. Ha valaki késésben van: mikor ér ide, veszélyezteti-e az előadás kezdetét. A szűk egy óra alatt egymást adják a művészek a fodrásztárban, sürögnek az öltöztetők, a világosítók az utolsó simításokat végzik. Míg az izgatott közönség kint zsibong, a színfalak mögött nincs megállás. Persze a napi rutint mindenki szereti megtörni: van, aki arra hajt, ő öltözzön át utoljára. Van, aki elsőként szeret kész lenni.

BlazsovszkyAkos-165112.jpg

Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Van, aki babonából csak a folyosó egyik oldalán hajlandó közlekedni.

Vannak olyanok, akik az utolsó pillanatban még eltüntetnek egy mignont, és vannak olyanok, akik a dohányzóban várják a harmadik figyelmeztetést.

Fél hét.

Ilyenkor már mindenki az épületben van… vagy nem. A rémálmok rémálma, hogy egy színész elfelejti az előadását, és nem érkezik meg. Ez történt A király beszéde legutóbbi előadásán, a József Attila Színházban. A rendezőasszisztens, a művészeti titkár az igazgatóval egyeztetve próbált megoldást találni a vészhelyzetre. Van-e bent olyan szabad művész, aki – ha szövegkönyvvel is –, de képes beugrani, ez esetben Cosmo Lang kulcsfontosságú szerepébe. A bátor, s ezzel az előadást mentő vállalkotó Blazsovszky Ákos lett. Az előadásban a beszédtanár színházi meghallgatásai során a Rendezőt alakítva kevesebb feladata van, és egyetlen jelenetben sem kellene találkoznia a színpadon a hiányzó színésszel – jelen esetben, önmagával…

Az élet és a SORS furcsa egyenleget von: egyszer ő maga késett egy előadásról, igaz, félsminkben ugyan, de végül beért a jelentére. Az ominózus eset a mai napig emlékezetes a számára, mert aznap ő invitálta meg egy pohár pezsgőre a közönséget.

9F3A2025-153756.jpg

A király beszéde c. előadás jelenete - Fila Balázs, Mucsi Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A nézők persze hét órakor már türelmetlenül topogtak: miért nem nyílik a terem ajtaja. Hét óra hét perckor nem a függöny gördült, hanem a színház művészeti titkára állt ki bejelenteni a változást. A színház csodája, hogy a közönség hatalmas tapssal biztatta a produkciót – ezzel is biztosítva bizalmáról. Ákos pedig remekelt. A kollégák, vendégek és az előadás utáni taps azt bizonyította: kiválóan helyt állt.

Támogatott tartalom

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

Kapcsolódó

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

A Macskafogó zajos, zenés sikere után újabb nagyágyú érkezik a József Attila Színházba. Október 5-én debütál A király beszéde, Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a főszerepben.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele. 
Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.