Színház

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.

Az ügyelő feladata, hogy hat és fél hét között számba vegye: ki érkezett meg, kire vár még a produkció. Ha valaki késésben van: mikor ér ide, veszélyezteti-e az előadás kezdetét. A szűk egy óra alatt egymást adják a művészek a fodrásztárban, sürögnek az öltöztetők, a világosítók az utolsó simításokat végzik. Míg az izgatott közönség kint zsibong, a színfalak mögött nincs megállás. Persze a napi rutint mindenki szereti megtörni: van, aki arra hajt, ő öltözzön át utoljára. Van, aki elsőként szeret kész lenni.

BlazsovszkyAkos-165112.jpg

Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Van, aki babonából csak a folyosó egyik oldalán hajlandó közlekedni.

Vannak olyanok, akik az utolsó pillanatban még eltüntetnek egy mignont, és vannak olyanok, akik a dohányzóban várják a harmadik figyelmeztetést.

Fél hét.

Ilyenkor már mindenki az épületben van… vagy nem. A rémálmok rémálma, hogy egy színész elfelejti az előadását, és nem érkezik meg. Ez történt A király beszéde legutóbbi előadásán, a József Attila Színházban. A rendezőasszisztens, a művészeti titkár az igazgatóval egyeztetve próbált megoldást találni a vészhelyzetre. Van-e bent olyan szabad művész, aki – ha szövegkönyvvel is –, de képes beugrani, ez esetben Cosmo Lang kulcsfontosságú szerepébe. A bátor, s ezzel az előadást mentő vállalkotó Blazsovszky Ákos lett. Az előadásban a beszédtanár színházi meghallgatásai során a Rendezőt alakítva kevesebb feladata van, és egyetlen jelenetben sem kellene találkoznia a színpadon a hiányzó színésszel – jelen esetben, önmagával…

Az élet és a SORS furcsa egyenleget von: egyszer ő maga késett egy előadásról, igaz, félsminkben ugyan, de végül beért a jelentére. Az ominózus eset a mai napig emlékezetes a számára, mert aznap ő invitálta meg egy pohár pezsgőre a közönséget.

9F3A2025-153756.jpg

A király beszéde c. előadás jelenete - Fila Balázs, Mucsi Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A nézők persze hét órakor már türelmetlenül topogtak: miért nem nyílik a terem ajtaja. Hét óra hét perckor nem a függöny gördült, hanem a színház művészeti titkára állt ki bejelenteni a változást. A színház csodája, hogy a közönség hatalmas tapssal biztatta a produkciót – ezzel is biztosítva bizalmáról. Ákos pedig remekelt. A kollégák, vendégek és az előadás utáni taps azt bizonyította: kiválóan helyt állt.

Támogatott tartalom

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

Kapcsolódó

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

A Macskafogó zajos, zenés sikere után újabb nagyágyú érkezik a József Attila Színházba. Október 5-én debütál A király beszéde, Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a főszerepben.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.