Színház

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.

Az ügyelő feladata, hogy hat és fél hét között számba vegye: ki érkezett meg, kire vár még a produkció. Ha valaki késésben van: mikor ér ide, veszélyezteti-e az előadás kezdetét. A szűk egy óra alatt egymást adják a művészek a fodrásztárban, sürögnek az öltöztetők, a világosítók az utolsó simításokat végzik. Míg az izgatott közönség kint zsibong, a színfalak mögött nincs megállás. Persze a napi rutint mindenki szereti megtörni: van, aki arra hajt, ő öltözzön át utoljára. Van, aki elsőként szeret kész lenni.

BlazsovszkyAkos-165112.jpg

Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Van, aki babonából csak a folyosó egyik oldalán hajlandó közlekedni.

Vannak olyanok, akik az utolsó pillanatban még eltüntetnek egy mignont, és vannak olyanok, akik a dohányzóban várják a harmadik figyelmeztetést.

Fél hét.

Ilyenkor már mindenki az épületben van… vagy nem. A rémálmok rémálma, hogy egy színész elfelejti az előadását, és nem érkezik meg. Ez történt A király beszéde legutóbbi előadásán, a József Attila Színházban. A rendezőasszisztens, a művészeti titkár az igazgatóval egyeztetve próbált megoldást találni a vészhelyzetre. Van-e bent olyan szabad művész, aki – ha szövegkönyvvel is –, de képes beugrani, ez esetben Cosmo Lang kulcsfontosságú szerepébe. A bátor, s ezzel az előadást mentő vállalkotó Blazsovszky Ákos lett. Az előadásban a beszédtanár színházi meghallgatásai során a Rendezőt alakítva kevesebb feladata van, és egyetlen jelenetben sem kellene találkoznia a színpadon a hiányzó színésszel – jelen esetben, önmagával…

Az élet és a SORS furcsa egyenleget von: egyszer ő maga késett egy előadásról, igaz, félsminkben ugyan, de végül beért a jelentére. Az ominózus eset a mai napig emlékezetes a számára, mert aznap ő invitálta meg egy pohár pezsgőre a közönséget.

9F3A2025-153756.jpg

A király beszéde c. előadás jelenete - Fila Balázs, Mucsi Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A nézők persze hét órakor már türelmetlenül topogtak: miért nem nyílik a terem ajtaja. Hét óra hét perckor nem a függöny gördült, hanem a színház művészeti titkára állt ki bejelenteni a változást. A színház csodája, hogy a közönség hatalmas tapssal biztatta a produkciót – ezzel is biztosítva bizalmáról. Ákos pedig remekelt. A kollégák, vendégek és az előadás utáni taps azt bizonyította: kiválóan helyt állt.

Támogatott tartalom

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

Kapcsolódó

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

A Macskafogó zajos, zenés sikere után újabb nagyágyú érkezik a József Attila Színházba. Október 5-én debütál A király beszéde, Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a főszerepben.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Színház hír

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház hír

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.